Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Η εκτόξευση των κρουσμάτων καταρρίπτει το success story της κυβερνητικής διαχείρισης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το τέταρτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών και η κυβέρνηση μοιάζει παγωμένη, να πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις, δίχως να έχει οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

της Ιωάννας Καρδάρα

Από το κακό στο χειρότερο φαίνεται να πηγαίνει η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας μετά την έκρηξη των χθεσινών κρουσμάτων κορονοϊού. Το τέταρτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών και η κυβέρνηση μοιάζει παγωμένη, να πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις, δίχως να έχει οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξολόγων, το ένα μετά το άλλο, εκφράζουν την ανησυχία τους και «αδειάζουν» τους κυβερνώντες ειδικά για το ζήτημα της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο, να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, χρησιμοποιώντας άλλοτε δωρεές και επιδόματα προς τους νέους 18-25, -«αντίδωρα» όπως χαρακτηριστικά είχε πει η Λίνα Μενδώνη- άλλοτε εκβιαστικές και διχαστικές μεθόδους χωρίζοντας τον πληθυσμό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Μέχρι στιγμής όμως καμία απ’ αυτές τις μεθόδους δεν έχει κάνει τους πολίτες «να τσιμπήσουν» και «να τσιμπηθούν» κι αυτό το δείχνουν οι ίδιοι οι αριθμοί καθώς μέχρι χθες οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα ανέρχονταν στο 38.5%.

Η μετάλλαξη Δέλτα έφερε ανακοινώσεις, νέα μέτρα και ατομική ευθύνη. Τα 1797 κρούσματα που καταγράφηκαν δεν είναι ένας τυχαίος αριθμός αλλά συνοδεύεται και από άλλα στοιχεία όπως την ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Στην Αττική καταγράφηκε αύξηση 65%, στην Θεσσαλονίκη +3% ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης +171%. Τα κρούσματα μοιάζουν να έχουν ξεφύγει ειδικά στην Περιφέρεια της Αττικής αλλά και στην Κρήτη καθώς έφτασαν τα 1017 και 198( συνολικά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης) αντίστοιχα, την ώρα που στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης είναι 62. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες μιλούν για εκρηκτική κατάσταση, με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, να δηλώνει ξεκάθαρα στο ΣΚΑΪ πως είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του 4ου κύματος» και πως «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2.000».

Φταίνε οι νέοι, τα μπαρ και η ανεμελιά

Η κυβέρνηση μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ανακοινώνοντας ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου, οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους.

Οι κυβερνώντες για ακόμη μία φορά έριξαν το «μπαλάκι» των ευθυνών στους νέους και στον πολύπαθο κλάδο της εστίασης «φωτογραφίζοντάς τους» ως τους αποδιοπομπαίους τράγους. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιώντας την τακτική του μαστιγίου και του καρότου από την μία ανακοίνωσαν αυστηρές κυρώσεις και τσουχτερά πρόστιμα σε όσους χώρους εστίασης/διασκέδασης δεν τηρήσουν τα μέτρα από την άλλη απηύθυναν έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν για να «ζήσουν» ένα «ελεύθερο» καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι σε όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα. Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας – όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα – θα επιφέρει ως κύρωση, άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, απ’ την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα: για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Επιπλέον, όπως ανέφερε, στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί στις επόμενες ώρες, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων – βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

Τι λένε οι γιατροί και οι επιστήμονες

Καταπέλτης, για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ήταν και ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο newscenter.gr και στην Άλκηστη Ζαλοκώστα.

«Παρά την προτροπή των λοιμωξιολόγων και της επιτροπής, η επικοινωνιακή αντιμετώπιση του θέματος, δηλαδή της χαλάρωσης των μέτρων ήταν απαράδεκτη. Εν όψει και του 4ου κύματος και της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης αυτό μπορεί να γίνει καταστροφικό», λέει ο κ. Καπραβέλος. Ο κ. Καπραβέλος απορρίπτει την έννοια της ατομικής ευθύνης, που προτάσσει η  κυβέρνηση και μιλά για την συλλογική ευθύνη που φέρει η πολιτεία, τόσο στη λήψη μέτρων όσο και στις παλινωδίες των εμβολιασμών. Επίσης αξιώνει από την κυβέρνηση, την επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Την επικινδυνότητα της πορείας της πανδημίας επισήμανε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, καθώς όπως ανέφερε, την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψαν στα λύματα μια αύξηση 60%» που ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο όπου καταγράφηκε «το μεγαλύτερο ιικό φορτίο».

Όπως τόνισε ο καθηγητής λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα σε όλη την Ευρώπη και την παραλλαγή «Δ» που δείχνει να κυριαρχεί «περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο δελτίο του Mega, υποστήριξε ότι είμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα κι εκτίμησε ότι έως το τέλος του μήνα οι νέες μολύνσεις μπορούν να φτάσουν τις 2.600 και να αγγίξουν τις 3.500 στα μέσα Αυγούστου. Μάλιστα ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους θα ήταν χρήσιμη.

Αλγεινή εντύπωση ωστόσο προκαλούν κάθε φορά οι αποφάσεις της κυβέρνησης που εστιάζουν στη διασκέδαση των πολιτών και όχι στις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας ως προς τα μέτρα προστασίας. Έναμιση χρόνο μετά και οι πολίτες συνεχίζουν να στριμώχνονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η συχνότητα των δρομολογίων είναι ακριβώς η ίδια, η πληρότητα στα πλοία συνεχώς αυξάνεται και οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού είναι ελάχιστες. Το «αφήγημα» της ατομικής ευθύνης έχει καταρρεύσει και οι πολίτες αναζητούν την κρατική ευθύνη μιας αποτυχημένης διαχείρισης…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ