Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ψηφιακό πιστοποιητικό για διευκολύνσεις στις μετακινήσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για την ελεύθερη μετακίνηση, που χάθηκε από την πανδημία, τίθεται σε ισχύ από σήμερα, εν μέσω ενός νέου κύματος του κοροναϊού που απειλεί να προκαλέσει και νέο κλείσιμο των συνόρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε όλες τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι όλα τα άτομα που κατέχουν  το πιστοποιητικό, θα εξαιρούνται από τυχόν περιοριστικά μέτρα όπως πρόσθετα τεστ ή καραντίνα. Οι Βρυξέλλες θεωρούν απαραίτητο να παρέχονται σαφείς και έγκαιρες πληροφορίες, ώστε οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στα ταξίδια τους στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, ο φόβος για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του ιού και η δυσπιστία προς χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό (όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία) έχει οδηγήσει κυβερνήσεις, όπως η Γερμανία, να προειδοποιήσουν ότι θα απαγορεύσουν την είσοδο ταξιδιωτών από χώρες όπου εφαρμόζουν χαλαρούς ελέγχους. Οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι η απροθυμία και τα τεχνικά προβλήματα θα ξεπεραστούν και ότι το πιστοποιητικό θα γίνει όχι μόνο εργαλείο για τη μετάβαση από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά και το δελτίο εισόδου για άλλους τύπους δραστηριοτήτων, όπως συναυλίες, εκθέσεις ή συνέδρια.

Το πιστοποιητικό και οι εφαρμογές που επιτρέπουν τη λήψη στο κινητό τηλέφωνο είναι διαθέσιμα απο σήμερα στις 27 χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ιρλανδία, η οποία δεν θα το ενσωματώσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης που εκδηλώθηκε πρόσφατα το σύστημα υγείας της χωρας. Οι τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) συμμετέχουν επίσης στο σύστημα.

Ποιος το εκδίδει

Οι υγειονομικές αρχές ή οργανισμοί κάθε χώρας εκδίδουν το πιστοποιητικό κατά τη στιγμή του εμβολιασμού ή όταν ζητηθεί από τον ενδιαφερόμενο. Το πιστοποιητικό θα είναι έγκυρο και ευανάγνωστο σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ χάρη σε μια πλατφόρμα που αναπτύχθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής και επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα όλων των εκδοθέντων εγγράφων.Το λεγόμενο ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ πρέπει να εκδίδεται δωρεάν σε κάθε ευρωπαίο πολίτη που το ζητά για να αποδείξει τον εμβολιασμό του (μερικό ή πλήρες), την ολοκλήρωση ενός αρνητικού τεστ ή μετά την ασθένειά του από Covid. Το έγγραφο, σε χαρτί ή σε ψηφιακή μορφή, ανοίγει τις πόρτες για ταξίδια σε όλη την ΕΕ και ο κάτοχός του θα έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους εμβολιασμένους πολίτες της χώρας που επισκέπτεται.

Τι εμβόλια περιλαμβάνει

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού χορηγείται σε άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί ένα από τα εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτή τη στιγμή είναι αυτα των BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson. Οι χώρες που το επιθυμούν μπορούν επίσης να αποδεχθούν πιστοποιητικό εμβολιασμού που αντιστοιχεί σε ένα από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί ως επείγουσα χρήση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε ποια ηλικία μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο για όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών μπορούν να λάβουν το εμβόλιο BioNTech / Pfizer, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, οι ανήλικοι μπορούν επίσης να λάβουν το πιστοποιητικό για να πιστοποιήσουν την υπέρβαση της νόσου ή το αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου.

Σε τι χρησιμεύει

Το πιστοποιητικό έχει αναπτυχθεί, κυρίως, για να διευκολύνει την κινητικότητα από τη μια χώρα στην άλλη. Ό Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς ενθάρρυνε τις εθνικές αρχές να επεκτείνουν τη χρήση της σε άλλες δραστηριότητες. «Συνιστούμε σε όλες τις χώρες να χρησιμοποιούν αυτό το μέσο όχι μόνο για την ελεύθερη κυκλοφορία [σε ολόκληρη την ΕΕ], αλλά και για οποιονδήποτε άλλο τύπο εθνικής χρήσης, όπως η συμμετοχή σε συναυλίες, φεστιβάλ, θέατρο, εστιατόρια …», τόνισε .

Εθελοντικός χαρακτήρας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι το πιστοποιητικό δεν είναι διαβατήριο και ότι η απόκτησή του είναι πάντα εθελοντική και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταστεί ουσιώδης απαίτηση για ταξίδια. Άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα έχουν την ίδια ελευθερία να ταξιδεύουν από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά πρέπει να υπαχθούν στους περιορισμούς που παρέχονται σε κάθε περίπτωση (διαγνωστικά τεστ ή καραντίνα) ανάλογα με τον προορισμό και, πάνω απ ‘όλα, την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας σας ή περιοχή καταγωγής.

Μικρά γράμματα

Οι κυβερνήσεις διατηρούν παντως το δικαίωμα να επιβάλλουν περιορισμούς σε ταξιδιώτες από οποιαδήποτε χώρα όποτε το κρίνουν κατάλληλο για λόγους δημόσιας υγείας. Τα πιθανά μέτρα πρέπει να κοινοποιούνται στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη και να αιτιολογούνται δεόντως. Όμως ο βαθμός διακριτικής ευχέρειας θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί και ο κίνδυνος κατακερματισμού είναι προφανής, ειδικά εάν η παραλλαγή του ιού από την Ινδία (μετάλλαξη Δέλτα), συνεχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα σε ορισμένες περιοχές. Η Γερμανία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει περιορισμούς ή ακόμη και δικαίωμα απαγορευσης σε υπηκόους χωρών που δεν είναι σε θέση να περιορίσουν τη μετάδοση, με την Πορτογαλία ως την πρώτη χώρα στο στόχο.

Ποικιλομορφία συστημάτων

Ο ευρωπαϊκός αεροπορικός τομέας, ο οποίος εξακολουθεί να παρουσιάζει μείωση δραστηριότητας κατά 54% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος πριν από την πανδημία (2019), ήλπιζε να επωφεληθεί από το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να ανακτήσει μεγάλο μέρος των χαμένων επιβατών. Ωστόσο, η Airlines for Europe (A4E), ένας από τους κύριους εργοδότες του κλάδου, προειδοποίησε  για τον κίνδυνο ότι η ποικιλία των συστημάτων επαλήθευσης πιστοποιητικών θα προκαλέσει αλυσιδα ελέγχων, αναμονών και καθυστερήσεων πτήσεων που θα προκαλεσουν προβλήματα. Η εταιρεία εξέφρασε τη λύπη της καθώς, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτύξει ένα κοινό πιστοποιητικό, «υπάρχουν τουλάχιστον 10 διαφορετικές εθνικές προσεγγίσεις και λύσεις.»

Στοιχεία ελέγχου στην έξοδο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τα κράτη να αποφύγουν την επανάληψη των ελέγχων. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι αρκεί να επαληθευτεί η εγκυρότητα του πιστοποιητικού στη χώρα προέλευσης, επομένως οι έλεγχοι κατά την άφιξη είναι περιττοί. Οι Βρυξέλλες προτείνουν επίσης, εάν είναι δυνατόν, να γίνει η επαλήθευση πριν από την είσοδο στο αεροδρόμιο  για να αποφευχθούν ουρές  ασυμβίβαστες με τους κανόνες προσωπικής απόστασης. Η Επιτροπή υποστηρίζει επίσης ότι οι έλεγχοι είναι σποραδικοί και όχι συστηματικοί. Η  A4E δηλώνει πάντως ότι ο χρόνος ελέγχου έχει ήδη αυξηθεί κατά 500% έως και 12 λεπτά ανά επιβάτη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ