Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της ΕΛΑΣ αποκαλυπτική ανάλυση για τα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ομάδα φέρνει στο φως νέα ντοκουμέντα πριν, μετά και κατά διάρκεια του άγριου ξυλοδαρμού του 29χρονου στην κεντρική πλατεία της περιοχής, επειδή μαζί με άλλους πολίτες διαμαρτυρήθηκε για την άδικη επιβολή προστίμου σε οικογένεια με παιδιά.

Σε μία αποκαλυπτική ανάλυση  για την ΕΛΑΣ και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προχώρησε η ερευνητική ομάδα Disinfaux Collective αναφορικά με το «κρεσέντο» αστυνομικής βίας και ασυδοσίας στις 7 Μαρτίου, στη Νέα Σμύρνη, που είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων σε όλη την κοινωνία.  Η ομάδα αναλύει λεπτομερώς αδημοσίευτο και δημοσιευμένο οπτικοακουστικό υλικό εξετάζοντας τη συνάφεια των γεγονότων με τις καταθέσεις των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο, τις κινήσεις πολιτών και αστυνομικών, αλλά και τα μέσα που χρησιμοποίησε η ΕΛ.ΑΣ για την καταστολή του πλήθους

Η ομάδα φέρνει στο φως νέα ντοκουμέντα πριν, μετά και κατά διάρκεια του άγριου ξυλοδαρμού του 29χρονου στην κεντρική πλατεία της περιοχής, επειδή μαζί με άλλους πολίτες διαμαρτυρήθηκε για την άδικη επιβολή προστίμου σε οικογένεια με παιδιά.

Λίγες ώρες αφού έφτασε στη δημοσιότητα το περιστατικό ξυλοδαρμού πολίτη από άνδρες της αστυνομίας στη Νέα Σμύρνη, στις 7 Μαρτίου 2021, σε επίσημη ανακοίνωση τους οι αρχές έκαναν λόγο για «απρόκλητη επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών». Το ανακοινωθέν έσπευσε να αναπαράγει η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι πλήθος οπτικοακουστικού υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδείκνυε ότι δεν πρόκειται για επίθεση κατά αστυνομικών. Βασιζόμενοι σε αδημοσίευτο και δημοσιευμένο οπτικοακουστικό υλικό που συλλέξαμε, αναλύουμε τον τρόπο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, τη συνάφεια που αυτά τυχόν έχουν με τις καταθέσεις των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο, τις κινήσεις πολιτών και αστυνομικών, αλλά και τα μέσα που χρησιμοποίησε η ΕΛ.ΑΣ για την καταστολή του πλήθους.

Στην ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού, αποτυπώνονται οι κινήσεις των αστυνομικών και των πολιτών περίπου στις 3 ώρα το μεσημέρι της Κυριακής (7/3) στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, οι οποίες και κατέληξαν στον ξυλοδαρμό 29χρονου από τουλάχιστον τρεις άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.

Η ομάδα απηύθυνε κάλεσμα σε αυτόπτες μάρτυρες, ώστε να συγκεντρωθεί δημοσιευμένο και αδημοσίευτο οπτικοακουστικό υλικό, που λήφθηκε πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας του ξυλοδαρμού και με βάση το κείμενο της δικογραφίας διαπίστωσαν σημεία αναντιστοιχίας στις καταθέσεις των αστυνομικών, αλλά και στις κατηγορίες που οι αρχές προσάπτουν στους συλληφθέντες. Παράλληλα όπως αναφέρουν δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με τις επιχειρησιακές ικανότητες της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και τη στάση του Τύπου και της κυβέρνησης απέναντι στην εν λόγω αστυνομική αυθαιρεσία.

Συνολικά, μέσω της ανάλυσης επιχειρείται να απαντηθούν τρία βασικά ερωτήματα:

  • Δέχτηκαν επίθεση οι αστυνομικοί από «πλήθος ατόμων» όπως αναφέρεται στη δικογραφία αλλά και σε πλήθος δημοσιευμάτων -υπό τη μορφή διαρροών- από ελληνικά μέσα ενημέρωσης;
  • Υπήρξε απόπειρα αφαίρεσης εξοπλισμού αστυνομικών όπως υποστηρίζεται στη δικογραφία, και τι μέσα καταστολής χρησιμοποιήθηκαν από τις αρχές για την επίθεση κατά των πολιτών;
  • Πόσα χρόνια υπηρετούν στην ελληνική αστυνομία οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί;

Η ομάδα κατάφερε να συγκεντρώσει 16 διαθέσιμα βίντεο, τα οποία τοποθέτησε σε χρονολογική σειρά με σκοπό να αποτυπωθεί ο τρόπος σύμφωνα με τον οποίο εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, και σε δεύτερο χρόνο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι καταθέσεις των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο, συμβαδίζουν με όσα αποτυπώνονται στο οπτικοακουστικό υλικό.

Που κατέληξε η ανάλυση

Τέλος από την ανάλυση τους και τα στοιχεία που συγκέντρωσαν κατέληξαν στα  εξής συμπεράσματα:

  • Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ κάνουν εκτεταμένη χρήση πτυσσόμενων γκλοπ κατά ατόμου, ο οποίος δεν αντιστέκεται.
  • Δεν προκύπτει από το οπτικοακουστικό υλικό ότι υπήρξε κάποιου είδους οργανωμένη ομάδα ατόμων που κινούνταν συντεταγμένα ενάντια στους αστυνομικούς.
  • Σε κανένα από τα βίντεο δεν απεικονίζεται άτομο ή ομάδα ατόμων να επιτίθεται κατά αστυνομικών.
  • Δεν καταγράφεται απόπειρα αφαίρεσης οπλισμού η/και εξοπλισμού των αστυνομικών από το σύνολο των πολιτών ή από μεμονωμένα άτομα.
  • Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν από την αρχή στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης και εμπλέκονται στο περιστατικό, έχουν το λιγότερο 3 χρόνια υπηρεσίας στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε όλη την ανάλυση της ομάδας Disinfaux Collective

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ