Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Κώστας Σαραντίδης: ο «Έλληνας Μακεδόνας στη Λεγεώνα των Ξένων»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο «Έλληνας Μακεδόνας στη Λεγεώνα των Ξένων» που λάτρεψε τον στρατηγό Γκιάπ

Γεννήθηκε το 1927 από γονείς πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, βρέθηκε αμούστακο παιδί ακόμη στις τάξεις της Λεγεώνας των Ξένων στις γραμμές των Βιετμίνχ και «έφυγε» πλήρης ημερών για το τελευταίο ταξίδι, πριν από μερικές ημέρες, περιστοιχισμένος από τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του, που τον αποχαιρέτησαν ως τον δικό τους ήρωα.

Ο Κώστας Σαραντίδης, ο «Έλληνας Μακεδόνας στη Λεγεώνα των Ξένων», όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου (εκδ. Μαραθιά, 2008) στο οποίο κατέγραψε τις μνήμες του από το Βιετνάμ, υπήρξε πάντα ένας καλός φίλος για τους Βιετναμέζους. Μάλιστα, όταν στρατολογήθηκε επισήμως το 1946, τού έδωσαν το βιετναμέζικο όνομα Νγκουέν Βαν Λαπ.

Σαραντίδης βιβλίο

Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1965 αλλά συνήθιζε να επισκέπτεται κατά καιρούς το Βιετνάμ και κάθε φορά έβρισκε εκεί μια ζεστή αγκαλιά να τον περιμένει. Όπως κατά την επίσκεψη του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στο Ανόι, το 2008, στην οποία ήταν και ο ίδιος παρών.

Μιλούσε με ενθουσιασμό για τον εθνικό ήρωα των Βιετναμέζων, τον στρατηγό Βο Νγκιέν Γκιάπ, τον οποίο θεωρούσε «άγγελο επί Γης», έναν άνθρωπο με εξαιρετική μόρφωση, έναν πραγματικό δάσκαλο. Για τον «αήττητο στρατηγό», τον Γκιάπ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 103 ετών, ο Σαραντίδης μιλούσε με απαράμιλλο θαυμασμό κι αγάπη και συνήθιζε να επιδεικνύει με περισσή υπερηφάνεια μια φωτογραφία μαζί του αρκετές δεκαετίες μετά τον πόλεμο.

Ο Κώστας Σαραντίδης κατατάχθηκε στη Λεγεώνα των Ξένων το 1946. Όταν βρέθηκε στη γαλλική Ινδοκίνα να υπηρετεί με τη μονάδα του τα σχέδια των αποικιοκρατών πήρε τη μεγάλη απόφαση να αποδράσει και να προσχωρήσει στις γραμμές των Βιετμίνχ. «Το 1946 εντάχθηκα στη Λεγεώνα των Ξένων και μας έστειλαν στο Βιετνάμ – τότε λεγόταν Ινδοκίνα. Πήγαμε, υποτίθεται, για να αφοπλίσουμε τους Γιαπωνέζους. Αλλά όταν φτάσαμε εκεί δεν είδαμε Γιαπωνέζους, αλλά ένα κίνημα επαναστατικό, από ανθρώπους που επιζητούσαν την ελευθερία τους», μού έλεγε χρόνια μετά και σε μια συγκλονιστική αφήγηση μιλούσε για «αίσχη και εγκλήματα» τα οποία τον οδήγησαν να αποδράσει από τη Λεγεώνα των Ξένων, «τους εγκληματίες», και να πάει με την Επανάσταση.

Ανακάλυψε έναν λαό εξίσου ηρωικό με τους προγόνους μας, όπως τόνιζε, και είδε στον αγώνα τους έναν «ιερό σκοπό». Για τον δικό του αγώνα τιμήθηκε πολλά χρόνια πριν με τον τίτλο του Ήρωα του Λαϊκού Στρατού του Βιετνάμ.

Την ιστορία του Κώστα Σαραντίδη, του Έλληνα που έγινε μύθος στα βουνά του Βιετνάμ, κατέγραψε και ο σκηνοθέτης Γιάννης Τσιτσιμπίδας στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: ακαθόριστος».

Το τελευταίο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής του θα γραφτεί σήμερα, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στις 8μμ, οπότε και θα τελεστεί η πολιτική του κηδεία στο Άρμα Θηβών, ενώ θα ακολουθήσει αποτέφρωση της σορού του.

Το ΚΚΕ αποχαιρέτησε με ανακοίνωσή του τον Κώστα Σαραντίδη (Nguyễn Văn Lập), «έναν σεμνό Έλληνα κομμουνιστή, υποδειγματικό διεθνιστή που πολέμησε στο πλευρό των Βιετμίνχ την περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας στο Βιετνάμ και αναδείχθηκε σε ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα του λαού του Βιετνάμ», επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι «αποτέλεσε ζωντανό σύνδεσμο των ηρωικών παραδόσεων και των λαϊκών κινημάτων της χώρας μας και του Βιετνάμ. Η ζωή του αποτελεί παράδειγμα και παρακαταθήκη για τους νέους αγωνιστές».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ