Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Πανελλήνιες : Σκηνές από το “μεγάλο μας τσίρκο” βίωσαν οι μαθητές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το κείμενο των Νέων Ελληνικών δεν δόθηκε ποτέ ολόκληρο, αλλά αφαιρέθηκαν επίμαχες λέξεις όπως: οι προκαταλήψεις, η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία, οι κλειστές κοινότητες

Απίστευτο και όμως ελληνικό. Τα θέματα των νέων ελληνικών για τις Πανελλήνιες εξετάσεις  που δόθηκαν στους μαθητές των γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ πέρασαν από λογοκρισία! Συγκεκριμένα, τα κείμενα παρέθεταν άποψη αρθρογράφου ότι το 2025 θα είναι πιο σκοτεινό, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «οι ανελευθερίες, ο αυταρχισμός, αλλά και το ψηφιακό έγκλημα, η ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση, η ψηφιακή προπαγάνδα, η κοινωνική πόλωση, η ρητορική μίσους, οι προκαταλήψεις, η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία, οι κλειστές κοινότητες, οι ανταγωνισμοί μεταξύ κρατών».

Το κείμενο όμως δεν δόθηκε ποτέ ολόκληρο! Τουναντίον, αφαιρέθηκαν οι εξής επίμαχες λέξεις στο τέλος του κειμένου: «προκαταλήψεις, η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία, οι κλειστές κοινότητες»!

*Το μεγάλο μας τσίρκο, το μεγαλειώδες θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ανέβηκε στο θέατρο Αθήναιον κατά τη διάρκεια της χούντας από την Τζένη Καρέζη και τον Κωσταντίνο Καζάκο. 

Μνημειώδη συνθήματα όπως ψωμί- παιδεία -ελευθερία, και φωνή λαού – οργή Θεού, ακούστηκαν για πρώτη φορά εκεί, ενώ θα μείνει στην ιστορία, για τη λογοκρισία που πέρασε επί Χούντας, με την Καρεζη και Καζάκο μάλιστα να συλλαμβάνονται από τους δικτάτορες.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς. Σε μια «δημοκρατική» κοινωνία εν έτη 2021, που η ελευθερία του τύπου είναι κατοχυρωμένη ως δικαίωμα.., πως η λογοκρισία μπορεί να έχει θέση, ιδίως μάλιστα στους νέους, που πρέπει να διδάσκονται χωρίς παρωπίδες;

Ερωτήματα προκαλεί και η στάση της Επιτροπής Πανελληνίων, που ενέκρινε όπως φάνηκε, να μην δοθεί ολόκληρο το κείμενο αλλά να υποστεί τροποποίηση.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη. Ο πρώην Υπουργός Παιδείας αρχικά επικρότησε την επιλογή άρθρων στο διαγωνιστικό κομμάτι, διότι είναι σημαντικό για τους νέους να γίνεται τριβή με δημοσιογραφικά κείμενα.

Εν συνεχεία ο βουλευτής, δήλωσε την κάθετη διαφωνία του, αφού αφενός επιλέχθηκαν άρθρα από φίλα προσκείμενες εφημερίδες στην κυβέρνηση, όπως το ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ και αφετέρου, υπέστησαν τις επίμαχες απαλείψεις.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ