Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Lockdown: Πότε λέμε «αντίο» στα SMS στο 13033 (video)

«Όταν κάτι δεν είναι αποτελεσματικό το αλλάζουμε»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών για το «ρετούς» στα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, κι έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για το πότε αναμένεται να «αποχαιρετήσουμε» τα SMS στο 13033.

Η ημερομηνία της… απελευθέρωσης, λοιπόν, είναι κοντά και φαίνεται πως θα συμβεί μέσα στον Απρίλιο.

Όπως μετέδωσε το Mega, το τέλος των SMS στο 13033 αναμένεται να έρθει εντός Απριλίου, αφού ανοίξουν πέρα από το λιανεμπόριο και άλλες επιχειρήσεις, όπως η εστίαση. Το κανάλι μάλιστα έδωσε και ημερομηνία στις 12 ή στις 19 Απριλίου για την κατάργηση των SMS, στη λογική ότι σε μία από αυτές τις ημερομηνίες θα έχει ανοίξει και η εστίαση.

Με το ολικό άνοιγμα της αγοράς η χρήση του SMS θα είναι αχρείαστη, ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως ακόμη δεν υπάρχει κάτι το επίσημο για το πότε θα καταργηθεί αυτό το μέτρο. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς στη Βουλή, κατά τη διάρκεια του lockdown εστάλησαν 775 εκατομμύρια SMS για μετακίνηση, χωρίς να συνυπολογίζονται οι γραπτές άδειες.

Πέτσας για διαδημοτικές μετακινήσεις: Όταν κάτι δεν λειτουργεί το αλλάζουμε

Όσον αφορά στις διαδημοτικές κινήσεις, αυτές φαίνεται πως θα επιτραπούν ξανά πολύ σύντομα.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξει κάποιες δραστηριότητες μέσα στον Απρίλιο» και συμπλήρωσε ότι αναμένονται οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων πριν ανακοινωθούν τις αποφάσεις. «Καταλαβαίνουμε την κόπωση των πολιτών, αλλά κοιτάμε πρώτα από όλα το συμφέρον της δημόσιας Υγείας», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τα self tests και τη συζήτηση που έχει πυροδοτήσει η διάθεσή τους, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το ζήτημα δεν είναι να μην κάνουμε τεστ και να μην ανιχνεύουμε κρούσματα, αλλά να περιορίσουμε το επιδημιολογικό φορτίο. Επεσήμανε πως τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα βοηθήσουν στον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού και στον περιορισμό τους. Εξήγησε πως με τον πολλαπλασιασμό των αυτοδιαγνωστικών τεστ, θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό φορέων που θα ελέγχονται, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που θα διαγνωστούν θετικοί, θα το δηλώνουν και θα ιχνηλατούνται οι επαφές τους. Όσο για τον αναμενόμενο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που θα προκύψει, τόνισε πως σημασία έχει ο δείκτης θετικότητας σε σύγκριση με αυτόν των προηγούμενων ημερών.

Παραδέχθηκε πως κάποια περιοριστικά μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, σημειώνοντας πως «όταν αντιμετωπίζεις μία πρωτόγνωρη κατάσταση, δοκιμάζεις διάφορα πράγματα. Αν κάποιο μέτρο δεν αποδίδει, διορθώνεται με κάποιο άλλο».

Άφησε να εννοηθεί πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις καθώς ανέφερε «όταν κάτι δεν είναι αποτελεσματικό το αλλάζουμε. Όταν υπάρχουν αποστάσεις πρέπει να δίνεται μία λειτουργική λύση», ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μετακινήσεις από νομό σε νομό και για Πάσχα στο χωριό.

Την Τετάρτη τα σπουδαία από την Επιτροπή

Σε δύο μέτωπα μοιράζεται η αγωνία όλων ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Επιτροπής Ειδικών που είναι προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη. Το τι εικόνα θα παρουσιάζει η χώρα επιδημιολογικά και το τι αποφάσεις πρόκειται να παρθούν σε ό,τι αφορά στη χαλάρωση των μέτρων.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από το ξεκίνημα της πανδημίας. Ο αριθμός καθημερινών απωλειών ανθρώπων έχει αυξηθεί, οι διασωληνώσεις έχουν φτάσει στον αριθμό ρεκόρ των 738 και τα κρούσματα πρόκειται να εκτοξευθούν στα 3.800 στις 8 Απριλίου, όπως τουλάχιστον υπολογίζει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης βάσει των μαθηματικών μοντέλων του ΑΠΘ που μέχρι τώρα έχουν πέσει μέσα σχεδόν σε όλες τις προβλέψεις. Υπό αυτό το πρίσμα, οποιαδήποτε σκέψη για άνοιγμα σε οποιονδήποτε τομέα προκαλεί έντονη ανησυχία και γι αυτό άλλωστε και μέσα στην Επιτροπή υπάρχουν φωνές που τάσσονται κατά.

Από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά σε διασωληνώσεις και θανάτους, φτάνουμε στην κορύφωση του τρίτου κύματος και αυτές τις μέρες θα αρχίσει η μείωση στους αριθμούς. Επιπλέον, τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν έχουν αποδώσει στο αναμενόμενο οπότε με σύμμαχο τον καιρό ίσως είναι η ευκαιρία να αλλάξει το πλάνο και μαζί να αλλάξουν τα δεδομένα της οικονομίας και η ψυχολογία των πολιτών.

Αν τελικά επικρατήσει η δεύτερη τάση και προκριθεί η λύση του ανοίγματος, τότε πάμε σε άμεση εφαρμογή νέων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι την Πέμπτη θα γίνουν ανακοινώσεις και από το Σάββατο αλλάζουν τα δεδομένα.

Μετακινήσεις

Η πρώτη αλλαγή θα αφορά στις μετακινήσεις και δη στις διαδημοτικές. Είναι πλέον εμφανές ότι δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να ζητά κάποιος από τον κόσμο να μένει σπίτι του τα Σαββατοκύριακα ή να επιλέγει μια πλατεία στη γειτονιά του αντί να πάει τηρώντας τα μέτρα σε μια παραλία, όταν τις καθημερινές μπαίνει στο μετρό για να πάει σε ένα γραφείο γεμάτο συναδέλφους.

Λιανεμπόριο

Το επικρατέστερο σενάριο, εφόσον επιλεγεί η λύση του ανοίγματος, είναι να ανεβάσουν τα μαγαζιά ρολά στις 5 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα. Μένει να δούμε αν αυτό θα γίνει με click away, σενάριο που πλέον συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες ή με περιορισμούς βάσει τετραγωνικών του εκάστοτε καταστήματος.

Σχολεία

Για τα σχολεία το μόνο ξεκάθαρο είναι η δήλωση της Νίκης Κεραμέως ότι επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι να λειτουργήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Μένει να δούμε όμως τι θα γίνει με τα self test και ποια θα είναι επίσης και η λύση για τα Δημοτικά.

Η εστίαση

Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης εκτιμάται ότι θα γίνει μετά 15 και 20 Απριλίου με πιο πιθανές ημερομηνίες προς τις 20 Απριλίου, ώστε να υπάρξει απόσταση από το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τους εργαζόμενους στην εστίαση θα είναι υποχρεωτικά τα self test ενώ θα εξετασθεί και αν θα πρέπει να φορούν και διπλή μάσκα, κάτι βέβαια που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο.

Τα μέτρα που θα τηρούνται, πάντως, σε εστιατόρια και καφέ θα θυμίζουν αυτά της περυσινής χρονιάς το «ethnos.gr» αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει εάν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους σε ποσοστό περισσότερο από 40% που ίσχυε στην προηγούμενη φάση της πανδημίας.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης έχουν, άλλωστε, διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι με το ποσοστό αυτό και μετά από 5 μήνες lockdown ελάχιστες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να στηρίξουν τα καταστήματά τους.

Ήδη εξάλλου πολλές επιχειρήσεις της εστίασης θα βάλουν οριστικά λουκέτο αφού δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα τη στιγμή που τα καταστήματα τους ήταν κλειστά για 5 μήνες, ενώ σχεδόν όλο το 2020 λειτούργησαν με μειωμένα τραπεζοκαθίσματα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ