Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Lockdown: Τα τελευταία σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση – Οι τάσεις των ειδικών (video)

Δείτε πώς έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, πότε καταργούνται τα SMS - Πιθανές ημερομηνίες, την Πέμπτη (01/04) οι τελικές αποφάσεις για άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την Τετάρτη (31/03) αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων, προκειμένου να μελετήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού μετά και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ την Τρίτη (29/03) και να κάνει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση για τη σταδιακή άρση του lockdown και του ανοίγματος των δραστηριοτήτων, με τις τάσεις των λοιμωξιολόγων να έχουν διαφορές…  

Και τα σενάρια που υπάρχουν, όσο ζυγώνουμε στην ώρα των αποφάσεων είναι πιο… χειροπιαστά για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση. Πότε θα καταργηθούν τα SMS. Την ίδια ώρα για την κυβέρνηση τα ατομικά τεστ στα φαρμακεία (self test) θεωρούνται εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, αλλά και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, της εστίασης που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας που παραμένει διασωληνωμένη για διαδοχικούς μήνες.

Οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων αναμένεται να ληφθούν την Πέμπτη (01/04), οπότε και θα εξαγγελθούν. Το ερώτημα, που προκύπτει, ωστόσο, είναι πότε θα ανοίξει η εστίαση και πάντα μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ethnos.gr» το άνοιγμα της εστίασης υπολογίζεται να γίνει προς τις 20 Απριλίου.

Η κυβέρνηση θέλει διακαώς να επανεκκινήσει η οικονομία – με τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα – και γι’ αυτό το λόγο ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα (29/03) μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και του τουρισμού που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα πολλοί είναι πλέον και οι επιστήμονες που υποστηρίζουν πως το lockdown δεν μπορεί να συνεχιστεί τη στιγμή που έχουν περάσει πέντε μήνες από την έναρξή του και πλέον αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, με την οικονομία να παραμένει στον «πάγο» και τους πολίτες να έχουν κουραστεί ψυχολογικά.

Με βάση το πλάνο της κυβέρνησης, οι ειδικοί θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Σημειώνεται πως υπάρχει προβληματισμός στους ειδικούς για τον τρόπο που θα ανοίξει το λιανεμπόριο, δηλαδή εάν θα ανοίξει αρχικά μόνο με click away με click inside ή θα ανοίξει απευθείας κανονικά με τη χρήση κωδικού SMS στο 13032 (με συγκεκριμένους κανόνες). Υπάρχει ένα σενάριο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου με SMS στον συγκεκριμένο κωδικό αλλά άνοιγμα με click away ήδη από τις 5 του μήνα.

Επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι για ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου

Σημειώνεται πως οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων ταυτόχρονα στις 5 Απριλίου. Συγκεκριμένα μέσα στην επιτροπή υπάρχουν επιστήμονες που ζητούν το άνοιγμα και στο λιανεμπόριο να ανοίξει αρχικά με μέτρο – με click away και click inside – ώστε να μην υπάρξει νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Οι ίδιοι προτιμούν τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά και όχι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο. Εάν ανοίξουν, ωστόσο, τα σχολεία (για τα οποία υπάρχουν «αγκάθια») στις 12 Απριλίου τα μαθήματα δια ζώσης θα διαρκέσουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, συνεπώς θεωρείται από πολλούς δώρο άδωρον.

Η εστίαση

Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης εκτιμάται ότι θα γίνει μετά 15 και 20 Απριλίου με πιο πιθανές ημερομηνίες προς τις 20 Απριλίου, ώστε να υπάρξει απόσταση από το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τους εργαζόμενους στην εστίαση θα είναι υποχρεωτικά τα self tests ενώ θα εξετασθεί και αν θα πρέπει να φορούν και διπλή μάσκα, κάτι βέβαια που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο.

Τα μέτρα που θα τηρούνται, πάντως, σε εστιατόρια και καφέ θα θυμίζουν αυτά της περυσινής χρονιάς το «ethnos.gr» αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει εάν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους σε ποσοστό περισσότερο από 40% που ίσχυε στην προηγούμενη φάση της πανδημίας.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης έχουν, άλλωστε, διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι με το ποσοστό αυτό και μετά από 5 μήνες lockdown ελάχιστες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να στηρίξουν τα καταστήματά τους. Ήδη εξάλλου πολλές επιχειρήσεις της εστίασης θα βάλουν οριστικά λουκέτο αφού δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα τη στιγμή που τα καταστήματα τους ήταν κλειστά για 5 μήνες, ενώ σχεδόν όλο το 2020 λειτούργησαν με μειωμένα τραπεζοκαθίσματα.

«Κλειδί» τα self test για το σταδιακό άνοιγμα

Όπως έχει αναφέρθεί, ένας παράγοντας που θα κρίνει το άνοιγμα της αγοράς αλλά και των σχολείων είναι η μέθοδος των self test που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο. Οι προσφορές των πέντε εταιρειών που παράγουν τα ατομικά τεστ για την ανίχνευση κορονοϊού βρίσκονται ήδη για προσυμβατικό έλεγχο στο ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο καλείται να κάνει πολύ γρήγορα τον έλεγχο και να δώσει το «πράσινο φως» για να μεταφερθούν τα τεστ στα φαρμακεία και να ξεκινήσει η διαδικασία.

Πότε τελειώνει το SMS στο 13033

Σχετικά με το μεγάλο θέμα του SMS στο 13033 αυτό αναμένεται να… τελειώσει όταν στις 12 ή 19 Απριλίου ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι όντως η εστίαση θα ανοίξει τότε κι όχι αργότερα. Τέλος, να σημειωθεί πως όπως ειπώθηκε στη Βουλή, από την αρχή του lockdown έχουν σταλεί 775 εκατομμύρια SMS.

Γεωργαντάς: Έχουν σταλεί 775 εκατ. sms για μετακινήσεις από την αρχή της πανδμίας

Σε εξωπραγματικά επίπεδα έχει φτάσει ο αριθμός των sms για μετακίνηση κατά την περίοδο του lockdown. Μιλώντας στη Βουλή ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός που έχουν σταλεί είναι 775.000.000 sms χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι έγχαρτες άδειες μετακίνησης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Κλέωνα Γρηγοριάδη του ΜέΡΑ25 ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι το μέτρο του sms λειτούργησε απόλυτα ενώ διαβεβαίωσε ότι έχει διασφαλιστεί η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Οι τρεις τάσεις και τα σενάρια

Την Τετάρτη (31/03), όπως αναφέρθηκε, οι λοιμωξιολόγοι θα καθίσουν στο τραπέζι για να εξετάσουν όλα τα σενάρια. Και στο τραπέζι αυτό, θα υπάρχουν τρεις ομάδες. Και το «Mega» παρουσίασε τις τάσεις που υπάρχουν.

Ομάδα πρώτη – Οι ήπιοι που υποστηρίζουν το σενάριο της χαλάρωσης του lockdown

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, η ήπια… τάση υποστηρίζει ότι το σκληρό lockdown δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί και τα μέτρα δεν αποδίδουν. Υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του ιού γίνεται μέσα στα σπίτια και πρέπει οι συναντήσεις να μεταφερθούν σε εξωτερικούς χώρους όπου θα γίνονται με περισσότερο έλεγχο.

Το άνοιγμα στο λιανεμπόριο θεωρούν ότι πρέπει να γίνει στις 5 Απριλίου κατά το πρότυπο των σούπερμαρκετ και με την ευρεία χρήση των self tests.

Ομάδα δεύτερη – Οι Επιφυλακτικοί

Η συντηρητική τάση υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Οι ίδιοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο, ενώ για την εστίαση θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξει μετά το Πάσχα, αλλιώς κινδυνεύει το καλοκαίρι.

Ομάδα τρίτη – Οι «σκληροί» που μιλούν για «Μπέργκαμο»

Οι πιο «σκληροί» λένε όχι στην χαλάρωση των μέτρων καθώς δεν μειώνονται αρκετά τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι. Βάζουν, μάλιστα, στο τραπέζι τους δείκτες που δείχνουν «εκτίναξη» των διασωληνωμένων στους 1.000 και των κρουσμάτων στα 5.000.

Θεωρούν ότι πρέπει να καθυστερήσει οποιοδήποτε άνοιγμα της οικονομίας – δηλαδή μετά τις 15 Απριλίου – και με τεράστια προσοχή, διαφορετικά προειδοποιούν η Ελλάδα θα γίνει Μπέργκαμο.

Η ομάδα αυτή δε, συνδέει ευθέως τις αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα με το… άμεσο μέλλον. Δηλαδή τονίζουν πως οι τωρινές αποφάσεις μπορούν να επηρεάσουν τις συνθήκες του καλοκαιριού που έρχεται, με τον τουρισμό να μπαίνει σε κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (26/03) έγινε γνωστό στην επίσημη ενημέρωση πάνε από βδομάδα οι αποφάσεις για λιανεμπόριο, σχολεία και διαδημοτικές μετακινήσεις, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει την παράταση – τουλάχιστον έως τις 5 Απριλίου – του αυστηρού lockdown για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις περιοχές που έχουν ήδη ενταχθεί στην κατηγορία «πολύ αυξημένου κινδύνου» («βαθύ κόκκινο») – με βάση τον «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας» – και κανένα νέο μέτρο χαλάρωσης.

(πληροφορίες από ethnso.gr, OPEN TV, Mega)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ