Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: «28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε 17 εκατ. εμβόλια AstraZeneca» – «Σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις»

«Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα των εμβολίων υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες», υπογράμμισε για ακόμα μία φορά η Μαρία Θεοδωρίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων της «AstraZeneca» κατά του κορονοϊού που έχουν μέχρι στιγμής χορηγηθεί έχουν καταγραφεί 28 περιστατικά που σχετίζονται με θρομβώσεις. Αυτό ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, μιλώντας για το συγκεκριμένο εμβόλιο που τόσο έχει απασχολήσει.

«Είναι ένα εμβόλιο που οι αναφορές για τα περιστατικά θρομβώσεων κλονίζουν την εμπιστοσύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια τόνισε πως «τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της “Astrazeneca” δε διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι παράγοντας αντένδειξης για να γίνει το εμβόλιο σε όσους έχουν ιστορικό θρομβώσεων».

Η Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο είναι εξαιρετικά σπάνιες, κάνοντας λόγο για 1,3 αλλεργικές αντιδράσεις ανά 1.000.000 δόσεις εμβολίων.

Ανέφερε, μάλιστα, πως πιθανά συμπτώματα που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα είναι, θωρακικό και κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία που μπορεί να εμφανιστούν 7 με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα, πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ