Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Κορονοϊός: Τα «αγκάθια» για το άνοιγμα των σχολείων – «Οδόφραγμα» τα self test και ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών (video)

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας - Αδιάθετες δόσεις εμβολίων για τους εκπαιδευτικούς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σημαντικές αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα του lockdown και των επιμέρους δραστηριοτήτων με όλα τα σενάρια της άρσης, αναμένεται να παρθούν αυτή την εβδομάδα. Το υπουργείο Παιδείας εργάζεται συστηματικά προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η επαναλειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις 5 Απριλίου, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τους ειδικούς.

Πονοκέφαλος τα self test και ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών

Βέβαια, πριν από αυτό χρειάζεται να προσδιοριστούν επακριβώς ζητήματα όπως η δωρεάν παροχή των self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς τα οποία θα κάνουν στα σπίτια τους μια φορά την εβδομάδα, καθώς και ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών κατά την επιστροφή τους στην εργασία.

Όσον αφορά στα self test, αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για την υποχρεωτικότητα των τεστ, καθώς όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης «για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία».

Ειδική πλατφόρμα για να δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες. Η  κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως για παράδειγμα η απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Πάντως, απίθανο να έχουν προμηθευτεί έως τότε τα συγκεκριμένα τεστ, δηλώνουν οι Φαρμακοποιοί, σύμφωνα με το ethnos.gr. Έτσι, εκτιμούν ότι η επαναλειτουργία των σχολείων τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα πιθανά και τη δεύτερη θα γίνει χωρίς να έχει εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.

Εμβολιασμός εκπαιδευτικών με αδιάθετες δόσεις

Για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει με αδιάθετες δόσεις εμβολίων. «Η όλη διαδικασία διακατέχεται από γραφειοκρατία, γεγονός που καθιστά τον εμβολιασμό τους χρονοβόρο» τονίζουν ωστόσο οι ίδιοι.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

Οι εκπαιδευτικοί, που επιθυμούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα εμβολιασμού μέσω της αναπλήρωσης των αδιάθετων δόσεων εμβολίων, συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση (άρθρο 8 Ν.1599/1986) στην οποία καταγράφουν την ανωτέρω πρόθεσή τους και τη συναίνεσή τους ως προς την παροχή των προαναφερόμενων προσωπικών δεδομένων για την κατάρτιση και μόνο του κοινού αυτού καταλόγου.

Εμβολιασμός με σειρά καταλόγου – Ποια η διαδικασία

Η Ομάδα Συντονισμού Εμβολιασμών αναλαμβάνει κατόπιν ενημέρωσής της από τα εμβολιαστικά κέντρα να επικοινωνεί με τους ενδιαφερόμενους κατά τη σειρά του καταλόγου. Οι εκπαιδευτικοί κατά την ειδοποίησή τους δηλώνουν τη δυνατότητα έγκαιρης προσέλευσης την ίδια ημέρα στο εμβολιαστικό κέντρο, και αφού εμβολιαστούν, ενημερώνουν σχετικά την Ομάδα Συντονισμού, ώστε να απαλειφθεί το όνομά τους από τον κατάλογο. Εκπαιδευτικός, ο οποίος ειδοποιείται αλλά δηλώνει ότι δε δύναται να προσέλθει τη συγκεκριμένη μέρα παραμένει στον κατάλογο για επόμενη ειδοποίηση.

Καθίσταται σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί καλούνται με τη σειρά προτεραιότητας του καταλόγου, και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στην κλήση ή δεν είναι σε θέση να μεταβούν εντός του προβλεπόμενου χρόνου στο σημείο εμβολιασμού, ενημερώνεται ο επόμενος στον κατάλογο.

Επικαιροποίηση του καταλόγου εμβολιασμών:

Η Ομάδα Συντονισμού Εμβολιασμών επικαιροποιεί καθημερινά τον κατάλογο εμβολιασμών διαγράφοντας τους εμβολιασθέντες εκπαιδευτικούς και από  αυτόν, εφόσον οι τελευταίοι επιβεβαιώσουν την πραγματοποίηση του εμβολίου. Επίσης, φροντίζει για την καθημερινή ανάρτηση στις ιστοσελίδες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της ημερομηνίας γέννησης του τελευταίου ειδοποιηθέντα για εμβολιασμό χωρίς ονόματα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε την Παρασκευή (26/03) σχέδιο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων (πριν από τις εισηγήσεις τους) για άνοιγμα των σχολείων το ταχύτερο δυνατό με προτεινόμενη ημερομηνία την 5η Απριλίου με την προϋπόθεση φυσικά να έχει ολοκληρωθεί η έξαρση της πανδημίας και να εξισορροπηθεί η επιδημιολογική καμπύλη. Βασικό εργαλείο η διενέργεια self tests σε καθηγητές και μαθητές σε σταθερή βάση και συγκεκριμένα τουλάχιστον κάθε Δευτέρα.

Τι δήλωσε η Κεραμέως για άνοιγμα σχολείων με self test – Τι θα γίνει με τις πανελλήνιες

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε στο «Mega» και εξήγησε με ποιον τρόπο θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, αναφέρθηκε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τα voucher ενώ αποκάλυψε τις σκέψεις της για τις προαγωγικές εξετάσεις.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Είχαμε συζήτηση την Παρασκευή με την επιτροπή και παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα σε πρώτη φάση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή γυμνασίων και λυκείων. Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή. Θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι», ανέφερε αρχικά η κ. Κεραμέως.

«Το τεστ αυτό θα το παίρνουν οι γονείς δωρεάν από τα φαρμακεία. Δικαιούται κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικας, τέσσερα τεστ τον μήνα. Κάθε Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν το self-test, με στόχο να θωρακίσουμε όσο μπορούμε τα σχολεία μας. Όλα τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως μάσκες, διαλείμματα, αποστάσεις κλπ», συνέχισε η ίδια.

Μιλώντας για το τι θα γίνει με τα δημοτικά, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «είναι μια δυναμική διαδικασία και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Συζητάμε κάθε βήμα με τους ειδικούς, θα περιμένουμε τις εισηγήσεις τους και αυτή την εβδομάδα. Στόχος είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στη διά ζώσης εκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση είναι λύση ανάγκης».

«Έχουμε τρεις εβδομάδες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα. Το Πάσχα δε θα γίνουν μαθήματα. Θα δούμε τι θα γίνει με τα δημοτικά ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Κανονικά οι πανελλαδικές»

«Υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς εντός του Ιουνίου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και όταν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία», είπε ακόμα η κ. Κεραμέως, τονίζοντας ότι «οι πανελλαδικές θα διεξαχθούν κανονικά εντός του Ιουνίου. Έχουμε ήδη προβεί σε μείωση της ύλης κατά 25-30%. Οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά με αυστηρά μέτρα, όπως μας υποδείξει η επιτροπή. Περαιτέρω μείωση της ύλης δεν εξετάζεται».

Για τις κατατακτήριες, αλλά και το άνοιγμα των φροντιστηρίων, η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εισήγηση των ειδικών.

Voucher

Μιλώντας για το θέμα των voucher για τους μαθητές για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «έχει ανοίξει η πλατφόρμα και καταθέτουν τις προτάσεις τους οι προμηθευτές. Είναι ένα πρόγραμμα 112 εκατ. ευρώ, ένα από τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Επωφελούμενοι είναι 560.000 νέοι από 4 έως 24 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας, από νηπιαγωγεία μέχρι και πανεπιστήμια. Έρχεται αυτό το μαζικό πρόγραμμα προκειμένου ένα voucher ύψους 200 ευρώ σε κάθε επωφελούμενο για να μπορέσει να προβεί σε αγορά επιπλέον τεχνολογικού εξοπλισμού».

«Την άλλη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους, και θα μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Μιλάμε για 560.000 ωφελούμενους. Μιλάμε για ένα τεράστιο νούμερο. Έγιναν μαζικές παραγγελίες συσκευών ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες», συνέχισε στο ίδιο θέμα η κ. Κεραμέως.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνουν προαγωγικές εξετάσεις

«Για τις προαγωγικές εξετάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι αποφάσεις. Θα εξετάσουμε τα δεδομένα και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνουν και φέτος, όπως και πέρυσι. Θα κάνουμε οτιδήποτε προς όφελος των παιδιών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας», είπε η κ. Κεραμέως, ενώ ανέφερε ότι και για τα ΙΕΚ αναμένεται η σχετική εισήγηση των ειδικών.

Από βδομάδα πάνε οι αποφάσεις για λιανεμπόριο, σχολεία και διαδημοτικές μετακινήσεις όπως είχε ειπωθεί και στην τελευταία ενημέρωση για τα μέτρα την Παρασκευή (26/03) , μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγωνΤην ίδια ώρα για την κυβέρνηση τα ατομικά τεστ στα φαρμακεία θεωρούνται εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, αλλά και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, της εστίασης που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας που παραμένει διασωληνωμένη για διαδοχικούς μήνες.

(Πληροφορίες: ethnos.gr)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ