Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Αρχές Απριλίου τα self test – Ποιοι θα τα κάνουν πρώτοι και για ποιους θα είναι υποχρεωτικά

Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση για τον κορονοϊό - Ποια θα είναι η διαδικασία εάν βγει θετικό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται τα self tests κορονοϊού περιέγραψε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στην επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής (16/05) για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. O αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε γνωστό ότι θα ξεκινήσουν αρχές Απριλίου (όπως είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη Παρασκευή 19/03). Επίσης, μίλησε για το ποιοι θα τα κάνουν πρώτοι και για ποιους θα είναι υποχρεωτικά. Όπως είχε γνωστό νωρίτερα, τα self tests… όδευαν να είναι υποχρεωτικά σε κάποιους κλάδους, ώστε η χώρα να μεταβεί σε μια πιο ομαλή κατάσταση.

Όπως είπε, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, η διαδικασία θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις άλλες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. «Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα θα οδηγηθούμε με ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι τα τεστ αυτά θα είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου με απλές οδηγίες χρήσης. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας: «Για να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό τις πρώτες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών γιατί είναι εργασιακά ενεργοί».

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι πολίτες σε δημόσια δομή θα κάνουν rapid τεστ για να βεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Υποχρεωτικό θα είναι το τεστ για εργαζόμενους σε ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό, δικαστήρια.

Επίσης, καθιερώνονται Self Test μια φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ