Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Lockdown: Αίτημα στο ΣτΕ για ακύρωση του «λουκέτου» στην εστίαση – Τι αναφέρεται

Οι καταστηματάρχες ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική η ΚΥΑ για το κλείσιμο της εστίασης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίτημα κατέθεσε το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης («ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ») στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη, η πρόσφατη ΚΥΑ για τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όσον αφορά στο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Ειδικότερα, η «ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ» που εκπροσωπεί περίπου 40.000 μέλη ζητάει από το ΣτΕ να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.17698/ 9.3.2021 ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς κορονοϊού για το χρονικό διάστημα από 20 Μαρτίου έως 29 Μαρτίου 2021».

Το Σωματείο υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων πως η προσβαλλόμενη ΚΥΑ, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος) και αυτό, διότι επιτρέπει την λειτουργία των εστιατορίων που λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων.

Παράλληλα, ζητεί το Σωματείο την άμεση επαναλειτουργία της εστίασης με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να παραμείνουν ανοιχτά. Όπως, έγινε γνωστό ο δικηγόρος του «ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ» Γεώργιος Λαφαζάνος μέσα στο επόμενο διάστημα θα καταθέσει στο ΣτΕ, για το ίδιο θέμα αίτηση αναστολής της προσβαλλόμενης ΚΥΑ, όπως θα καταθέσει και αίτημα προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» προσωρινά η εν λόγω ΚΥΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση τη Δευτέρα (22/03) πήραν μπροστά τα κομμωτήρια, τα κέντρα περιποίησης άκρων, οι βόλτες σε πάρκα και αρχαιολογικούς χώρους καθώς και το ψάρεμα.

Την Παρασκευή (19/03) με όσα έγιναν γνωστά στην ενημέρωση, πήγαμε σε… μερική χαλάρωση κάποιων από τα μέτρα, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. «Χαλάρωση με το…μέτρο», είπαν, άλλωστε, οι επιστήμονες.

Την Τετάρτη (24/03) υπήρξαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για «σκληρό» σχέδιο και «λουκέτο» μέχρι και τις 25 Απριλίου με το… βλέμμα στο Πάσχα. Με στόχο το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, χωρίς περιορισμούς, από τις 26 Απριλίου και η Μεγάλη Εβδομάδα να είναι μια… κανονική εβδομάδα. Βλέπετε, Οι αριθμοί της πανδημίας στην Ελλάδα – με τη δραματική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και διασωληνωμένων – πάνε πίσω το άνοιγμα της οικονομίας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ