Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

25η Μαρτίου: Η Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε τις πόρτες για τους υψηλούς προσκεκλημένους (video)

Η «κιβωτός της τέχνης, οι προσωπικότητες και η Επανάσταση του 1821 - Πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση των καλεσμένων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Αθήνα τιμά με λαμπρότητα την επανάσταση του 1821 και στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης υποδέχτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους επίτιμους προσκεκλημένους από το εξωτερικό.

Οι πύλες της πινακοθήκης άνοιξαν για πρώτη φορά, με πρίγκιπες και πρωθυπουργούς να συμμετάσχουν στην ειδική επετειακή εκδήλωση των εγκαινίων του νέου κτηριακού συγκροτήματος, με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση των καλεσμένων στην Πινακοθήκη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821 στο πλαίσιο ειδικού εκθεσιακού αφιερώματος. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν μοναδικά έργα από την περιοδική έκθεση «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της» και από τη μόνιμη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, όπως «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα», «Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι», και «Η Έξοδος του Μεσολογγίου».

Ποιοι έδωσαν το «παρών» στα εγκαίνια

Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου, Jean-Luc Martinez.

Δείτε ζωντανά:

Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε ένα σύντομο καλωσόρισμα και ακολούθησε η παρουσίαση για το νέο κτήριο και τα εκθέματα της Πινακοθήκης από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

Μιλώντας στα εγκαίνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε την Εθνική Πινακοθήκη ως κόσμημα και εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο. Ακόμη, τόνισε πως το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα της ελευθερίας της Ελλάδας.

Όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, το αποκατεστημένο κτηριακό συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης αποτελεί μέγιστη τιμή για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον οργανισμό «Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου».

Η ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης και της επανέκθεσης των συλλόγων της πινακοθήκης στις 24 Μαρτίου του 2021, όπως είπε η κ. Μενδώνη, σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της διακονίας της επετείου της ελληνικής Επανάστασης του 1821.

«Ήταν το ορόσημο που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 2019 και στο οποίο οφείλαμε να είμαστε απολύτως συνεπείς. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε τυχαία δηλώνει ένα σημαντικό σταθμό της νέας σύγχρονης δυναμικής Ελλάδας, της Ελλάδας του πολιτισμού, της δημιουργίας, της καινοτομίας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας του ελληνικού κράτους», τόνισε η υπουργός

Η Εθνική Πινακοθήκη είναι το «θησαυροφυλάκιο» της ελληνικής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα άρρηκτα δεμένης με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και τις προσδοκίες του ελληνικού κράτους από το 1830, τόνισε υπουργός Πολιτισμού.

Ευρύτερα, η νέα Πινακοθήκη αναδεικνύει την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής τέχνης, αλλά και τις προσλαμβάνουσες των ελλήνων καλλιτεχνών στις δημιουργικές τους αναζητήσεις κατά τα 200 χρόνια που ακολούθησαν την Επανάσταση.

Μετά το τέλος τις ξενάγησης, οι καλεσμένοι θα παρευρεθούν στις 20:30 στο επίσημο δείπνο που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο θα επιμεληθεί ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Στο πλαίσιο του δείπνου, θα υπάρξει προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων.

Δείτε καρέ – καρέ την άφιξη και ξενάγηση των επισήμων στην Εθνική Πινακοθήκη:

5268598 scaled5268595 scaled5268609 scaled526861615268626 scaled5268624 scaled5268617 scaled5268620 scaled5268635 scaled5268634 scaled5268684 scaled 5268682 scaled 5268680 scaled526868311 1 5268695 scaled 5268698 scaled5268708 scaled

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ