Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Ο Κικίλιας προχώρησε σε επιστράτευση γιατρών – Έτοιμα τα φύλλα πορείας για τους ιδιώτες (video)

Αναμένονται αντιδράσεις από τους ιδιώτες γιατρούς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών προχώρησε το πρωί της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει την ολοένα και πιο προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού και κατ’ επέκταση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.

Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας:

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19.

Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Αυτό που αναμένεται πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αντίδραση του ΠΙΣ. Χθες, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου δεν κρύφτηκε πίσω από τα λόγια του και εξήγησε το γιατί οι ιδιώτες γιατροί κρατούσαν αυτή τη στάση.

«Πρώτον, δεν μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δεν εργάζονται. Δεύτερον, λειτουργούν ως ανάχωμά προς τα νοσοκομεία και θα υπάρξει μετακίνηση επιπλέον ασθενών προς τα κρατικά νοσοκομεία, αν γίνει επιστράτευση»υπογράμμισε χαρακτηριστικά, φανερώνοντας την… κόντρα που υπάρχει με την κυβέρνηση.

«Συστηματικά, την ώρα που προσπαθούμε να παροτρύνουμε τους ανθρώπους, έχουμε κινήσεις που είναι λάθος. Αν εσείς είχατε την απειλή ή θα έρθετε ή θα σας φέρω με το ζόρι, θα πηγαίνατε με χαρά; Έχουμε μια διολίσθηση λαϊκισμού σε βάρος των γιατρών. Ο υπουργός Υγείας την Παρασκευή επέλεξε να βγάλει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο έξω από τον ΕΟΠΥΥ, ήταν προσβλητικό για τον σύλλογο. Ξεκινήσαμε στραβά, για πρώτη φορά ετέθη θέμα στη συνάντησή μας να μην καταγράφονται πρακτικά», είπε χαρακτηριστικά.

«Για εμάς η προσπάθεια συνεχίζεται, οι ασθενείς και το σύστημα είναι πάνω απ΄ όλα. Όσοι μαζευτήκαμε θέτουμε τις υπηρεσίες μας στην διάθεση του υπουργείου αρκεί να τις αξιοποιήσει. Αν για παράδειγμα έχουμε προσφορά 3 ΩΡΛ να βοηθήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν την εξειδίκευση, να πάνε να βοηθήσουν. Δεν έχουμε πνευμονολόγο και έχουμε καρδιολόγο, δεν μπορούμε αυτή την προσφορά να την αξιοποιήσουμε; Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Αναφερόμενος στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών σχολίασε ότι όταν ετέθη ποιοι είναι οι όροι της επιστράτευσης κανείς δεν έδωσε εξηγήσεις. «Αν το αίτημα είναι ότι ήθελαν 200 γιατρούς συγκεκριμένους γιατί δεν προσελήφθησαν όλους αυτούς του μήνες; Το ποσό που δίνεται δεν είναι υπέρογκο, τα μισά και παραπάνω χρήματα θα καλύπτουν το ενοίκιο του ιατρείου, αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα», σημείωσε.

«Στη διάθεση του ΕΣΥ, όλοι. Κι εγώ μαζί»

Σήμερα, πάντως, με μια λακωνική του δήλωση στο iatropedia.gr, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε στη διάθεση του ΕΣΥ.

«Καμία δήλωση δεν έχω να κάνω αυτή τη στιγμή! Όλοι θα πρέπει να πράξουμε το καθήκον μας, χωρίς δεύτερη σκέψη! Στη διάθεση του ΕΣΥ θέτω και εγώ προσωπικά τις υπηρεσίες μου!», σημείωσε χαρακτηριστικά

«Λανθασμένη και αχρείαστη απόφαση»

Λανθασμένη και αχρείαστη χαρακτήρισε την επιστράτευση ιατρών για να προσφέρουν στη μάχη κατά της Covid στα νοσοκομεία ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Παύλος Καψαμπέλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Καψαμπέλης τόνισε ότι «εννοείται πως οι ιατροί θα πάνε στα νοσοκομεία μετά την απόφαση που πήρε ο Βασίλης Κικίλιας, αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο από μια εβδομάδα με δέκα ημέρες».

Πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες γιατροί προσφέρουν από την πρώτη στιγμή στο Σύστημα Υγείας με διάφορες μορφές όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τόνισε, επίσης, ότι η έκκληση για γιατρούς έγινε τελευταία ώρα και επανέλαβε ότι ο ΠΙΣ αφού συνεδρίασε κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο κ. Καψαμπέλης υποστήριξε ότι οι ιδιώτες γιατροί λίγο – πολύ έχουν κάποιες δεσμεύσεις ο καθένας ενώ νοσηλεύουν 1.500 με 2000 άτομα το μήνα. Εξήγησε ότι ο ΠΙΣ δεν έχει μέλη ιατρούς αλλά Συλλόγους και πως για την Αττική οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς θα οργανώσουν τα μέλη τους…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ