Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Lockdown: Γιατί τελικά δεν… πέρασε η «χαλάρωση» του SMS 6 στις μετακινήσεις

Τι εισηγήθηκαν οι επιστήμονες και το... άκουσε η κυβέρνηση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολλές συζητήσεις είχαν γίνει τις τελευταίες ημέρες για την μετακίνηση με το SMS 6 και το κατά πόσο θα γινόταν… πιο χαλαρή με τα νέα μέτρα του lockdown. Στο πλαίσιο των όσων λεγόντουσαν για την άρση των μέτρων και του lockdown, αν και μετά τα δεδομένα και της Πέμπτης (18/03) η ανησυχία μεγάλωσε…  

Οι πληροφορίες έδιναν κι έπαιρναν και μάλιστα από πολλούς εκφραζόταν σιγουριά πως στο νέο, πιο χαλαρό lockdown, θα επιτρεπόταν και πάλι η μετακίνηση εκτός δήμου με το SMS 6 για άθληση ή βόλτα. Τελικά αυτό… δεν πέρασε, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση της Παρασκευής (19/03), μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Τι συνέβη τελικά και είχαμε… ανατροπή στο sms με κωδικό 6; Η απάντηση είναι πως οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα από δήμο σε δήμο και η σε σωματική άθληση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο και οι δραστηριότητες να γίνονται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο.

Έτσι λοιπόν, όσοι θέλουν να μετακινηθούν με SMS 6 στο 13033 μπορούν να πάνε… όπου θέλουν όσο αυτό γίνεται με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Γιατί δεν «εντάχθηκε» στα νέα μέτρα

Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας.

«Συζητήθηκε στην Επιτροπή και αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο».

«Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί», υπογράμμισε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ