Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Κορονοϊός: Δωρεάν τεστ για όλους κάθε εβδομάδα με το ΑΜΚΑ στα φαρμακεία – Τι ανακοινώθηκε

Ουσιαστικά πρόκειται για self test - Πώς θα τα παίρνουμε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει μαζικά δωρεάν τεστ κορονοϊού από τα φαρμακεία της γειτονιάς από το τέλος Μαρτίου, ανακοίνωσε ουφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, κατά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα την Παρασκευή (19/03). Για κάτι που σας είχαμε ενημερώσει από το βράδυ της Πέμπτης (18/03), με βάση ότι έχει συμβεί και σε χώρες του εξωτερικού.

Όπως είπε, ο Άκης Σκέρτσος, κάθε πολίτης θα δικαιούται με τον ΑΜΚΑ του ένα δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο της γειτονιάς του. Στόχος είναι από 300.000 τεστ κάθε εβδομάδα να πάμε στα 10 εκατομμύρια τεστ.

Ουσιαστικά πρόκειται για self test, όπως έγινε αργότερα γνωστό, ενώ σχετικό ρεπορτάζ φιλοξένησε και το «iatropedia.gr».

κορονοϊός τεστ δωρεάν rapid test φαρμακεία ανακοινώσεις Σκέρτσος

Τι έκανε γνωστό το υπουργείο Υγείας

Όπως έγινε αργότερα γνωστό και από το Υπουργείο Υγείας, το σχέδιο περιλαμβάνει τη χορήγηση δωρεάν τεστ, που ο καθένας θα μπορεί να προμηθεύεται από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του.

Με τον τρόπο αυτό, θα διεξάγονται έως και 10 εκατ. τεστ την εβδομάδα, με τη δυνατότητα που δίνεται σε κάθε πολίτη να κάνει τέσσερα τεστ τον μήνα. Ο καθένας θα μπορεί να παίρνει δωρεάν έως τέσσερα το μήνα. Εκατομμύρια από αυτά τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη του μήνα.

Σκέρτσος Παπαευαγγέλου Χαρδαλιάς ενημέρωση κορονοϊός μέτρα υπουργείο Υγείας 1

Τι είναι τα self test για τον κορονοϊό

Σχετικό θέμα φιλοξένησε και το «iatropedia.gr», αναφέροντας ότι τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και δεν θα δηλώνονται σε μία βάση δεδομένων, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, με τα rapid και τα μοριακά PCR τεστ. Tα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν διατίθενται δωρεάν. Όποιος επιθυμεί να κάνει περισσότερα τεστ από 4 τον μήνα, θα μπορεί να αγοράζει και επιπλέον.

Το self-testing, σύμφωνα με αυτά που ήδη κυκλοφορούν σε Γερμανία και Βρετανία, θα μπορεί με εύκολο τρόπο να δείχνει από το σπίτι το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα. Τα τεστ θα χορηγούνται δωρεάν και στα παιδιά.

Πώς λειτουργούν τα self tests

O πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται τα self tests από τα φαρμακεία, μέσω της αύλης συνταγογράφησης. Στη συνέχεια, θα μπορεί ο πολίτης να λαμβάνει δείγμα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη αν αυτό θα γίνεται με σάλιο ή με αίμα.

Η συσκευασία περιλαμβάνει ειδικό ανιχνευτή του κορονοϊού, όπου μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό. Το self-testing αναμένεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό έγκαιρου περιορισμού των ασυμπτωματικών μελών μιας οικογένειας και της πρόληψης της ενδοοικογενειακής διασποράς, καθώς τα θετικά μέλη της οικογένειας θα εντοπίζονται και θα απομονώνονται άμεσα.

Πρόκειται για τεστ αντιγόνου που δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να διενεργηθούν και δίνουν αποτέλεσμα σε διάστημα 15 με 30 λεπτά με τη δειγματοληψία. Παρακάτω θα δείτε ένα από τα τεστ (δεν είναι απαραίτητο πως θα λειτουργούν έτσι όλα τα κιτ) που πήρε έγκριση πριν τρεις μήνες από τον FDA.

Πηγές: iatropedia.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ