Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

«Όχι» των ειδικών στις διαδημοτικές μετακινήσεις: Τι εισηγήθηκαν για την απαγόρευση κυκλοφορίας – Καθυστέρηση στις ανακοινώσεις

Ανατροπή με τον «κωδικό 6», τι προτείνουν για το ψάρεμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρνητική φαίνεται πως είναι η εισήγηση (μετά και τα δεδομένα της Πέμπτης 18/03) των λοιμωξιολόγων, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων και του lockdown που είναι σε ισχύ, η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με το αυτοκίνητο, αλλά δεν θα ισχύει ο περιορισμός για μετακίνηση εκτός δήμου με τα πόδια, σε απόσταση 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί… Στις 19:00 οι επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι θα πραγματοποιηθούν στις 18:30 αντί για τις 18:00, καθώς στην κυβέρνηση… γράφουν και σβήνουν τα νέα μέτρα.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από τη συνεδρίαση των ειδικών, ο πολίτης θα μπορεί να περπατήσει όσο θέλει χωρίς τον περιορισμό εντός των ορίων του δήμου ή της χιλιομετρικής απόστασης.

Κατά τα άλλα, η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα είναι το πρώτο από τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά σε όλη τη χώρα και τα Σαββατοκύριακα στις 21:00 το βράδυ και θα τελειώνει στις 05:00 το επόμενο πρωί. Μόνο που η ανατροπή έρχεται στις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.

Η Επιτροπή των ειδικών εισηγείται αλλαγές που αφορούν εκτός από το ωράριο εξόδου τα Σαββατοκύριακα και στη δυνατότητα περιπάτων και αναψυχής σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, φέρονται να εισηγούνται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα, ωστόσο, μόνο εντός του δήμου κατοικίας. Πληροφορίες αναφέρουν, επιπλέον, ότι οι ειδικοί ζητούν να συνεχιστεί προς το παρόν η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο για τον «κωδικό 6», που χρησιμοποιείται για σωματική άσκηση και βόλτα με κατοικίδιο ή να επιτραπεί αλλά μόνο εντός δήμου. Το θέμα φαίνεται πως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Τα μέτρα χαλάρωσης του lockdown θα ανακοινωθούν την Παρασκευή (19/03) στις 18:30 στην καθιερωμένη ενημέρωση. Το «παρών» θα είναι, δώσει, μάλιστα, και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος και θα ανακοινώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των ειδικών της επιτροπής για τα νέα μέτρα στο lockdown είναι οι ακόλουθες:

  • Μετακίνηση από δήμο σε δήμο χωρίς περιορισμό αποκλειστικά για πεζούς – Συνέχιση της απαγόρευσης για διαδημοτική μετακίνηση με αυτοκίνητο
  • Άνοιγμα κομμωτηρίων
  • Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων
  • Λειτουργία όλων των πάρκων
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 9 το βράδυ αντί στις 7 που ισχύει μέχρι τώρα

Υπενθυμίζεται ότι ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ειδικούς τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού και διασωληνωμένων που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, όπως φάνηκε και την Πέμπτη (18/03), με αποτέλεσμα να επικρατούσαν και δεύτερες σκέψεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων του lockdown (ακόμα και από το Σάββατο 20/03).

Την ίδια ώρα, η χαλάρωση φαινόταν να μην αργεί, με βάση και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, και το σχέδιο… αποσυμπίεσης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Παρότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει ψηλά και στο 5,73, ενώ στα νοσοκομεία συνεχίζεται ο «πόλεμος».

Βαλβίδες αποσυμπίεσης» αναζητά η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελία Πελώνη, η οποία παραδέχτηκε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 19:00 δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ