Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Νόμιμη η οδήγηση μηχανής έως 125 κυβικά με δίπλωμα ΙΧ – Τι αλλάζει

Ποιες είναι οι αλλαγές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την Αστική Κινητικότητα και Μικροκινητικότητα.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν υπέρ η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, κατά το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ «παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Επί του συνόλου, ψήφισαν υπέρ η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 και «παρών» η Ελληνική Λύση.

Επί της τροπολογίας για την προμήθεια συσκευών απολύμανσης του αέρα στα οχήματα των αστικών συγκοινωνιών, υπέρ ψήφισε η ΝΔ, ενώ «παρών» δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει νομοσχεδίου, δίνεται πλέον η δυνατότητα σε έναν κάτοχο άδειας οδήγησης ΙΧ να αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης για δίκυκλο έως 125 κ.εκ. υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Θα έχει δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου τουλάχιστον έξι χρόνια.

Θα έχει συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών.

Θα έχει περάσει από υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση τριών μαθημάτων, χωρίς ωστόσο να απαιτείται να περάσουν από εξετάσεις για δίπλωμα μηχανής.

Κανόνες για ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards

Όσον αφορά στο Νομοσχέδιο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι βελτιώνει την ποιότητα των μετακινήσεων των πολιτών και την καθημερινότητα τους, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Με τις προωθούμενες νομοθετικές διατάξεις:

• Μπαίνουν επιτέλους κανόνες στην κυκλοφορία  των οχημάτων μικροκινητικότητας: όπως ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards.

•  Ομαδοποιούνται σε μια κατηγορία Οχημάτων, τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα και εισάγονται ρυθμίσεις για τη κυκλοφορία  αυτών των ΕΠΗΟ, στη βάση αξιολόγησης και συγκριτικής μελέτης με το τι ισχύει σε άλλες χώρες.

• Υποχρεώνονται πλέον οι ΟΤΑ να λάβουν μέτρα ρύθμισης ή περιορισμού της κυκλοφορίας τους και να καθορίσουν χώρους για την οργανωμένη στάθμευσή τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ