Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

«Πόλεμος» στη Νέα Σμύρνη με χημικά, μολότοφ και οδομαχίες – Τραυματίστηκαν αστυνομικοί (video)

Πλήθος κόσμου διαδήλωσε στην πλατεία του δήμου κατά της αστυνομικής βία, ακολούθησε πορεία στο ΑΤ της περιοχής - Συνολικά 10 συλλήψεις, τι λέει η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, τι αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα γεγονότα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολεμικό τοπίο θύμισε ξανά η Νέα Σμύρνη την Τρίτη (09/03), καθώς σημειώνονται επεισόδια με χημικά, μολότοφ και πετροπόλεμο κοντά και γύρω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου κατέληξαν χιλιάδες πολίτες από την συγκέντρωση στην πλατεία της περιοχής κατά της αστυνομικής βίας.

Τραυματίστηκε σοβαρά αστυνομικός, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και μεταφέρθηκε στο «401» στρατιωτικό νοσοκομείο» με τραύματα στο κεφάλι (έχει υποστεί κρανιεγκεφαλικές κακώσεις)… Τραυματίστηκαν πιο ελαφριά, τουλάχιστον άλλοι δυο αστυνομικοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, αλλά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που έδωσε και εικόνες από την περιοχή. Συνολικά έγιναν 10 συλλήψεις.    


Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και σε άλλα σημεία της πόλης. «Βροχή» από βόμβες μολότοφ έπεσαν σε πολλά σημεία της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου, στη οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και στην οδό Ομήρου. Μέχρι αργά το βράδυ παρατηρήθηκαν, πάντως, ξανά φαινόμενα αστυνομικής βίας κατά πολιτών, στις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Επιπλέον, από τα επεισόδια που σημειώθηκαν έπιασε φωτιά ένα δέντρο, ενώ οι κάτοικοι φωνάζουν από τα μπαλκόνια «θα μας σκάσετε με τα χημικά», απευθυνόμενοι στους αστυνομικούς.

Επίσης, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα από την περιοχή, έχουν προκληθεί ζημιές σε πολλά αυτοκίνητα και καταστήματα ενώ νεαροί έχουν χρησιμοποιήσει πέτρες και κομμάτια από τα πεζοδρόμια που έσπασαν ή από σημεία που εκτελούνται έργα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστό αν έχουν γίνει προσαγωγές ή συλλήψεις.


Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία τραυματίας αστυνομικός κορονοϊός μάσκες kontra

Η κατάσταση στην περιοχή ήταν εκρηκτική με βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες από την πλευρά των διαδηλωτών και την αστυνομία να απαντά με χημικά, χειροβομβίδες κρούτου-λάμψης και την «Αύρα» που ρίχνει νερό για να διαλύσει τα επεισόδια.


Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 8

Στη Νέα Σμύρνη είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος, ενώ επικρατούσε θυμός για τα περιστατική αστυνομικής βίας που έχουν σημειωθεί στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Ο κόσμος στη Νέα Σμύρνη υπολογίζεται πάνω από 5.000, ενώ ήταν κλειστοί όλοι οι δρόμοι στην πόλη. Ο κόσμος από την πλατεία κατευθύνθηκε με πορεία προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.


Κάτοικοι, δημοτικές παρατάξεις, συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, εργατικές λέσχες, συνελεύσεις κατοίκων από την περιοχή και τις γύρω περιοχές, φοιτητικοί σύλλογοι, κι άλλες συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή και καταγγέλλοντας όσα συνέβησαν.

Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 9

Δέκα συλλήψεις από την ΕΛΑΣ – Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ

Δέκα συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αστυνομία. Επίσης, τουλάχιστον τρεις είναι οι τραυματίες αστυνομικοί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) το βράδυ της Τρίτης (09/03), ο ένας σοβαρά στο κεφάλι, αλλά χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα επεισόδια δημιούργησαν περίπου 400 κουκουλοφόροι που βγήκαν μέσα από την πορεία προς το αστυνομικό τμήμα, ενώ στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα της Κυριακής (08/03), συμμετείχαν περίπου 5.000 άτομα και στην πορεία 3.000 άτομα.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ αναφέρει:

«Την 18.00 ώρα σήμερα (Τρίτη 9 Μαρτίου 2021), μετά από κάλεσμα διαφόρων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (5.000) περίπου ατόμων, στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Την 18.45 ώρα, (3.000) άτομα περίπου από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Εφέσου και Πλαστήρα με κατεύθυνση το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης.

Πλησιάζοντας τον αστυνομικό φραγμό προ του Τμήματος, ομάδα (400) περίπου ατόμων που προηγείτο της πορείας, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας στα χέρια τους μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες και άλλα αντικείμενα ανέπτυξε ταχύτητα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων τους απέκρουσε. Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι χωρίσθηκαν σε ομάδες και συνέχισαν επιθέσεις με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, προκαλώντας παράλληλα φθορές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να απαντήσουν με λελογισμένη χρήση δακρυγόνων λόγω του πυκνοκατοικημένου της περιοχής και με ρίψεις νερού.

Υπάρχουν (3) τουλάχιστον τραυματίες αστυνομικοί.

Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμή (10) συλλήψεις.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση».
Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 10

Τι λέει η ΕΛΑΣ

Σημειώνεται ότι πριν από τα επεισόδια και ενώ η πορεία ήταν σε εξέλιξη η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν άτομα με μπετόβεργες μέσα στην πορεία, καθώς και σάκους με βόμβες μολότοφ που κατασχέθηκαν πριν από την αστυνομία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει: «Στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται σήμερα στη Νέα Σμύρνη κατά της αστυνομικής βίας, έχουν μέχρι στιγμής κατασχεθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις μολότοφ, ενώ συμμετέχουν και άτομα με μπετόβεργες, όπως φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες».

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε ακόμη στη δημοσιότητα τις εξής εικόνες:

Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες εικόνες υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες εικόνες υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 1

Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες εικόνες υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 2

Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες εικόνες υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 3

Οργή στη Νέα Σμύρνη – Μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην αστυνομική βία

Όπως αναφέρθηκε, νωρίτερα έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Νέας Σμύρνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και ο κόσμος «πλημμύρισε» τον χώρο, με τους περισσότερους να φορούν μάσκες λόγω του κορονοϊού. Μετά τα γεγονότα της Κυριακής (07/03), που προκάλεσαν σάλο, αλλά και την επέμβαση του εισαγγελέα, πολίτες του δήμου ύψωσαν ανάχωμα στην αστυνομική καταστολή και ακολούθησε πορεία προς το ΑΤ της περιοχής. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, περιφερειακά της πλατείας Νέας Σμύρνης είχαν παραταχθεί κλούβες της αστυνομίας, ενώ στο σημείο η ΕΛΑΣ είχε φέρει και δύο «Αύρες».

Συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος και στο κάλεσμα συμμετείχαν και πολλοί νέοι άνθρωποι, από διάφορες οργανώσεις και κάτοικοι της περιοχής, ενώ επικρατεί θυμός για τα περιστατικά αστυνομικής βίας που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 11

Έκλεισαν τέσσερις σταθμούς του μετρό – Διακοπή στα δρομολόγια του τραμ

Το κλείσιμο τεσσάρων σταθμών του μετρό και τη διακοπή της κυκλοφορίας του τραμ στην περιοχή της Νέας Σμύρνης αποφάσισε η αστυνομία, ενόψει της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας, με αφορμή τις εικόνες ντροπής της Κυριακής. Συγκεκριμένα, με εντολή της Αστυνομίας έκλεισαν οι σταθμοί Συγγρού- Φιξ, Ν. Κόσμος, Ακρόπολη και Αγ. Δημήτριος. Επίσης από τον σταθμό ΗΣΑΠ στην Καλλιθέα οι συρμοί διέρχονται χωρίς στάση.

Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 2

Με εντολή της ΕΛΑΣ διακόπηκαν στις 17:00 τα δρομολόγια του τραμ στην περιοχή της Ν. Σμύρνης, λόγω της συγκέντρωσης. Ως εκ τούτου, τα δρομολόγια θα διεξάγονται στα τμήματα από το ΣΕΦ έως τη στάση Μηδείας/Μυκάλης (όρια Ν. Σμύρνης- Π. Φαλήρου), Βούλα-Μηδείας/Μυκάλης και ΣΕΦ-Βούλα.

Σημειώνεται ότι στο σημείο που έγιναν τα θλιβερά γεγονότα, κάποιοι τοποθέτησαν έναν… σχετικό πίνακα τη Δευτέρα (08/03), με τα λόγια του νεαρού, που φώναζε «Πονάω» στους αστυνομικούς, οι οποίοι φέρεται να πήγαν για ελέγχους για τα μέτρα κατά του κορονοϊού.  

Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 1

«Με χτυπούσαν από τα πόδια ως το κεφάλι. Διαμαρτυρηθήκαμε για τα πρόστιμα στην οικογένεια», είπε ο 29χρονος που βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (07/03) στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και δέχθηκε. «Με χτύπησαν με το μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου», υπογράμμισε ακόμα.  

Όπως αναφέρθηκε, τα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή (07/03) με τους αστυνομικούς να πηγαίνουν στην περιοχή για ελέγχους για τον κορονοϊό, υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για το όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Τη συγκεκριμένη ημέρα, η καταστολή και η βία από την ΕΛΑΣ ξεσήκωσε, επίσης, τον κόσμο, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί χημικά.

Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 3

Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 4

Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 5

Νέα Σμύρνη επεισόδια συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 6

Νέα Σμύρνη συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 1

Νέα Σμύρνη συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 2

Νέα Σμύρνη συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 3

Νέα Σμύρνη συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 5

Νέα Σμύρνη συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 6

Νέα Σμύρνη συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 7

Νέα Σμύρνη συγκέντρωση πολίτες αστυνομική βία κορονοϊός μάσκες 4

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ