Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Κορονοϊός: «Στο κόκκινο» τα ενεργά κρούσματα – Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ, εφημερία με ένα άδειο κρεβάτι

Δραματική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εκτίναξη του αριθμού των ενεργών κρουσμάτων τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και τις άλλες κόκκινες περιοχές αποδίδει με τον πιο δραματικό τρόπο την κάκιστη επιδημιολογική εικόνα της χώρας στο τρίτο κύμα κορονοϊού.  Οι εστίες λοιπόν ενεργών κρουσμάτων έχουν επίκεντρό τους την Αττική. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 24 Φεβρουαρίου είχαμε 5.536 ενεργά κρούσματα και στις 5 Μαρτίου έφτασαν τα 8.128. Στη Θεσσαλονίκη που ακολουθεί σε αριθμούς ενεργών κρουσμάτων στις 24 Φεβρουαρίου είχαμε 1.244 και χθες (05/03) 1.848. Αύξηση είχε και η Αχαϊα με τα 639 (24/02) να φτάνουν πλέον τα 831.

Άλλες περιοχές που ανησυχούν τις Αρχές είναι η Λάρισα που μετρά 520 ενεργά κρούσματα, η Κορινθία με 330, η Φθιώτιδα με 320 και το Ηράκλειο με 284. Και όλα αυτά τα δεδομένα, ενώ η μισή χώρα βρίσκεται σε αυστηρό lockdown, που ωστόσο όπως όλα δείχνουν, δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού.

Κόκκινος συναγερμός στα νοσοκομεία

Εφιαλτικό είναι το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της Αττικής με άλλες 120 εισαγωγές ασθενών και τους γιατρούς να προσπαθούν να διαχειριστούν τις διασωληνώσεις χωρίς να υπάρχουν, παρά ελάχιστα διαθέσιμα κρεβάτια στις εντατικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το νοσοκομείο Ιπποκράτειο στην Αθήνα εφημερεύει σήμερα, Σάββατο, 6 Μαρτίου, με μόνο μία κλίνη ελεύθερη.

«Εμείς είμαστε γεμάτοι» είπε ο Γιάννης Λαζαρίδης, αντιπρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, εργαζόμενος στο «Αγία Όλγα» στο Open TV.  Παράλληλα η καθηγήτρια πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα ανέλυσε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο Σωτηρία και για τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού λέγοντας πως δεν είναι υπέρ των στρατιωτικών μέτρων, καθώς ο καθένας πρέπει να προσέχει μόνος του. Ακόμα, ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να μπει ο ιδιωτικός τομέας στη «μάχη» της πανδημίας.

Η γιατρός μίλησε για την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα. «Είναι δύσκολο, δεν σταματάει, δεν τελειώνει, μας έχει κουράσει απίστευτα όλο αυτό το πράγμα και μας προβληματίζει πάρα πολύ. Γενικά, προσπαθούμε να κάνουμε μετατροπές σε ΜΕΘ. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα δώσουμε ό,τι έχουμε για να το προλάβουμε. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εμβολιαστούμε».

Άφησαν τις παραλίες και πήγαν για πλατεία

Πρώτο Σάββατο σήμερα με τα αυστηρότερα μέτρα του lockdown σε ισχύ.

H κίνηση ήταν περιορισμένη στο παραλιακό μέτωπο όπως και στην Πάρνηθα, όμως σε πλατείες και άλλα σημεία των μεγάλων δήμων της Αττικής δεν έλλειψε ο συνωστισμός. Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάστηκε σε Θησείο και γύρω από την Ακρόπολη, που όπως φάνηκε προτίμησαν οι Αθηναίοι να κάνουν την βόλτα τους με τον καλό καιρό να βοηθάει.  Παράλληλα έντονη ήταν όμως και η παρουσία της Αστυνομίας, κάνοντας πολλούς ελέγχους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ