Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Κορονοϊός: Φόβος οι μεταλλάξεις και εκτόξευση διασωληνωμένων – Διακομιδές σε ιδιωτικές κλινικές

Τι ζήτησε το υπουργείο Υγείας από τις ιδιωτικές κλινικές - 16.500 ενεργά κρούσματα στη χώρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον αγώνα της τεράστιας μάχης με τον κορονοϊό μπαίνουν πολλές ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες από εδώ και στο εξής, θα δέχονται περιστατικά εκτός του κορονοϊού, με έναν και μόνο στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων (με βάση και τις τελευταίες ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ  και της πίεσης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής (05/03), μιλώντας τόσο για την αύξηση – που φοβίζει – των μεταλλάξεων στη χώρα, όσο το πώς θα έρθουν καλύτερες ημέρες. «Θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες μέχρι να δούμε τα νοσοκομεία να αποσυμπιέζονται», σημείωσε.

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας έχουν φτάσει τα 16.500, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ασθενείς που αυτό το διάστημα χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρέπει να παραμείνουν μέσα για μία περίπου εβδομάδα περισσότερο…

Πώς εκτοξεύτηκαν οι διασωληνωμένοι σε λιγότερο από ένα μήνα, όπως περίμεναν και οι επιστήμονες; Την ίδια ώρα, δεν απέκλεισε τα 3.000 κρούσματα ημερησίως ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Πιο αναλυτικά…

…σύμφωνα με ρεπορτάζ του «OPEN TV», αλλά και του «iatropedia.gr», οι διακομιδές κάποιων ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία για άλλους λόγους, έχει ήδη ξεκινήσει από νοσοκομεία, όπως το «Σισμανόγλειο», το «Θριάσιο» και το «Ασκληπιείο», τα οποία, όπως έχει ανακοινωθεί, θα διαχειρίζονται αποκλειστικά περιστατικά κορονοϊού. Ενδεικτικό της αυξημένης πίεσης που ασκείται στο σύστημα υγείας, είναι πως περίπου στις 20:00 της Παρασκευής (05/03), το υπουργείο Υγείας, με έγγραφο που εξέδωσε εκτάκτως, ζητά από τις ιδιωτικές κλινικές να ενημερώσουν άμεσα για τον αριθμό των κλινών που μπορούν να διαθέσουν για τους ασθενείς.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Λόγω των έκτακτων και επιτακτικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση του Covid-19 και προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα η χώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, παρακαλούμε όπως αποστείλετε στις ιδιωτικές κλινικές-μέλη σας τους επισυναπτόμενους πίνακες (2). Περαιτέρω, παρακαλούμε τα μέλη σας να αποστείλουν τους συμπληρωμένους πίνακες απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση …, σήμερα μέχρι τις 20:00 μμ».

Όλα αυτά, παρά την ενεργοποίηση του έκτακτου σχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση της Τετάρτης (03/03), για τη στήριξη των νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, στη Θεσσαλονίκη η Πολιτεία είχε προβεί σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών, λόγω του μεγάλου προβλήματος στην πόλη.

Κοντοζαμάνης κορονοϊός ενημέρωση υπουργείο Υγείας

Έντονη πίεση στις ΜΕΘ με άνοδο διασωληνωμένων

Η συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στην αντιμετώπιση των εκακτοντάδων περιστατικών γίνεται ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού αλλά και οι διασωληνωμένοι δεν παρουσιάζουν μείωση. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας έχουν φτάσει τα 16.500, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ασθενείς που αυτό το διάστημα χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρέπει να παραμείνουν μέσα για μία περίπου εβδομάδα περισσότερο.

Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική, με τον μέσο όρο εισαγωγών να είναι περίπου 200 την ημέρα και την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές έφτασαν τις 1.600, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην επίσημη τακτική ενημέρωση την Παρασκευή (05/03).

Τόνισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εισαγωγών είναι τα 45 έτη και πως υπάρχουν διασωληνωμένοι οι οποίοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87% και τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θα δοθούν προς διάθεση νέες κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. Υπογράμμισε δε, ότι πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η εξέλιξη θα ήταν δυσμενής εάν δεν είχαν ληφθεί.

229 εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

Να αναφερθεί ότι το τελευταίο 24ωρο, στη χώρα, στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν 229 εισαγωγές. Συνολικά, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 1.300 ασθενείς με κορονοϊό και 287 βρίσκονται στις ΜΕΘ. Οι 265 είναι διασωληνωμένοι. Στον Ευαγγελισμό, το νοσοκομείο Γεννηματάς, το Σισμανόγλειο και το Ασκληπιείο της Βούλας δεν υπάρχει κανένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ.

Πώς εκτοξεύτηκαν οι διασωληνωμένοι σε λιγότερο από ένα μήνα

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση των διασωληνωμένων που… εκτοξεύτηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 12 Φεβρουαρίου ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ ήταν 293, στις 16 Φεβρουαρίου ξεπέρασαν ξανά τους 300 (σ.σ. 309 και 1121 κρούσματα) και στις 23 Φεβρουαρίου ήταν 357. Μέσα σε μία εβδομάδα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν από τους 371 στους 451.

ΗμερομηνίαΚρούσματαΔιασωληνωμένοι
1 Μαρτίου1176406
2 Μαρτίου2.353422
3 Μαρτίου2.702431
4 Μαρτίου2.219449
5 Μαρτίου2.215451

Παπαευαγγέλου Χαρδαλιάς κορονοϊός ενημέρωση υπουργείο Υγείας

Πάνω από το 70% των μολύνσεων από μεταλλάξεις

Η Βάνα Παευαγγέλου εξήγησε πως στη χώρα μας η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού ευθύνεται για πάνω από 70% των μολύνσεων που καταγράφονται αυτό το διάστημα. Για τα νέα μέτρα, σχολίασε: «Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα νέα μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες δεν λειτούργησαν. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας συμβάλλει στο να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού».

Περαιτέρω ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως, με βάση τους υπολογισμούς, το επόμενο διάστημα αναμένεται να χρειαστούν εισαγωγή στις ΜΕΘ περίπου 200 άτομα. Αυτό τόνισε, άλλωστε, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής είναι εξαντλητικές για το υγειονομικό προσωπικό που πραγματικά ξεπερνά τον εαυτό του. «Μόλις αδειάζει ένα κρεβάτι, γεμίζει μέσα στα επόμενα λεπτά», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι γιατροί στον Ευαγγελισμό. Ταυτόχρονα, δεκάδες είναι και τα επείγοντα περιστατικά που περιμένουν να εξεταστούν.

«Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος και χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή»

«Ξέρουμε καλά πια ότι ο ιός δημιουργεί τις μεταλλάξεις με ένα και μοναδικό σκοπό: να μπορεί να μεταδίδεται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από τον έναν άνθρωπο στον άλλον. Έτσι, οι μεταλλάξεις μάς έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν ιό διαφοροποιημένο», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Η ήδη μεγάλη διασπορά του ιού παντού στην κοινότητα, κάνει τη μετάδοσή του σε άλλους συνανθρώπους μας ακόμα πιο εύκολη. Δίνει, δηλαδή, πιο πολλές ευκαιρίες στον ιό να κάνει καλά τη δουλειά του. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με τη χαλάρωση κάποιας μερίδας των συνανθρώπων μας, που κουράστηκαν να προσέχουν, να ζουν υπό περιορισμό και να είναι μακριά από τους φίλους τους, είχε σαν αποτέλεσμα αυτή την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην χώρα μας».

Σημείωσε, πάντως, ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες «είχαμε ηπιότερη αύξηση των κρουσμάτων και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φιλότιμο των Ελλήνων, που στην πλειοψηφία τους κατανοούν και την κρισιμότητα της κατάστασης και τηρούν τα μέτρα. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ακολουθεί πιστά τα μέτρα και συμβάλλει για να μην δούμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Οι πολίτες αυτοί δημιουργούν ένα τείχος προστασίας και είναι πολύ πιθανό ότι αν δεν είχαμε εφαρμόσει όλα αυτά τα πιο αυστηρά μέτρα, που στόχευσαν στη μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού, σήμερα θα είχαμε μία πολύ πιο επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα», είπε και παρέπεμψε στην επιδημιολογική έκρηξη που ζήσαμε πέρσι το Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα.

«Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος και χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Ελπίζουμε, όμως, ότι παρά τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, μια μείωση του επιδημιολογικού φορτίου θα μας επιτρέψει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, που τόσο όλοι χρειαζόμαστε σαν απλοί πολίτες, σαν κοινωνία», σημείωσε η ίδια.

Κοντά στο… 4 ο δείκτης θετικότητας

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται. Με τον κυλιόμενο μέσο των επτά τελευταίων ημερών να φτάνει στα 1.900 νέα κρούσματα ανά μέρα, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες. Ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν κατά την εβδομάδα κατά μέσο όρο ξεπέρασαν τις 44.000, με περισσότερα από 50.000 τεστ το τελευταίο τριήμερο. Ο δείκτης θετικότητας επίσης αυξήθηκε, αγγίζοντας το 4.

Το παγκάκι, ο καφές και το τσιγάρο

Η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση στο Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στην κοσμοσυρροή σε δρόμους: «Ζούμε σε μια υπέροχη χώρα, με έναν υπέροχο καιρό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι με το να περπατάμε σε εξωτερικούς χώρους τηρώντας τις αποστάσεις, επιβαρύνουμε το επιδημιολογικό φορτίο ή κινδυνεύουμε να κολλήσουμε. Είναι σαφές ότι κυρίως κολλάμε με τον συγχρωτισμό σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους. Άλλο είναι, όμως, να βγούμε με ένα φίλο να περπατήσουμε στην γειτονιά μας και εντελώς διαφορετικό να έχουμε τον καφέ στο χέρι, να είμαστε γύρω – γύρω από ένα παγκάκι πέντε ή δέκα άτομα μαζεμένα, να βγάζουμε την μάσκα κάθε πέντε λεπτά, είτε για να πιούμε μια γουλιά καφέ, είτε για να καπνίσουμε, ενώ ταυτόχρονα μιλάμε και γελάμε δυνατά».

«Βόμβα» Τζανάκη για 3.000 ημερήσια κρούσματα προσεχώς – Πότε προβλέπει αποκλιμάκωση

Την ίδια ώρα, για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που προκαλούν έντονη ανησυχία, αλλά και τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις» και γι’ αυτό δε μειώνονται τα κρούσματα. Στην Κρήτη έχουν επικρατήσει απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος που το κύμα αυτό δεν υποχωρεί. Είναι ανθεκτικό», τόνισε ο καθηγητής στο δλετίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ».

Στη συνέχεια εξήγησε πως, «λόγω του ότι πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα στην Αττική, η εκθετική αύξηση σε αυτό το κύμα είναι αισθητά λιγότερο δυναμική από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα αυτή η πολύτιμη διαφοροποίηση να δώσει τη δυνατότητα στο σύστημα να ανταποκριθεί, έστω και με δυσκολία».

Ολοταχώς για… 3.000 κρούσματα την ημέρα

Σύμφωνα με το μοντέλο, θα επιμείνουν αυτά τα κρούσματα και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση την επόμενη βδομάδα, της τάξεως των 2500 κρουσμάτων. Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι «δεν αποκλείεται να δούμε και 2800-3000 κρούσματα κάποια μέρα. Αυτό θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου και γύρω στις 20-25 Μαρτίου θα δούμε να αποκλιμακώνονται τα νούμερα προς τα κάτω, πάρα πολύ αργά».

Εκτίμησε, επίσης, ότι προς το τέλος του μήνα τα κρούσματα θα είναι περίπου 1000-1500. «Όταν το φαινόμενο θα είναι σε φάση αποκλιμάκωσης μπορούν να απελευθερώνονται κάποιες δραστηριότητες με προσοχή». Τέλος, σχολίασε ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερο έλεγχος στα ΜΜΜ, καθώς είναι εστία υπερμετάδοσης.

Αττική: Αύξηση νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές

Στην Αττική καταγράφεται ακόμα και αυτή την εβδομάδα αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, με περισσότερα από 8.100 ενεργά κρούσματα το τελευταίο 15ήμερο. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με μία μεγάλη διασπορά σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει τους ειδικούς. Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει αυξητική τάση στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας. Ενδεικτικά:

  • Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μία αύξηση που άγγιξε το 37% αυτή την εβδομάδα σχετικά με την προηγούμενη ακριβώς εβδομάδα και υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε σχεδόν 2.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.
  • Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε ακόμα παραπάνω την εβδομάδα που πέρασε, με έναν μέσο όρο που ξεπέρασε τις 330 εισαγωγές κάθε μέρα στα νοσοκομεία, ενώ περισσότεροι από 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια λόγω κορονοϊού.
  • Μόνο στην Αττική, συνολικά στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, έγιναν 1.600 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική, είναι μεγάλη.
  • Την τελευταία εβδομάδα σχεδόν 200 συνάνθρωποί μας, 196, διασωληνώθηκαν αυξάνοντας την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στο 63% στην επικράτεια. Στην Αττική, η πληρότητα υπολογίζεται στο 87% παρόλο που έχουν σημαντικά αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Ελπιδοφόρο είναι, πάντως, ότι παρόλο που παρατηρείται μία μικρή αύξηση στον αριθμό των πολιτών που χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό, ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σταθερή χαμηλός, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην εμφανίζει αυξημένη θνητότητα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων.

(πληροφορίες από OPEN TV, ethnos.gr)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ