Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Σεισμός στην Ελασσόνα: Πώς περιγράφει ο δάσκαλος του σχολείου στο Δαμάσι τη διάσωση 63 μαθητών (video)

«Η γη χόρευε στα πόδια μας. Το κτήριο συθέμελα τραντάζονταν δίπλα μας, αντικείμενα έπεφταν, επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι, λόγω του σύννεφου σκόνης που είχε σηκωθεί»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κάναμε το καθήκον μας» τόνισε στην «ΕΡΤ» ο Γρηγόρης Λέτσιος, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στο Δάμασι Τυρνάβου που κατάφερε με τη βοήθεια των δασκάλων να οδηγήσουν τους 63 μαθητές του σχολείου έξω από το κτήριο που είχε καταπονηθεί από τον σεισμό που χτύπησε τη Θεσσαλία.

«Όπως και να το περιγράψω δεν θα ανταποκριθώ στην πραγματικότητα της κατάστασης που ζήσαμε. Η γη χόρευε στα πόδια μας. Το κτήριο συθέμελα τραντάζονταν δίπλα μας, αντικείμενα έπεφταν, επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι, λόγω του σύννεφου σκόνης που είχε σηκωθεί», αναφέρει στην συγκλονιστική περιγραφή του και προσθέτει: «Από το γραφείο μου βρέθηκα στον πρώτο όροφο χωρίς να καταλάβω πώς. Εκείνο που σκεπτόμουν ήταν η ζωή των παιδιών και των συναδέλφων μου. Μέσα από φωνές και κλάματα που άκουγα μπήκα στην πρώτη τάξη… τους φώναξα ηρεμήστε».

«Τα παιδιά εφάρμοσαν αυτό που είχαν διδαχθεί να κάνουν, ήταν κάτω από τα θρανία τους. Με το που σταμάτησε ο σεισμός με τάξη και με ασφάλεια βγάλαμε τους μαθητές έναν – έναν έξω με συνοδεία των δασκάλων. Πήγα σε όλες τις τάξεις μήπως και κάποιο παιδί έχει εγκλωβιστεί. Βρήκα ένα κοριτσάκι της 6ης Δημοτικού που ήταν σοκαρισμένη κάτω από το θρανίο της και έκλαιγε», είπε και πρόσθεσε:

«Τη σήκωσα αγκαλιά, την ηρέμησα και βγήκαμε με προσοχή έξω. Οι γονείς στη συνέχεια ήρθαν και πήραν τα παιδιά τους, με δική τους ευθύνη. Πρωτίστως, εφαρμόσαμε κατά γράμμα το σχέδιο για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού. Όντως είναι ένα θαύμα από την στιγμή που βγήκαμε σώοι 63 μαθητές και 10 δάσκαλοι» τόνισε ο κ. Λέτσιος.

Προχωρούν οι έλεγχοι στον Δήμο Λαρισαίων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι κτηρίων στην έκταση του Δήμου Λαρισαίων, μετά τη σεισμική ακολουθία του τελευταίου 24ωρου.

Συγκροτήθηκαν κλιμάκια που στελεχώνονται από στελέχη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μηχανικούς του Δήμου Λαρισαίων και του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη πρώτη φάση, βαρύτητα δίνεται στα χωριά του Δήμου και ειδικότερα στη Μάνδρα, το Κουτσόχερο και τη Ραχούλα, που φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα προβλήματα. Τρία από τα τέσσερα κλιμάκια βρίσκονται ήδη στα προαναφερθέντα χωριά, ενώ έλεγχοι πραγματοποιούνται και σε σπίτια στη πόλη της Λάρισας.

Παράλληλα, άλλα κλιμάκια μηχανικών του δήμου και του ΤΕΕ ελέγχουν δημοτικά κτήρια καθώς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Αύριο Παρασκευή αναμένονται στη Λάρισα, κλιμάκια στελεχών των Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ), που θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Να σημειωθεί, με απόφαση του δημάρχου Λαρισαίων Αποστόλου Καλογιάννη, τα σχολεία, όλων των βαθμίδων στο Δήμο Λαρισαίων, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί αύριο Παρασκευή 5 Μαρτίου, θα παραμείνουν κλειστά.

Με την ευκαιρία ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σε δήλωση του εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων του δήμου καθώς και στο προσωπικό των Παιδικών Σταθμών «για την άψογη και αποτελεσματική και ασφαλή για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς διαχείριση της μεγάλης σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στην περιοχή».

Συνεχίζεται, επίσης, η υποβολή αναφορών από τους πολίτες για την εμφάνιση ρωγμών σε σπίτια, στα τηλέφωνα επικοινωνίας του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λαρισαίων.

Επίσης, για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε, επικουρικά, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected]

Σύμφωνα με ενημέρωση του δήμου Λαρισαίων, στην παραπάνω διεύθυνση οι πολίτες μπορούν να στέλνουν φωτογραφίες αλλά και τα στοιχεία τους, καθώς η αποστολή των φωτογραφιών θα διευκολύνει στην ιεράρχηση των προβλημάτων και των αναγκών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ