Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Κορονοϊός: Πάνω από 2.500 τα κρούσματα σήμερα – Ποιες αλλαγές έρχονται στα μέτρα

Έρχονται αλλαγές στα SMS 2 και 6, όλες οι τελευταίες πληροφορίες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιδιαίτερα αυξημένα αναμένεται να είναι και την Τετάρτη (03/03) τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα 2.500, με βάση την ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ, ενώ θα ακολουθήσει στις 18:00 η ενημέρωση για νέα σκληρότερα μέτρα για το lockdown, όπως από τη Τρίτη (03/03) είχε φανεί.

Οι επιστήμονες φαίνεται να παρουσιάζονται, μάλιστα, διχασμένοι – όπως από το πρωί είχε φανεί – και είναι στον αέρα ακόμα το πολύ σκληρό lockdown, αλά… Μαρτίου με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα. Οπότε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα SMS με τους κωδικούς 2 και 6.

Πιο αναλυτικά… 

Η ανακοίνωση των κρουσμάτων για το τελευταίο 24ωρο θα γίνει λίγο πριν ξεκινήσει η ενημέρωση στις 18:00, κατά την οποία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να ανακοινώσει νέα σκληρότερα μέτρα, ενώ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ που δέχεται ιδιαίτερα μεγάλη πίεση τις τελευταίες ημέρες.

Τα κρούσματα κορονοϊού, που ξεπερνούν τα 2.000 καθημερινά τις τελευταίες ημέρες, η βρετανική μετάλλαξη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και η τεράστια πίεση στο ΕΣΥ, ειδικά στην περιοχή της πρωτεύουσας, δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια.

Από την Τρίτη (02/03) έχει σημάνει συναγερμός, με τους λοιμωξιολόγους να συνεδριάζουν εκτάκτως πριν από 24 ώρες και την Τετάρτη (03/03) προκειμένου να εισηγηθούν νέα μέτρα.

Οι ανακοινώσεις με τα μέτρα που αποφασίστηκαν – μια πιο σκληρή εκδοχή του lockdown – αναμένεται, όπως είπαμε, να γίνουν στις 6 το απόγευμα, την ίδια ώρα που τα στοιχεία από τα λύματα συνεχίζουν να τρομάζουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα SMS με τους κωδικούς 2 και 6. Ο κωδικός 2 αφορά στη μετακίνηση προς καταστήματα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους κλπ και ο κωδικός 6 για τη σωματική άσκηση.

Για τον κωδικό 2 θα υπάρξει ενδεχομένως κάποιος χιλιομετρικός περιορισμός, για να μην πηγαίνει κάποιος, πχ, από το Παγκράτι στη Γλυφάδα για σούπερ μάρκετ, ενώ σε ό,τι αφορά στον κωδικό 6 δεν θα αφορά μετακινήσεις με αυτοκίνητο, δηλαδή δεν θα μπορεί κάποιος που θέλει να αθληθεί να πηγαίνει, για παράδειγμα, από τη Νέα Σμύρνη στην Κηφισιά.

Τι εξετάζουν οι επιστήμονες 

Την ίδια ώρα, από… ψιλό κόσκινο περνούν οι επιστήμονες όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας εξετάζοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία με σκοπό να καταλήξουν αν τελικά θα επιβληθεί καθολικό lockdown ή αν θα επιβληθούν αυστηρά στοχευμένα μέτρα σε βαθιά κόκκινες περιοχές.

Στη δεύτερη περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι θα μπει σε βαθύ κόκκινο η Θεσσαλονίκη στην οποία το επιδημιολογικό φορτίο και τα κρούσματα εκτοξεύονται τις τελευταίες ημέρες. Το ίδιο και μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τις εστίες που έχουν εντοπιστεί σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα εκτός της Αττικής.

Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα σχολεία καθώς φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αυξάνει κατά πολύ την διασπορά του ιού σε χώρους που συνωστίζονται τα παιδιά. Προβληματισμός υπάρχει και για την αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά και την διασπορά του ιού μέσα στην οικογένεια. Ο μεταλλαγμένος ιός έχει επικρατήσει σε περιοχές σε ποσοστά που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 80%.

Οι περιοχές που προβληματίζουν είναι η κεντρική Ελλάδα, η δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ