Την ώρα που η κυβέρνηση και οι επιστήμονες συζητούν το άνοιγμα των καταστημάτων υπό προϋποθέσεις και εφόσον βελτιωθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα και στην Αττική, οι αριθμοί δείχνουν… άλλα. Με την κατάσταση στα νοσοκομεία να είναι πολύ δύσκολη και οι συνθήκες να θυμίζουν «πόλεμο», ειδικά στην περιφερειακή ενότητα με τους περισσότερους πολίτες στη χώρα. Συναγερμός σήμανε και με τον δείκτη θετικότητας, καθώς έχει βρεθεί πάνω από το «6».
Τι συμβουλεύει ο γιατρός Γιώργος Παυλάκης για να αποφύγουμε τα χειρότερα, ειδικά στην Αττική που σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση γίνεται «μη βιώσιμη».
Υπενθυμίζεται ότι οι αριθμοί δεν ήταν συγκρατημένοι, αν και προερχόμενοι από Σαββατοκύριακο, όπως φάνηκε την Κυριακή (28/03) και τη Δευτέρα (01/03).
Τα κρούσματα κορονοϊού και τη Δευτέρα (01/03) «εκτοξεύθηκαν» πάνω από χίλια και συγκεκριμένα στα 1.176 ενώ ειδικά για την Αττική, που «βράζει» οι αριθμοί προκαλούν απογοήτευση με 553 νέα θετικά τεστ.
Συνολικά έγιναν 17.936 τεστ (σχεδόν τα μισά απ΄ ότι γίνονται σε μια καθημερινή) και η θετικότητα, η οποία θέτει σε συναγερμό τους επιστήμονες αν ξεπεράσει το 4, τη Δευτέρα ήταν στο 6,55.
Παυλάκης: Τώρα θα αρχίσουν και οι θάνατοι δυστυχώς
Αποκαλυπτικά και δυστυχώς ενδεικτικά της κατάστασης, ήταν όσα είπε ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, στον «ΑΝΤ1», για τον ιό που «καλπάζει»:
«Τα νέα με λυπούν αλλά δε με εκπλήσσουν, γιατί εδώ και εβδομάδες λέμε ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Αττική, είναι υποψήφια για μία έκρηξη. Γιατί τα κρούσματα συσσωρεύονται και όπως εφαρμόζονται τα μέτρα, δεν έχουν αποτέλεσμα. Αυτό βγαίνει από τα πειραματικά δεδομένα που βλέπετε κάθε μέρα. Ότι αυξάνουν συνέχεια οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις, τώρα θα αρχίσουν και οι θάνατοι δυστυχώς».
Ο καθηγητής, μιλώντας για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ανέφερε: «Οι άνθρωποι πολλά μέρη, σε αυτή τη φάση λένε: Εντάξει τώρα, ένας γάμος με 200 άτομα καλεσμένους, σιγά, δεν πειράζει. Να παρακολουθούμε όλοι στο καφενείο του χωριού τον ποδοσφαιρικό αγώνα, δεν πειράζει. Και αυτό γίνεται με χειμώνα, που μεταδίδεται ευκολότερα ο ιός και έχουμε έκρηξη πραγματική των καινούριων στελεχών του ιού που μεταδίδονται πολύ ευκολότερα».
Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την πανδημία, σαν μια οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, όπως ένας σεισμός. «Προτείνω πραγματικό lockdown και αν αυτό γίνει, αν κρατήσουν πάλι μία αυστηρή καραντίνα, νομίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί φοβερά και με τα εμβόλια, θα δούμε μια Άνοιξη πολύ καλύτερη. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση στην Αττική είναι μη βιώσιμη. Τα νοσοκομεία είναι ένα βήμα από την καταστροφή», υπογράμμισε…
«Φράκαρε» το ΕΣΥ: Μόλις 12 οι κενές κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό στην Αττική
Όπως αναφέρθηκε, σε οριακό σημείο συνεχίζει να βρίσκεται η Αττική σε ό,τι αφορά στις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ όπως παραδέχθηκε τη Δευτέρα (01/03) και ο Μιχάλης Γιαννάκος. «Με ένα κρεβάτι ΜΕΘ την Κυριακή στο Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό», υπογράμμισε ο Νίκος Παπαευσταθίου πρόεδρος του ΕΚΑΒ.
«Η Αττική δεν το έχει ξαναζήσει αυτό αυτό την αρχή της πανδημίας. Έχουμε πόλεμο», λένε οι επιστήμονες. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου (27/02) στο «Σωτηρία» δεν υπήρχε κρεβάτι ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό. Δείτε ποιο είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντέξει το ΕΣΥ…
Πιο αναλυτικά…
«Πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση. Ουσιαστικά κλίνη ΜΕΘ κενή σε νοσοκομείο προκειμένου να υποδεχθεί διασωληνωμένο περιστατικό κορονοϊού από άλλο νοσοκομείο, δεν υφίσταται», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και παρέθεσε αναλυτικά τα στοιχεία ανά νοσηλευτικό ίδρυμα τονίζοντας πως τα νοσοκομεία έχουν πλέον γεμίσει.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο τα παρακάτω νοσοκομείο είναι:
- Σωτηρία με 84 ασθενείς
- Ευαγγελισμός με 45 ασθενείς
- Αττικόν με 33 ασθενείς
- Θριάσιο με 17 ασθενείς
- Ασκληπιείο Βούλας με 12 ασθενείς
- Σισμανόγλειο με 14 ασθενείς
- Ελπίς με 6 ασθενείς
Όπως γνωστοποίησε, «μένουν το ΚΑΤ που έχει 23 ασθενείς, περιμένει 2 ακόμη και έχει 3 κενές κλίνες, το Αγία Όλγα με 7 ασθενείς και 2 κενές κλίνες, ο Ερυθρός Σταυρός με 10 ασθενείς και 4 κενές κλίνες, το Γεννηματάς με 14 ασθενείς και 2 κενές κλίνες, το ΝΙΜΙΤΣ με 5 ασθενείς και μία κλίνη κενή».
Τέλος, «στο νοσοκομείο της Χαλκίδας νοσηλεύονται 11 ασθενείς στη ΜΕΘ και έχει μόνο ένα κενό κρεβάτι».
«Με ένα κρεβάτι ΜΕΘ την Κυριακή στο Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό»
Ασφυκτική παραμένει, λοιπόν, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ οι νοσηλείες των ασθενών το τελευταίο διάστημα αυξάνονται καθημερινά. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας είναι στο «κόκκινο», οι συσκέψεις είναι συνεχείς και το σχέδιο αναδιάταξης δυνάμεων του ΕΣΥ σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες covid όσο και στις ΜΕΘ για νοσηλεία περιστατικών, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παπαευσταθίου πρόεδρος του ΕΚΑΒ.
Περισσότερες από τις μισές νέες εισαγωγές περιστατικών covid δέχονται τα Νοσοκομεία της Αττικής και το σύστημα υγείας «δοκιμάζεται». Στο «Σωτηρία», την Κυριακή υπήρχε ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ covid, το ίδιο και στον «Ευαγγελισμό», ενώ στο «Αττικόν» η σημερινή εφημερία ξεκίνησε χωρίς γενικές ΜΕΘ και με το 1/3 των κλινών κατειλημμένες από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι οποίοι κάνουν λόγο για «επικίνδυνη» εφημερία.
Το σχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προβλέπει την μετατροπή κλινικών, απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19, με την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα όπως δήλωσε ο κ. Παπαευσταθίου έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά. Στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ covid είναι 340 και καθημερινά αυξάνονται, τα περιστατικά εκτός κορονοιού που χρειάζονται εντατική μεταφέρονται είτε σε άλλα νοσοκομεία είτε στον ιδιωτικό τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου, εξετάζεται η μετατροπή του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non covid Νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία περιστατικών covid.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντέξει το ΕΣΥ
Για την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής, τίθεται από την κυβέρνηση σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα εξής μέτρα:
- άμεση ανάπτυξη 70 κλινών ΜΕΘ με στόχο να φτάσουν τις 340.
- τέλος στις διακομιδές από άλλους νομούς.
- άνοιγμα κλινών σε Χαλκίδα, Κόρινθο και Λιβαδειά.
- μεταφορά των non Covid περιστατικών. Στον σχεδιασμό αυτόν εντάσσεται και το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ.
Δωρεά 18 κλινών ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»
Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» προσαρμόζοντας τις δράσεις της στα νέα δεδομένα, που επιβάλλει η μεγάλη μάχη εναντίον της πανδημίας, και με διάθεση συνδρομής της Πολιτείας στην αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών του τομέα της Υγείας, προχώρησε στην δωρεά 18 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Με την δωρεά αυτή η Επιτροπή εκπληρώνει έναν βασικό στόχο που είχε θέσει από την αρχή της λειτουργίας της. Αυτός είναι πως πρέπει οι δράσεις και οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση να απηχούν τις ανάγκες και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας και να αφήνουν, στο μέτρο του δυνατού, μια κληρονομιά για την επόμενη ημέρα.
«Η Αττική δεν το έχει ξαναζήσει αυτό αυτό την αρχή της πανδημίας – Έχουμε πόλεμο»
Για την κατάσταση με την κοροναϊό στην Ελλάδα και τη αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, μίλησε στην εκπομπή «Live News» στο «Mega», ο Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, και πνευμονολόγος «Αττικόν», Στέλιος Λουκίδης, μετά και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα (01/03).
«Υπάρχει ένας πόλεμος αυτή την στιγμή, μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η Αττική δεν το έχει ξαναζήσει αυτό από την αρχή της πανδημίας», σημείωσε, αναφέροντας ότι άπαντες προσπαθούν να βρουν λύσεις.
«Δεν είμαστε στο επίπεδο να εγκαταλείψουμε τον αγώνα επειδή βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο πίεσης. Είναι ίσως η πιο δύσκολη βδομάδα, αυτή και η επόμενη για το σύστημα υγείας στην Αττική, αλλά θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, να υπερβούμε το άγχος», τόνισε.
«Από τις 8 το πρωί, έως τις 8 το επόμενο πρωί, έχουμε εφημερία στο Αττικόν. Η εφημερία θα είναι δύσκολη, όπως και η προηγούμενη όπου αναγκάστηκε να ανοίξει ένα τμήμα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε τα περιστατικά. Όπως δούλεψε νέα πτέρυγα Covid την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι θα γίνει κι αυτή. Το πρόβλημα είναι τα άλλα περιστατικά. Πρέπει να δουλέψουμε σε δύο κατευθύνσεις. Είναι δύσκολο το εγχείρημα, αλλά με προσπάθεια θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε.