Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Με SMS στο 13032 οι μετακινήσεις στα καταστήματα – Προς 8 Μαρτίου το άνοιγμα

Θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φαίνεται πως πάνε πίσω τελικά τα σχέδια της κυβέρνησης για άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου, μετά την εκρηκτική αύξηση των νέων κρουσμάτων, αλλά και την πίεση στις ΜΕΘ, με τη νέα ημερομηνία να δείχνει 8 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν νέο αριθμό για αποστολή των SMS για μετακινήσεις προς τα καταστήματα, ο οποίος φαίνεται πως θα είναι το 13032.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε επιβεβαιώσει πως θα υπάρξει χρονικός περιορισμός για τις αγορές και έτσι ο νέος 5ψήφιος αριθμός, όταν εφαρμοστεί, θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Παράλληλα, ο συγκεκριμένος αριθμός θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για το λιανεμπόριο, ενώ για τη μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και φαρμακεία θα ισχύει η μέχρι τώρα διαδικασία με το σχετικό SMS στο 13033.

Πάντως, η τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για το lockdown αναμένεται την Παρασκευή και μετά από πυρετώδεις συσκέψεις και ανάλυση των προβλεπτικών επιδημιολογικών μοντέλων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου να ανοίξει με κάποιο τρόπο η αγορά, καθώς το οικονομικό κόστος είναι πλέον δυσβάσταχτο. Τα μέτρα έχουν κοστίσει περίπου 4,5 δισ. ευρώ τζίρο στο λιανικό εμπόριο της χώρας, ενώ περίπου 1,5 δισ. ευρώ ήταν οι απώλειες μόνο το δ’ τρίμηνο. Μόνον ωφελημένες ήταν οι επιχειρήσεις που πωλούν μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών ή μέσω διαδικτύου, στις οποίες ο τζίρος πέρυσι αυξήθηκε 18%.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ