Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Σαρηγιάννης: Ελλιπή τα στοιχεία που μας δίνει ο ΕΟΔΥ για τα μεταλλαγμένα στελέχη

Κατά τον κύριο Σαρηγιάννη, μάλλον θα υπάρξει κι άλλο lockdown αν αυτό δεν διαρκέσει όσο χρειάζεται

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι μελετούν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε σήμερα στην ιστοσελίδα GRtimes.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αποκαλύπτοντας ότι δεν έχουν στα χέρια τους πλήρη στοιχεία για την εξάπλωση των μεταλλαγμένων και όπως έχει αποδειχθεί, κατά πολύ μεταδοτικότερων στελεχών του ιού.

«Είναι άγνωστη παράμετρος η πραγματική διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Αυτό που μας λείπει είναι η χρονοσειρά που ελήφθησαν και διαπιστώθηκαν θετικά και μεταλλαγμένα τα δείγματα. Ανακοινώνουν έναν αριθμό ο οποίος αφορά στο σύνολο εβδομάδων.

Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς πότε εντοπίστηκαν διότι έτσι που τα λένε δε χρησιμεύει και κάπως ο ανακοινωθείς αριθμός. Μόνο αν ξέρω πότε αρχίζει κάτι και πως εξελίσσεται μπορώ να παραμετροποιήσω το αποτέλεσμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δε δίνει ο ΕΟΔΥ αυτά τα στοιχεία. Είναι επικίνδυνο διότι μπορεί να προβούμε σε λάθος διαπιστώσεις», εξηγεί.

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα στην Π.Ε. Αχαΐας, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τις τελευταίες ημέρες αυτόν της Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι τα μέτρα άργησαν να παρθούν στην Αχαΐα, ενώ γνωστοποίησε, ότι αυτή τη στιγμή διανύουμε την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες να παίρνει την «κάτω βόλτα».

«Στην Αχαΐα αντιδράσαμε όταν ήδη είχε γίνει κόκκινη. Οι συνθήκες ξέφυγαν νωρίτερα. Λέγαμε να στείλει ο ΕΟΔΥ κλιμάκιο ώστε να γίνει ανίχνευση, όμως δε συνέβη εγκαίρως. Εκτιμώ, ότι σημειώθηκε συρροή κρουσμάτων. Ίσως μία μάζωξη, ένας γάμος, δεν ξέρω τι μπορεί να συνέβη, πάντως η αύξηση της καμπύλης είναι απότομη. Ωστόσο, η καμπύλη μας λέει ότι η Αχαΐα ήταν στο κόκκινο ήδη από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Εμείς όμως περιμέναμε να δούμε τον αυξημένο αριθμό και μετά την κοκκινήσαμε», αναφέρει ο καθηγητής.

Ο ίδιος εκτιμά ότι στην περιοχή ήδη από αύριο θα έχουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αρκεί τα μέτρα να εφαρμοστούν και να επιτηρηθούν.

Είμαστε στη φάση της κορύφωσης

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει ότι τα στοιχεία δείχνουν πως διανύουμε τη φάση της κορύφωσης της πανδημίας. Όπως εξηγεί, η καμπύλη που αφορά σε όλη την επικράτεια αρχίζει να επιπεδοποιείται, ενώ τις επόμενες μέρες θα δούμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, ενώ θα συνεχίσουμε με μικρές αυξομειώσεις.

«Αν εξετάζαμε την χώρα σαν μία υγειονομική περιφέρεια, αναλύοντας τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χώρα είναι κόκκινη και ότι στο τέλος του μήνα θα είμαστε σε μία φάση αποσυμπίεσης. Σήμερα, τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε περίπου 60.000, με τα 25.000 εξ αυτών να βρίσκονται στην Αττική», αναφέρει.

Είναι το τελευταίο lockdown;

Στην ερώτηση που ταλανίζει όλους τους πολίτες της χώρας μας ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί ότι όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια του παρόντος lockdown. Όπως αναφέρει, αν το lockdown που διανύουμε αυτή τη στιγμή έχει σύντομη ημερομηνία λήξης, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα, ίσως μικρότερα.

«Αν διαρκέσει μέχρι τέλος του μήνα, τότε δε θα είναι το τελευταίο. Αν όμως προχωρήσουμε σε παράτασή του, αποκτήσουμε τα πραγματικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας και σημειωθεί αληθινή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, τότε ναι, ενδεχομένως να είναι το τελευταίο», καταλήγει.

Πηγή: grtimes.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ