Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Κορονοϊός: Συναγερμός από τα λύματα στην Αττική – Έως και 90.000 οι φορείς (video)

Τέσσερις εβδομάδες lockdown προτείνει εμμέσως ο κ. Σαρηγιάννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε ανησυχητικά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Νίκου Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η μείωσή του αναμένεται περίπου δέκα ημέρες μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε ότι με βάση το μοντέλο υπολογισμού των φορέων του κορονοϊού που έχει αρκετές αβεβαιότητες «οι φορείς στην Αττική υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000».

Τόνισε επίσης, ότι αναμένει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown και κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πτώση των δεικτών που «στην αρχή θα είναι σημαντική και στη συνέχεια βασανιστικά αργή».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι «αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου, ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα».

Σχετικά με τη διάρκεια του lockdown είπε ότι εάν διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ θα είναι καλύτερη. Χαρακτήρισε την απόφαση για σκληρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική αναπόφευκτη και πρόσθεσε πως ελήφθη την κατάλληλη στιγμή.

Για την Θεσσαλονίκη τόνισε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά η τάση του είναι αυξητική.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ