Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Lockdown: Τι ισχύει με τη μετακίνηση «6» με ΙΧ – Ποιοι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται βεβαιώσεις

Σταμπουλίδης: Χωρίς χρονικό προσδιορισμό ο κωδικός 6

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ώρα που το ένα lockdown διαδέχεται το άλλο, διάχυτη είναι η σύγχυση στους πολίτες σχετικά με τις μετακινήσεις και τους νέους περιορισμούς.

Διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, Πέμπτη, στην Αττική (πρώτη ημέρα του lockdown και των νέων έκτακτων μέτρων), παρείχε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε πως εντός της Αττικής επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις. «Η Περιφέρεια Αττικής είναι ενιαία οντότητα και προφανώς ο καθένας μπορεί να μετακινηθεί για τους λόγους που επιτρέπεται από δήμο σε δήμο» σημείωσε ο κ. Σταμπουλίδης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον κωδικό 6, που αφορά άθληση και βόλτα κατοικίδιου, σημείωσε πως ο εν λόγω κωδικός «δεν έχει χρονικό προσδιορισμό».

«Όσον αφορά στην εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των ελεγκτικών αρχών. Και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να πιστέψουν και να εφαρμόσουν την τηλεργασία, όπου βεβαίως αυτό δύνανται» ξεκαθάρισε.

Τέλος, ενημέρωσε πως την Τετάρτη (10/02) η αστυνομία πραγματοποίησε 75.472 ελέγχους και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 446.000 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και μη ορθή χρήση μάσκας.

Τι ισχύει με τη μετακίνηση «6» με αυτοκίνητο

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή εξειδίκευση των μέτρων του lockdown στην Αττική, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε ότι οι μετακινήσεις μεταξύ δήμων της Αττικής με τον κωδικό 6 στο 13033 (ή στη χειρόγραφη βεβαίωση) δεν απαγορεύονται, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε χώρους πρασίνου.

«Συστήνουμε μετακινήσεις (με τον κωδικό 6) με μέτρο και κοντά στον τόπο κατοικίας, αλλά δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ως εκ τούτου, η μετακίνηση με κωδικό 6 με αυτοκίνητο μεταξύ δήμων της Αττικής δεν απαγορεύεται, ενώ σύμφωνα και με τον κ. Σταμπουλίδη δεν υφίσταται χρονικός περιορισμός στη χρήση του εν λόγω κωδικού μετακίνησης.

Ποιοι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται να έχουν βεβαιώσεις μετακίνησης

Με απόφαση που έλαβε το απόγευμα της Τετάρτης (10/02) η κυβέρνηση, δεν δικαιούνται να έχουν βεβαιώσεις μετακίνησης οι μισθωτοί αλλά και οι επαγγελματίες που είτε η επιχείρησή τους είναι κλειστή είτε οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ή ακόμη και σε υποχρεωτική τηλεργασία.

Η εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων αρχίζει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, ενώ, όπως ξεκαθαρίστηκε, ξεκινούν αυστηροί και συστηματικοί έλεγχοι.

Ειδικότερα κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, της γενικής γραμματέως Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Βιβής Χαραλαμπογιάννη, της γ.γ. Εργασίας Άννας Στρατινάκη και του διοικητή της Εθνικής Αρχής ΔιαφάνειαςΆγγελου Μπίνη, αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας δεν μπορούν να διαθέτουν βεβαιώσεις μετακίνησης, είτε από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα «Εργάνη», είτε από το forma.gov.gr. Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για αυτούς τους εργαζομένους παύουν να ισχύουν και η μετακίνησή τους θα γίνεται με τη χρήση των 6 επιλογών του SMS στο 13033.
  2. Όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α΄» που εκδίδεται από το forma.gov.gr, θα πρέπει να έχουν, κάθε φορά που τους ζητείται, εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα «Εργάνη» για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
  4. Για τον δημόσιο τομέα οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ήδη η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (10/02) σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε από τη Δευτέρα (15/02) να υπάρχει μπαράζ ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων.

Οι επιστήμονες από την Τρίτη (09/02) είχαν εκφράσει τους φόβους τους σχετικά με την τήρηση των μέτρων, μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ