Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Κορονοϊός: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα δικαστήρια – Ποιες δίκες θα πραγματοποιούνται

Αναλυτικά οι δίκες που εξαιρούνται από το νέο lockdown και θα γίνονται κανονικά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ώρα που η Αττική ετοιμάζεται να μπει εκ νέου σε καθεστώς σκληρού lockdown, το οποίο θα ξεκινήσει από την Πέμπτη 11/2 έως την 28η Φεβρουαρίου, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (09/02), σε αναστολή λειτουργίας τίθενται και τα δικαστήρια.

Σύμφωνα λοιπόν, με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης η νέα κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για τα μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, αναστέλλει την λειτουργία των δικαστηρίων στην περιφέρεια της Αττικής από 15.2.2021 ως και 28.2.2021.

Ποιες δίκες εξαιρούνται

Σχετικά με τα Πολιτικά Δικαστήρια εξαιρείται της αναστολής η χορήγηση και ανάκληση προσωρινών διαταγών, ενώ στα Ποινικά δικαστήρια διενεργούνται οι δίκες που αφορούν αυτόφωρα πλημμελήματα, οι δίκες στις οποίες εκδικάζονται κακουργήματα για προσωρινά κρατούμενους, των οποίων συμπληρώνεται, κατά περίπτωση, το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, οι δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται μέχρι και τις 31.12.2021, καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται μέχρι και τις 31.08.2021.

Ακόμη, για τις ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή.

Παράλληλα, οι δίκες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας διενεργούνται με δηλώσεις από όλους τους διαδίκους. Στη νέα κοινή υπουργική απόφαση δεν τίθενται πρόσθετες προϋποθέσεις σε σχέση με την ισχύουσα ΚΥΑ, όσον αφορά τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τέλος, στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια κατ’ εξαίρεση εξετάζονται αιτήσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας, αντιρρήσεις κατά της κράτησης αλλοδαπών και τα ένδικα βοηθήματα κατά των μέτρων που επιβάλλονται λόγω κορονοϊού.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ