Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

«Ανοίξτε το οξυγόνο, πνιγόμαστε» – Οι επιχειρηματίες της εστίασης παρέδωσαν τα κλειδιά τους (video)

Σε μια συμβολική κίνηση για τις δύσκολες ημέρες που περνούν λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεδομένου ότι ο κλάδος της εστίασης βιώνει πρωτόγνωρες συνέπειες εξαιτίας την πανδημίας του κορονοϊού και τον περιοριστικών μέτρων που τη συνοδεύουν, σε μία συμβολική κίνηση, μετά από το κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), προχώρησαν οι επιχειρηματίες της εστίασης, σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, παρέδωσαν την Τετάρτη (10/02) τα κλειδιά των καταστημάτων τους, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους. Τα κλειδιά θα παραδοθούν τις επόμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου από αντιπροσωπεία 99 επαγγελματιών και τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ.

Όλα αυτά ενώ την προηγούμενη Παρασκευή (05/02) ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με με επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης στο Μέγαρο Μαξίμου και τους τόνισε ότι θα πάρει μέτρα στήριξης. Από τις 30 Ιανουαρίου είχαν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους οι εστιάτορες.

Εστίαση - Κλειδιά - Σύνταγμα

Στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από την ΠΟΕΣΕ στο Σύνταγμα, βρέθηκαν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο αντιπρόεδρος του Νίκος Γρέντζελος, ενώ όπως σημειώνεται από το επιμελητήριο, ο κλάδος της εστίασης, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω της πανδημίας, με 4 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου.

Σε δήλωσή του για την κινητοποίηση και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς ανέφερε:

52396861

 «Σήμερα ο κλάδος της εστίασης βγάζει μια κραυγή αγωνίας. Διαδηλώνει με αυτήν την εκδήλωση τον κίνδυνο, τον φόβο, την ανασφάλεια για το αύριο, γιατί τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πλευρά της Πολιτείας δεν είναι ικανά ούτε να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερο να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις της εστίασης και των συναφών επαγγελμάτων ζωντανές.

52396721

Χρειάζονται μέτρα ουσιαστικής στήριξης κατά τη διάρκεια του lockdown που έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση και τη συνέχιση της απαλλαγής από τα ενοίκια και για τους μήνες που έρχονται, και βέβαια χρειάζονται ουσιαστικότερα μέτρα στήριξης όταν ο κλάδος επανακκινήσει.

Τότε χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση και ρευστότητα από κεφάλαια κίνησης για την επαναλειτουργία του κλάδου, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 100% για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ώστε να διακρατηθούν οι θέσεις απασχόλησης στον κλάδο που είναι 350.000 και να μην πληρώνουμε επιδόματα ανεργίας αλλά να ενισχύουμε την εργασία, και βέβαια κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και μία γενναία και ρεαλιστική ρύθμιση για τα υπολειπόμενα των υποχρεώσεων ώστε να μπορούν να πληρωθούν σε βάθος χρόνου.

52396731

Χρειάζεται επίσης να συνεχιστεί η ενίσχυση στο επίπεδο του ενοικίου καθ’ όλο το 2021 και η απαγόρευση εξώσεων με παράταση της επαγγελματικής στέγης και της προστασίας για τουλάχιστον έναν χρόνο».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Κουράσης τόνισε ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν είναι επαρκή και πρόσθεσε ότι 1 στους 2 επιχειρηματίες αισθάνεται την απειλή ότι η επιχείρησή του δεν θα μπορέσει να ξανανοίξει. Ο κ. Κουράσης υπογράμμισε την ανάγκη γενναίων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση και ενός στοχευμένου προγράμματος για την εστίαση.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις της Χώρας:

  • Στην Κοζάνη, τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους παραδίδουν στο Δημαρχείο της πόλης οι επαγγελματίες εστίασης του Σωματείου «Ερμής».
  • Στην Τρίπολη, η παράδοση των κλειδιών γίνεται στην Πλατεία Πετρινού
  • Στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

52396591 52396621 52396661 52396691

  • Στη Δράμα

52398671

52398631 52398661 52398641

  • Στο Ναύπλιο

52399291 52399251 52399221 52399201 52399281

Τα κλειδιά των καταστημάτων τους παρέδωσαν επίσης οι επιχειρηματίες της εστίασης σε Κομοτηνή, Πύργο, Ιωάννινα.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ