Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης – Τα περισσότερα στη Θεσσαλονίκη

Η κατανομή της μετάλλαξης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε τετραψήφιο αριθμό κυμάνθηκαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα την Τρίτη (09/02), αλλά αρκετές είναι και οι μολύνσεις των μεταλλάξεων του στελέχους του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 15 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης εντόπισαν οι Αρχές. Τα 10 κρούσματα της μετάλλαξης του στελέχους του κορονοϊού βρέθηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη (έχει τις περισσότερες μολύνσεις).

Την ταυτοποίηση 15 νέων κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης, 9 Φεβρουαρίου, το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2. Σύμφωνα με την αποψινή ενημέρωση, η οποία περιλαμβάνεται στην ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα 10 περιστατικά αφορούν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα πέντε εντοπίστηκαν σε πύλη εσόδου της χώρας.

Συνολικά, τα θετικά στη βρετανική μετάλλαξη του ιού δείγματα ανέρχονται σε 412, κατά την ίδια ανακοίνωση, ενώ 6 είναι τα κρούσματα στα οποία ταυτοποιήθηκε η νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Αναλυτικά:

«Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση δειγμάτων που αφορούν την περίοδο 28 Ιανουαρίου-8 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και από Πύλη Εισόδου.

Στο σύνολο των 52 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 15 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Β.1.1.7/UK lineage)

Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

  • 1 δείγμα από την Π.Ε. Αττικής (νοσοκομειακό)
  • 9 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (7 από την κοινότητα και 2 νοσοκομειακά)
  • 5 δείγματα από Πύλη Εισόδου

    Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 6 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ