Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά του ν/σ της Κεραμέως (video)

Χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως, καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία- διαγραφές πειθαρχικά», συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και πρόκειται να κατευθυνθούν μέχρι τη Βουλή.

Εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ενώσεις και σωματεία, ενώσεις γονέων και φοιτητικοί σύλλογοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και παρουσία ειδικής αστυνομικής ομάδας στα πανεπιστήμια και σε σειρά άλλων θεμάτων. Παράλληλα, η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητά τη λειτουργία των σχολείων και των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

2 23

3 12

Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας ενώ κλειστός παραμένει με εντολή της Αστυνομίας από τις 11:00 ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο».

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που συζητείται στη Βουλή, διαδήλωσαν μέλη φοιτητικών συλλόγων, εκπαιδευτικών ενώσεων, της συντονιστικής επιτροπής μαθητών, καθώς και εργατικών σωματείων και στη Θεσσαλονίκη.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) και από εκεί ξεκίνησαν πορεία, που μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη κατέληξε στο Διοικητήριο.

Οι φοιτητικές παρατάξεις ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς αντιδρούν στις διατάξεις που προβλέπουν τη θέσπιση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όριο φοίτησης, πειθαρχικό δίκαιο και νέο σύστημα υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα. Ζητούν επίσης την παύση της δίωξης και απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος τριών φοιτητών που συνελήφθησαν τον προηγούμενο μήνα στη διάρκεια επεισοδίων σε κινητοποίηση των ΕΑΑΚ.

Στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες, φοιτητές που εκπροσωπούν στους συλλόγους τους το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και τα ΕΑΑΚ έχουν καταλήξει σε κοινό πλαίσιο κινητοποιήσεων μέχρι την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων, προγραμματίζουν συγκεντρώσεις, συμβολικούς αποκλεισμούς της πρόσβασης στο ΑΠΘ, καταλήψεις σε Σχολές και παρέμβαση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.

«Βροχή» οι πέτρες και οι μολότοφ στη συμπρωτεύουσα

Επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, μετά το τέλος του φοιτητικού συλλαλητηρίου.

Σύμφωνα με όσα γράφει το thesstoday.gr, oμάδα διαδηλωτών και ΜΑΤ συγκρούστηκαν πέριξ του ΑΠΘ και της πλατείας Αγίου Γεωργίου, στη Ροτόντα.

EPEISODIA THESS3 1

prosagoges epeisodia2

«Βροχή» έπεσαν και οι μολότοφ.

Με χημικά απάντησαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι προχωρούν σε προσαγωγές.

Θεσσαλονίκη: «Βροχή» οι πέτρες και οι μολότοφ μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (video)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ