Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Πάντα στο τραπέζι lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική – Το «plan B» για νέα μέτρα (video)

«Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα», είπε ο Βασίλης Κικίλιας - Βασιλακόπουλος: Είμαστε στα όρια συναγερμού, όλα εξαρτώνται από την εφαρμογή των μέτρων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική να ξεκινάει από τις 18:00, αν οι ειδικοί κρίνουν πως αυτό θα πρέπει να γίνει, μετά και τα νέα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ. Δηλαδή να ισχύσουν σε πρώτη φάση μέτρα… Πάτρας, αλλά από το «τραπέζι δεν έχει φύγει το σενάρια για ένα ολικό lockdown, όπως τον προηγούμενο Μάρτιο. Λόγω και των κρουσμάτων με τις μεταλλάξεις.

«Είμαστε στα όρια του συναγερμού. Όλα εξαρτώνται από την εφαρμογή των μέτρων», προειδοποίησε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Τι δείχνει ο δείκτης θετικότητας… 

Πιο αναλυτικά…

Το σενάριο για ένα αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου δεν έχει απομακρυνθεί ποτέ από το τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ υπάρχουν σκέψεις να ληφθεί ακόμη και προληπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Open TV», την Τρίτη (02/02) κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο και μένει να δούμε μέχρι την Πέμπτη (04/02) ή την Παρασκευή (05/02), οπότε και θα συνεδριάσουν οι ειδικοί και θα δώσουν την εισήγησή τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Lockdown και νέα μέτρα στο τραπέζι για την Αττική

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο τα κρούσματα τα οποία απασχολούν την κυβέρνηση, αλλά και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αφού την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές αυξήθηκαν από 30 σε 87 και υπάρχει και αύξηση του δείκτη θετικότητας Rt λίγο πάνω από την μονάδα. Πριν φτάσουμε στο γενικό lockdown όμως, υπάρχει και το plan B, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 6 το απόγευμα ή τις 7 μέχρι τις 5 το πρωί. Το πλάνο αυτό βέβαια, με δυσκολία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, λόγω του μεγέθους του πληθυσμού της Αττικής. Το αν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει αυτό το μέτρο μετά από εισήγηση των ειδικών είναι προ των πυλών, για αυτό και τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα.

Κικίλιας: Αν χρειαστεί, από τις 18:00 απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική

«Πλέον μετά την εμπειρία αυτών των δώδεκα μηνών της πανδημίας υπάρχουν συγκεκριμένες τακτικές για να προστατευθούμε» σημείωσε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Star Channel» το βράδυ της Τρίτης (02/02) μετά την «εκτόξευση» των κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα στην Ελλάδα.

«Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία της μέσης ελληνικής οικογένειας» ανέφερε στην συνέχεια αλλά όπως τόνισε: «Πρέπει να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να παρθούν νέα σκληρότερα μέτρα, ο κ. Κικίλιας είπε: «Είναι αμαρτία, εδώ που φτάσαμε, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές, και με πόνο για τους ανθρώπους που έχουν χαθεί να μην κάνουμε μια ακόμα προσπάθεια» και πρόσθεσε: «Αξίζει τον κόπο να κάνουμε αυτήν την τελευταία προσπάθεια».

Σε ερώτηση αν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 ο κ. Κικίλιας άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

«Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα θα πάρουμε μέτρα. Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις και πρέπει να τα καταφέρουμε. Πάνω απ’ όλα η προάσπιση της δημόσιας υγείας», είπε ο υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων (με βάση, πλέον, και τα λύματα) στην Αττική, το λεκανοπέδιο μπήκε στις «κόκκινες» περιοχές, μετά και τα νέα έκτακτα μέτρα που έχουν ισχύ έως τις 8 Φλεβάρη (ανακοινώθηκαν και μέσω της σχετικής ΚΥΑ), σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός. Με αύξηση του αύξηση του RT (δείκτης μεταδοτικότητας) στο 1,01.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Αττική αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας να έχει ισχύ από τις 21:00 τις βραδινές ώρες, και όχι από τις 18:00, όπως στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές (στις οποίες ανήκει και η πόλη της Πάτρας).

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.261 νέα κρούσματα κορονοϊού σε όλη τη χώρα και από αυτά τα 652 εντοπίστηκαν στην Αττική. Επίσης, έφτασαν τα 205 τα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού στη χώρα, ενώ στην Αττική καταγράφηκαν και τα 31 νέα.

Ανησυχία παρά τη μείωση του δείκτη θετικότητας

Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας συνεχίζει πάντως τα σκαμπανεβάσματά του πέφτοντας σήμερα κάτω από το όριο συναγερμού, αν και αυτό με βάση την συνολική επιδημιολογική εικόνα δεν αρκεί. Σε σύνολο 37.591 διαγνωστικών τεστ ο δείκτης υποχώρησε στο 3,35, ενώ τη Δευτέρα (01/02) ήταν στο 4,78 με πολύ λιγότερα όμως τεστ (11.351). Την Κυριακή (31/01) τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου ήταν στο 3,67 μετά από 13.157 διαγνωστικά τεστ, ενώ το Σάββατο (30/01) σε 31.904 τεστ ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 2,49. Όταν ο δείκτης είναι πάνω από 4 αποτελεί το κριτήριο για τους ειδικούς προκειμένου να εισηγηθούν νέα μέτρα.

Βασιλακόπουλος: Είμαστε στα όρια συναγερμού – Όλα εξαρτώνται από την εφαρμογή των μέτρων

«Είμαστε στα όρια του συναγερμού» προειδοποίησε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ» μετά τα 1.261 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη (02/02).

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2% και είναι στο 3,5 και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης για τον κορωνοϊό.

Στο ερώτημα εάν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα σε περιοχές βεβαρημένες επιδημιολογικά όπως η Αττική και η Αχαΐα τόνισε ότι είναι προφανώς πιο εύκολο για έναν υγειονομικό να πει να κλείσουν τα πάντα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουν όλοι να εφαρμόσουν τα μέτρα στο μάξιμουμ.

Από μόνα τους τα μέτρα πρόσθεσε δεν έχουν συγκεκριμένη απόδοση, αλλά όλα εξαρτώνται από τα πώς θα τα εφαρμόσουμε.

Εκτίμησε ότι δεν υπήρξε αυτοσυγκράτηση κατά το άνοιγμα της αγοράς και σχολίασε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι καλύτερα να διοργανώνονται διαδικτυακές διαμαρτυρίες που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

Καθησύχασε σχετικά με τις μεταλλάξεις εξηγώντας ότι οι ιοί αλλάζουν συνεχώς και γίνονται πιο μεταδοτικοί για να επιβιώσουν, αλλά εξασθενεί η ικανότητά τους να σκοτώσουν.

Εξήγησε ότι το στέλεχος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι ούτως ή άλλως διαφορετικό από τον αρχικό που εντοπίστηκε στην Κίνα και κάλεσε την πολιτική να μην εκμεταλλεύεται στην επιστήμη.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι κανένας ιός ενώ μεταλλάσσεται δεν έχει γίνει πιο θανατηφόρος και πως η μόνη σχετική ένδειξη που υπάρχει για το βρετανικό στέλεχος βασίζεται στην έξαρση των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά παρατηρήθηκε σε μια περίοδο «που δεν είχαν που να βάλουν τους ασθενείς τους στα νοσοκομεία».

Επανέλαβε ότι όλοι οι ειδικοί που ασχολούνται με τις ιογενείς λοιμώξεις επιβεβαιώνουν ότι δεν γίνεται ένας ιός να επιλέγει να γίνεται και πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος καθώς «δεν τον συμφέρει, δεν επιλέγει να κάνει έτσι την εξέλιξή του η φύση».

Για το ενδεχόμενο να είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη του κορωνοϊού στα παιδιά, τόνισε ότι δεν είναι επιστημονικά σίγουρο και πως όταν παρατηρήθηκε αυξημένη διάγνωση της μετάλλαξης σε παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία μόνο τα σχολεία ήταν ανοιχτά, συνεπώς εκεί υπήρξε και η μεγαλύτερη μετάδοση.

Παγώνη: Θα περάσουμε δυσκολότερες ημέρες – Να προχωρήσει δύσκολα ο εμβολιασμός

Για δύσκολες ημέρες μίλησε η λοιμωξιολόγος Ματίνα Παγώνη, ζητώντας να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα ο εμβολιασμός, ο οποίος καλύπτει και τις μεταλλάξεις.

«Περνάμε δύσκολες ημέρες και θα περάσουμε ακόμα δυσκολότερες», σημείωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών μιλώντας στο «Mega» ενώ τόνισε πως «φαίνεται πως μπαίνουμε ήδη σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας».

«Θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση και τις παραμέτρους που πρέπει: τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και τον αριθμό των νοσηλευομένων σε μονάδες Covid» υπογράμμισε η κυρία Παγώνη, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει τα τεστ να είναι αυξημένα, καθώς θα πρέπει να εντοπίζονται τα ασυμπτωματικά κρούσματα που μεταδίδουν τον ιό.

Στόχος ανοσία 60% στο τέλος Ιουνίου

Η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε, παράλληλα, και στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, που προβληματίζουν ήδη τους ειδικούς, αλλά και στα εμβόλια κατά του ιού. «Τις μεταλλάξεις τις γνωρίζουμε, πάντα υπήρχαν στους ιούς και στους κορονοϊούς. Αυτές οι μεταλλάξεις, ιδιαίτερα της Ν. Αφρικής και η νέα της Μεγάλης Βρετανίας είναι πιο μεταδοτικές και χρειάζεται ο οργανισμός περισσότερα αντισώματα για τις καταπολεμήσει», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια της “Pfizer” και της “Moderna” φαίνεται ότι τις καλύπτουν».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Ρωσίας, το «Sputnik-V», σημειώνοντας πως οι ειδικοί δεν είχαν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα στοιχεία της γ’ φάσης για να εκτιμήσουν την αποδοτικότητά του και τις προϋποθέσεις του (θέματα για τα οποία αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος).

«Θα προχωρήσουμε με τα μέτρα και στόχος μας είναι στο τέλος του Ιουνίου να έχουμε επιτύχει τουλάχιστον το 60% των εμβολιασμών για να υπάρχει ανοσία», πρόσθεσε για τα επόμενα βήματα.

(πληροφορίες από OPEN TV, Star, ΣΚΑΪ, Mega)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ