Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Κορονοϊός: Εισήγηση – βόμβα των λοιμωξιολόγων για σκληρό lockdown στην Αττική (video)

Την Παρασκευή (28/01) οι επίσημες ανακοινώσεις: Οι λοιμωξιολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι έχει αυξηθεί το ιικό φορτίο στην Αττική - Τι θα κρίνει αν θα μπει στις «κόκκινες» περιοχές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουν οι εξελίξεις μετά και την έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την Πέμπτη (28/01), όσον αφορά την Αττική και το επιβαρυμένο επιδημιολογικό της φορτίο, μετά και τα δεδομένα της Πέμπτης (28/01) που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Mega», η εισήγηση της επιτροπής είναι να «κοκκινιστεί» η Αττική (όπως από την Τετάρτη είχε φανεί), δηλαδή να συμπεριληφθεί στις περιοχές στις οποίες θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα lockdown, όπως συνέβη τις προηγούμενες μέρες σε διάφορες περιοχές. Την Παρασκευή (29/01) στην επίσημη ενημέρωση οι ανακοινώσεις.

Οπότε, αναμένεται να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την 1η Φλεβάρη (όπως έχει ανακοινωθεί), ενώ δεν αποκλείεται στο λιανεμπόριο να επανέλθει το «click away».

Επίσης, συνολικά, 22 είναι οι περιοχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο για το επιδημιολογικό τους φορτίο.

Βέβαια, μένει να διευκρινιστεί αν και εφόσον η Αττική μπει σε κόκκινο συναγερμό κατά πόσο θα εφαρμοστούν τα μέτρα που λαμβάνονται στις κατά τόπου περιοχές μέχρι σήμερα ή αν θα υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα. Μέχρι σήμερα η έννοια κόκκινη περιοχή περιελάμβανε τα παρακάτω μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των περιοχών (εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας)
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως τις 05:00 εντός της Τοπικής Κοινότητας
    Αναστολή λιανεμπορίου.
  • Αναστολή θρησκευτικών εκδηλώσεων (επιτρέπονται μόνον οι κηδείες).
  • Αυτό φυσικά θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, όταν οι ειδικοί εισηγηθούν τις τελικές τους αποφάσεις στην κυβέρνηση. Πάντως, μέχρι αυτή την ώρα οι ειδικοί συνεδριάζουν ακόμη και εξετάζουν όλα τα δεδομένα για να φτάσουν στις τελικές εισηγήσεις τους.

Πιο αναλυτικά, πληροφορίες αναφέρουν ότι την Πέμπτη (28/01) δεν θα πρέπει να αναμένουμε απόφαση για τα σχολεία, αλλά την αναλυτική «χαρτογράφηση» των κρουσμάτων που θα αποτελέσει τον «οδοδείκτη» της εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών.

Δηλαδή, θα εκτιμηθεί ποιες περιοχές οδεύουν προς το «κόκκινο» και ποια μπορεί να είναι η δυναμική της διασποράς των κρουσμάτων σε αυτές. Αν από τη συνεδρίαση προκύψει το συμπέρασμα ότι το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής είναι βαρύ και αποφασιστεί να ενταχθεί στις «κόκκινες» περιοχές, τότε τα γυμνάσια και τα λύκεια δεν θα ανοίξουν την 1η Φλεβάρη, όπως είχε αποφασιστεί.

Αυτό σημαίνει ότι εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ειδικών – όπως του καθηγητή και μέλους της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Αχιλλέα Γκίκα – ότι πιθανότατα η Αττική θα μπει στο «κόκκινο» – μοιραία τα σχολεία θα μείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Ακόμη, το λιανεμπόριο θα κλείσει ξανά, όπως και τα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 18:00 μέχρι τις 05:00.

Στην περίπτωση που οι ειδικοί κρίνουν ότι η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται σε «βαθύ πορτοκαλί», τότε τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μπορεί να ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα (01/02) ή να δοθεί μια παράταση του «λουκέτου» για μια εβδομάδα ώστε να επανεξεταστεί η κατάσταση.

«Δεν θα διστάσουμε να περιορίζουμε τις δραστηριότητες όταν αναζωπυρώνονται τα κρούσματα», είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη (28/01), δίνοντας το στίγμα ότι θα γίνουν αλλαγές λόγω των κρουσμάτων, ενώ το ίδιο είχε πει και την Τετάρτη (27/01) σε κομματικά στελέχη

Γκίκας: Η Αττική πιθανότατα μπαίνει σήμερα στο «κόκκινο»

«Θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή» ανέφερε νωρίτερα ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Αχιλλέας Γκίκας, εκτιμώντας ότι πιθανότατα σήμερα η Αττική θα μπει στο «κόκκινο».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «OPEN TV» ο κ. Γκίκας είπε: «Πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο “κόκκινο” σήμερα». επιβεβαιώνοντας τους φόβους που εκφράζουν τις τελευταίες ώρες οι Ειδικοί λοιμωξιολόγοι. Ήδη από την Πέμπτη (27/01), κατά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την Επιτροπή των Ειδικών έγινε σαφές ότι στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται πλέον η Αττική.

«Η Αττική αυτήν τη στιγμή “φλερτάρει” στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, το βράδυ της Τετάρτης (27/01) στον «ΣΚΑΪ».

Τι ισχύει τώρα με τα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι 1η Φλεβάρη είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια. Για τις «κόκκινες περιοχές» η εισήγηση των λοιμωξιολόγων ήταν να λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα μείνουν κλειστά. Με τη χώρα να συνεχίζει σε καθεστώς lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα και με πιο αυστηρά μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σημειώνεται ότι Γυμνάσια και τα Λύκεια, αυτή τη στιγμή λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, μετά τις προηγούμενες αποφάσεις. Υπογραμμίζεται ότι από τη Δευτέρα (11/01) άνοιξαν, επίσημα, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά σχολεία, οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής, με όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορονοϊού. Έτσι, επέστρεψαν στις τάξεις πρώτα οι μικροί μαθητές.

Τι ισχύει τώρα με την αγορά και το λιανεμπόριο

Το λιανεμπόριο άνοιξε τη Δευτέρα (18/01), με συγκεκριμένους κανόνες (μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις) και από την 1η ημέρα σημειώθηκαν «ουρές» στα καταστήματα. Το ίδιο συνέβη και το τελευταίο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν σενάρια για ψώνια με χρονόμετρο με τη χρήση app.

Πού εντοπίστηκαν την Πέμπτη τα 313 νέα κρούσματα στην Αττική

Ο κορονοϊός συνεχίζει να «πολιορκεί» την Αττική, καθώς όπως ανακοινώθηκε στον συγκεκριμένο νομό εντοπίζονται 313 από τα συνολικά 716 που ανακοινώθηκαν για όλη την Ελλάδα. Με πολλές περιοχές του νομού παραμένουν στο «κόκκινο», ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ.

Στο κέντρο της Αθήνας (Κεντρικό Τομέας Αθηνών) εντοπίστηκαν 71 κρούσματα, στον Πειραιά 56, στον Δυτικό Τομέα 53 και στον Βόρειο Τομέα 52. Από εκεί και πέρα η Ανατολική Αττική μετρά 39 κρούσματα, ο Νότιος Τομέας Αθηνών 28, η Δυτική Αττική 13 και τα Νησιά του Αργοσαρωνικού 1.

Στο μεταξύ ο Πειραιάς βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους με 12,47 και ακολουθεί ο Δυτικός Τομέας Αθηνών 10,82.

Μεγάλη είναι η επιβάρυνση και στον Βόρειο Τομέα με 8,79 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, με την Δυτική Αττική να έχει 8,08, η Ανατολική Αττική 7,76, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών 6,9, ο Νότιος Τομέας Αθηνών 5,28 και τέλος τα Νησιά του Αργοσαρωνικού 1,34.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ