Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Ένοχοι πέντε από τους 11 κατηγορούμενους για την τραγωδία στο «Norman Atlantic» στην Αδριατική

Καταδικάστηκαν οι δύο νόμιμοι εκπρόσωποι της ΑΝΕΚ καθώς και τρία μέλη του πληρώματος/υπάλληλοι της εταιρείας - Η απόφαση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκασή της από το εφετείο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ενοχή των πέντε κατηγορουμένων από τους συνολικά 11, για τη πολύνεκρη φωτιά που είχε εκδηλωθεί τα ξημερώματα της 28/12/2014 από άγνωστη αιτία, στο γκαράζ του φορτηγού οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic» με ιταλική σημαία ανοιχτά της Αδριατικής, αποφάσισε το Πρωτοδικείο Πειραιά. Τότε που είχαν χάσει ζωή τους 12 άνθρωποι και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση διάσωσης, ενώ ιταλική εφημερίδα είχε γράψει για «εμπλοκή» στο σύστημα πυρασφάλειας του πλοίου.

Συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν οι δύο νόμιμοι εκπρόσωποι της ΑΝΕΚ καθώς και τρία μέλη του πληρώματος/υπάλληλοι της εταιρείας. Το δικαστήριο μετά από συγχωνεύσεις επέβαλε συνολική ποινή πέντε ετών στον καθένα, μετατρέψιμων σε 20 ευρώ την ημέρα για τους εκπροσώπους της «ΑΝΕΚ», 10 ευρώ για τα δύο μέλη του πληρώματος και πέντε ευρώ την ημέρα στον τρίτο που ήταν κατώτερο πλήρωμα. Η απόφαση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκασή της από το εφετείο.

Norman Atlantic πλοίο πυρκαγιά φωτιά Αδριατική θάλασσα διάσωση 1

Ανάλογο δικαστήριο γίνεται και στην Ιταλία, ενώ όποια αμετάκλητη απόφαση εκδοθεί πρώτη σε μία από τις δύο χώρες, αποτελεί δεδικασμένο και για την άλλη.

Υπενθυμίζεται ότι στο δρομολόγιο του φορτηγού πλοίου είχαν χάσει τη ζωή τους 12 άνθρωποι ενώ κάποιοι θεωρούνται έως και σήμερα αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με στελέχη της «ΑΝΕΚ», το πλοίο είχε νοικιαστεί, βάσει ναυλοσυμφώνου, από την εταιρεία «VISEMAR di Navigazione SRl» και είχε ζητηθεί να συμπεριλαμβάνονται στο πλήρωμα, ως βοηθητικό προσωπικό, και κάποιοι Έλληνες, τους οποίους, ωστόσο, πλήρωνε η ΑΝΕΚ. Βάσει του ναυλοσυμφώνου, τα θέματα της ασφάλειας και του πληρώματος συνολικά βάραιναν την ιταλική εταιρεία.

Norman Atlantic πλοίο πυρκαγιά φωτιά Αδριατική θάλασσα διάσωση 2

Το πλοίο την ημέρα του πολύνεκρου ναυτικού ατυχήματος είχε αναχωρήσει από την Πάτρα με 485 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 55 μέλη του πληρώματος, με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνα.

Υπενθυμίζεται ότι είχε εντοπισθεί και είχε «αποκρυπτογραφηθεί» το μαύρο κουτί του «Norman Atlantic».

Norman Atlantic πλοίο πυρκαγιά φωτιά Αδριατική θάλασσα διάσωση 3

Norman Atlantic πλοίο πυρκαγιά φωτιά Αδριατική θάλασσα διάσωση 4

Norman Atlantic πλοίο πυρκαγιά φωτιά Αδριατική θάλασσα διάσωση 5

Norman Atlantic πλοίο πυρκαγιά φωτιά Αδριατική θάλασσα διάσωση 6

Norman Atlantic πλοίο πυρκαγιά φωτιά Αδριατική θάλασσα διάσωση 7

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ