Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι φόβοι των ειδικών και των Αρχών – Οι σκέψεις για άρση των μέτρων (video)

Κίνδυνος να κλείσουν και πάλι τα καταστήματα, πρόταση για «κόφτη» στα sms από τον Μανώλη Δερμιτζάκη – Προβληματισμός για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τo καλό νέο του νέου φαρμάκου (κολχικίνη) που θα χορηγείται κατά του κορονοϊού στη χώρα, έχει επισκιαστεί από την ανησυχία των ειδικών αλλά και των Αρχών για το κατά πόσο και αν θα μπορέσουμε τελικά να απωθήσουμε το τρίτο κύμα κορονοϊού, που ήδη πλήττει πολλές άλλες χώρες. Με τη χώρα να συνεχίζει σε καθεστώς lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα και με πιο αυστηρά μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές.  

Η μετάλλαξη του κορονοιού, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των καταστημάτωνμε πολύ κόσμο και το Σάββατο (23/01) – αλλά και οι καιρικές συνθήκες, αποτελούν ουσιαστικά τον μεγάλο πονοκέφαλο αλλά και το στοίχημα όλων, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.

Υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν και πάλι τα καταστήματα, ενώ ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Το «κλειδί» είναι να κρατούνται οι αποστάσεις και να φοράει κόσμος μάσκες.

Αυτό τόνισε στο «OPEN TV» και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» την Κυριακή (24/01), ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Αναφέροντας ότι ο συνωστισμός παρατηρήθηκε σε συγκεκριμένα κεντρικά σημεία πόλεων, ενώ στην υπόλοιπη αγορά η εικόνα ήταν καλύτερα. Την ίδια ώρα, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, πρότεινε να μπει κόφτης στα SMS για τα ψώνια στα καταστήματα.

Πιο αναλυτικά, οι σαββατιάτικες (23/01) εικόνες απίστευτου συνωστισμού στα καταστήματα, ήταν ένα γερό καμπανάκι, που δεν αποκλείεται να… ξαναχτυπήσει την Κυριακή (24/01), πρώτη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα έχει ανοιχτά καταστήματα και λιανεμπόριο.

Ελπίδα των Αρχών ότι τα πρόστιμα που έπεσαν «βροχή» το Σάββατο (23/01), να γίνουν μάθημα, κυρίως σε όσους προσπάθησαν να ξεγελάσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, παραβιάζοντας την βασική προϋπόθεση που έχει θέσει η κυβέρνηση για όσους θέλουν να πάνε για ψώνια. Το δίωρο που έχει δηλαδή ο κάθε καταναλωτής, προκειμένου να πάει στην αγορά, στέλνοντας πάντα sms στο 13033.

Όλα θα φανούν, βέβαια, στις επόμενες 10-15 μέρες, όταν οι ειδικοί θα μπορούν με ασφάλεια να εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την ακριβή επίπτωση που έχει σ’ αυτά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και – κυρίως – εικόνες όπως οι σαββατιάτικες.

Αυτοί είναι προβληματισμοί εν όψει ενός τρίτου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας:

Η μετάλλαξη

Ενδελεχής έλεγχος ύποπτων προς μετάλλαξη κρουσμάτων κορονοϊού πραγματοποιείται στα εργαστήρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη νέα μετάλλαξη κορονοϊού που μεταδίδεται ταχύτατα ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής τα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού στη χώρα μας είναι 27, εκ των οποίων τα 3 είναι ορφανά.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς προχωρεί η εξάπλωση αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Open TV,» ανάμεσα στα δείγματα που εξετάζονται είναι και στενές επαφές αλλά και συγγενείς των τριών «ορφανών» κρουσμάτων με το στέλεχος κορονοϊού της Μεγάλης Βρετανίας που έχουν βρεθεί στη χώρα (2 στην Αττική και 1 στην Κρήτη).

Ο έλεγχος αυτός θα δείξει εάν υπάρχουν και άλλα κρούσματα με τη μετάλλαξη του κορονοϊού που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί. Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη νέα, ακόμα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού και σημειώνουν ότι σε συνδυασμό με το άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου και σχολείων μπορεί να οδηγήσουν σε εικόνες Νοεμβρίου όσον αφορά στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (22/01) ανακοινώθηκε ότι δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο για τις μεταλλάξεις, με σκοπό την επιτήρηση και την επαγρύπνηση.

Ανοιχτά καταστήματα

Κοσμοσυρροή, μεγάλες ουρές και τήρηση ελάχιστων μέτρων για τον κορονοϊό ήταν η εικόνα που επικράτησε στα καταστήματα το Σάββατο (23/01) ακόμα και λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο τους, σε γνωστούς εμπορικούς κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Η κάμερα του «Open TV» κατέγραψε εικόνες συνωστισμού έξω από τα καταστήματα, με την πλειοψηφία, των πολιτών να τηρεί τα μέτρα, φορώντας μάσκες και κρατώντας – όσο ήταν δυνατόν – τις αποστάσεις.

Σύμφωνα με το «Open TV», αστυνομικοί που έκαναν πεζές περιπολίες βεβαίωσαν αρκετά πρόστιμα έξω από καταστήματα, καθώς διαπιστώθηκαν περιπτώσεις πολιτών που έστειλαν δύο, τρία και… τέσσερα SMS, ή έφεραν αντίστοιχο αριθμό χειρόγραφων, προκειμένου να επεκτείνουν τη βόλτα τους στους εμπορικούς δρόμους. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, τα πρόστιμα που έχουν κόψει οι αστυνομικοί από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (23/01) ήταν δεκάδες.

Κάποιες περιπτώσεις, οι πολίτες έστειλαν περισσότερα του ενός SMS εξαιτίας των μεγάλων ουρών που είχαν σχηματιστεί έξω από τα καταστήματα. Σύμφωνα με την αστυνομία, σε αυτή την περίπτωση έπρεπε, ωστόσο, να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν άλλη μέρα, ώστε να είναι νομότυποι. Προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός στην οδό Ερμού, οι αρχές έχουν έρθει σε επικοινωνία με τα καταστήματα, με αποτέλεσμα υπάλληλοι των καταστημάτων να ζητήσουν από ορισμένους πελάτες να φύγουν και να επιστρέψουν κάποια άλλη μέρα.

Οι καιρικές συνθήκες

Οι επιστήμονες έχουν τονίσει πάρα πολλές φορές το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες στη διασπορά του κορονοϊού. Η χώρα μας μπαίνει ουσιαστικά στον βασικό χειμωνιάτικο μήνα της, που θα έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε μεν κλεισμένοι μέσα, όμως η συγκέντρωση σε κλειστούς χώρους είναι ο μεγάλος φόβος των ειδικών. Οι αεριζόμενοι χώροι είναι απαραίτητοι, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά.

«Κίνδυνος να κλείσουν πάλι τα καταστήματα»

Σημειώνεται, μάλιστα, πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή (24/01), ενώ, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εξακολουθεί να τηρεί τα μέτρα και κυρίως να χρησιμοποιεί μάσκα, θεωρείται μάλλον αδύνατο να τηρηθούν οι σωστές και απαραίτητες αποστάσεις, όπως φάνηκε και σε ουρές έξω από καταστήματα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε με δήλωσή του ότι υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε σε καθεστώς lockdown και να κλείσουν πάλι τα καταστήματα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και τα κρούσματα πάρουν την ανιούσα σε βαθμό που δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμα.

Δερμιτζάκης: Κόφτης στα SMS για τα ψώνια στα καταστήματα

Για ενδεχόμενο να μπει κόφτης στο SMS με τον αριθμό «2» (που στέλνουμε για τα καταστήματα) έκανε λόγο ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στις εικόνες που είδαμε στα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πολύ κόσμο να κάνει τα ψώνια του και αναγκαστικά σε αρκετές περιπτώσεις να συνωστίζεται, αφού και μεγάλες ουρές δημιουργούνται και δρόμοι και πεζοδρόμια «καταλαμβάνονται».

Ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάποιοι σβήνουν το SMS και στέλνουν νέο, ενώ είναι έξω, «ανανεώνοντας» το δίωρο που τους επιτρέπεται, είτε γιατί δεν έχουν προλάβει να ψωνίσουν, είτε για άλλο λόγο.

«Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής. Όταν αντί για 2 ώρες κάποιος είναι έξω έξι ώρες, αλλάζει τα όσα είχαμε σχεδιάσει, και αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης», διευκρίνισε.

Ο κ. Δερμιτζάκης είπε, ωστόσο, και πως «αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό». Δεν ανησυχεί, όμως, τόσο πολύ γιατί ήταν έξω και φορούσαν μάσκα.

«Τα παιδιά έχουν και τώρα συμμετοχή στις μεταδόσεις»

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής δε φάνηκε ανήσυχος, καθώς όπως είπε δεν αναμένεται αυτό να παίξει ρόλο στη μετάδοση του ιού. «Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία. Και τώρα που δεν πάνε τα παιδιά μη νομίζουμε ότι δεν έχουν συμμετοχή σε μεταδόσεις. Προτιμώ να συναντιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με μάσκες και μέτρα», ανέφερε.

Σχετικά με τα εμβόλια ανέφερε πως στόχος της επιτροπής είναι να εμβολιαστεί, όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος σε όσο γίνεται λιγότερο διάστημα.

Τι είπαν οι Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Μίνα Γκάγκα – Πότε βλέπουν αύξηση κρουσμάτων

Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σάββατο (23/01) στην Ερμού στην Αθήνα και στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη «τρόμαξαν» όσους τις αντίκρισαν είτε δια ζώσης είτε από τους τηλεοπτικούς δέκτες, ωστόσο, οι επιστήμονες έσπευσαν να καθησυχάσουν, καθώς θεωρούν ότι εφόσον τηρήθηκαν στο μέτρο του δυνατού τα μέτρα (καθολική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων) δεν υπάρχει φόβος διασποράς. Μιλώντας, ωστόσο στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του «Open TV» οι Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Μίνα Γκάγκα τόνισαν ότι ναι μεν δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί πανικός, όμως είναι αναπόφευκτο να αυξηθούν τα κρούσματα κορονοϊού.

Ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε αναμενόμενη και υπολογισμένη την τάση αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, παρουσιάστηκε, ωστόσο, θετικός στο σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων και την άρση μέτρων του lockdown. Τόνισε, πάντως, ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις αν και σωστές θα φέρουν νέα πίεση στο σύστημα Υγείας. Πότε το αναμένει αυτό;

«Μετά τα μέσα του Μάρτη θα έχουμε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είναι κρίσιμο για το μέλλον τι θα κάνουμε τον Φεβρουάριο. Η κορύφωση θα γίνει τον Μάρτιο με τον Μάιο». «Η τάση αυτή τη στιγμή είναι ελαφρά ανοδική, αλλά ήταν αναμενόμενο και είναι υπολογισμένη» ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Αναφερόμενος στα σχολεία χαρακτήρισε σωστό το άνοιγμα και των γυμνασίων και των λυκείων. Όσο για το πότε βλέπει αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας ήταν ξεκάθαρος: «Το καλοκαίρι θα είμαστε σε αποκλιμάκωση της πορεία του κορονοϊού. Λέω ότι θα ανοίξουμε».

Σύμφωνη στη συγκεκριμένη άποψη ήταν και η Μίνα Γκάγκα, που με τη σειρά της μίλησε στο «Open TV». «Φέτος το καλοκαίρι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε», είπε. Η κυρία Γκάγκα πάντως φάνηκε καθησυχαστική σχετικά με τις εικόνες που καταγράφηκαν μετά το άνοιγμα των καταστημάτων: «Δεν μας ανησυχεί αφού φοράνε μάσκες και τηρούν αποστάσεις. Είναι θεμιτό κι απαραίτητο να βγει ο κόσμος αλλά να έχουν μάσκα».

Η διευθύντρια της 7ης κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, αναφέρθηκε και στο νέο φάρμακο που θα αρχίσει να χορηγείται στη χώρα μας κατά του κορονοϊού: «Η μελέτη για το συγκεκριμένο φάρμακο ξεκίνησε στην Ελλάδα από το πρώτο κύμα. τον Απρίλη. Πρέπει να δούμε σε ποιους ασθενείς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Είναι ένα καθημερινό φτηνό φάρμακο, παλιό».

Τέλος για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας ο κ.Σαρηγιάνηης δήλωσε ότι «μέχρι τον Νοέμβριο τουλάχιστον θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 60-70% των πολιτών». Για το αν καλύπτουν τα συγκεκριμένα εμβόλια τη μετάλλαξη η κυρία Γκάγκα απάντησε: «Δεν μπορώ να σας πω. Υπάρχουν αβεβαιότητες, τα εμβόλια αυτά είναι νέα. Ωστόσο ακόμα και 50% να έχουν αποτελεσματικότητα στην μετάλλαξη είναι σημαντικό».

Προβληματισμός για Γυμνάσια και Λύκεια

Ο προβληματισμός ασφαλώς έχει να κάνει και με το γεγονός ότι από την επόμενη Δευτέρα (01/02) πρόκειται ν’ ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια, οπότε η κινητικότητα και οι πιθανότητες διασποράς του ιού θ’ αυξηθούν έτι περαιτέρω. Επίσης, ιδιαίτερα αυξημένο καταγράφεται το ιικό φορτίο σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς σκληρού lockdown.

Ελπίδα από την κολχικίνη

Στην κατά το δυνατό αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας στοχεύει, παράλληλα, η χρήση της κολχικίνης που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για ένα φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, το οποίο, σύμφωνα με αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης, όταν χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό η θνητότητα εμφανίζεται μειωμένη κατά 44%, οι νοσηλείες κατά 25% και η ανάγκη διασωλήνωσης στις ΜΕΘ κατά 50%. Θετικό στοιχείο αποτελεί, εξάλλου, το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών ξεπέρασε χθες τους 150.000, με τον ημερήσιο ρυθμό να έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τους 15.000 τα τελευταία 24ωρα.

(πληροφορίες από OPEN TV)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ