Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο για τις μεταλλάξεις – 26 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Δημιουργείται με σκοπό την επιτήρηση και την επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις της νόσου - Τι ειπώθηκε κατά την έκτακτη σύσκεψη του υπουργείου Υγείας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανησυχία προκαλούν στους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2, με το υπουργείο Υγείας να προχωρά στην δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που έλαβε χώρα την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στο υπουργείο Υγείας, σχετικά με το θέμα αυτό, υπό τον υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλια και τη συμμετοχή του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Θάνου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργου Σουρβίνου, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Υπουργείο Υγείας

Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Το γεγονός αυτό, θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών.

Προς διερεύνηση περισσότερα κρούσματα

Ειδικότερα, τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών). Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 26 έως σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλα περιστατικά προς διερεύνηση, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και γι αυτά.

Υπουργείο Υγείας

«Μας απασχολεί πάρα πολύ η μετάλλαξη που φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες. Δημιουργεί πρόβλημα στην Αγγλία, δημιουργεί πρόβλημα στην Πορτογαλία, αλλά νομίζω ότι πήραμε μέτρα πιο έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή» σημείωσε, άλλωστε, στη ενημέρωση την Πέμπτη (21/01) η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Υπογράμμισε επίσης πως το θέμα των μεταλλάξεων είναι ακόμα υπό έρευνα, ωστόσο παρέθεσε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου ένα 20 τοις εκατό των κρουσμάτων οφείλεται σε μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 και ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Υπουργείο Υγείας Υπουργείο Υγείας

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ