Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Κορονοϊός: Tι είναι και πώς θα λειτουργεί το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το οποίο θα αφορά όσους πολίτες των κρατών μελών έχουν λάβει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση (σκανάρισμα) αυτού του κωδικού, θα εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό: Για παράδειγμα

  • ποιο εμβόλιο έκανε το άτομο
  • πότε έλαβε χώρα ο εμβολιασμός και
  • αν έχουν γίνει και οι δυο δόσεις

Παράλληλα, αναμένεται να έχει την ίδια μορφή με την εφαρμογή του «The Commons Project», η οποία θεσπίστηκε για τα τεστ κορονοϊού. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, αεροπορικές εταιρείες και οργανισμοί μπορούν να επιβεβαιώσουν ποιοι ταξιδιώτες υπεβλήθησαν σε τεστ και διαγνώστηκαν αρνητικοί.

Ταραντίλης: Δεν θα λειτουργεί ως διαβατήριο

Στο εν λόγω ζήτημα αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για διαβατήριο και δεν θα επιβάλλεται.

Αντίθετα, θα είναι, όπως εξήγησε, κωδικοποίηση για όλη την Ευρώπη, ώστε κατά τη μετακίνηση ενός ατόμου να μπορεί να δείχνει το πιστοποιητικό αυτό, αντί να του ζητούν να υποβάλλεται τεστ. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να περιοριστεί η γραφειοκρατία που απαιτείται για ένα ταξίδι από μία χώρα σε μια άλλη. Επισήμανε τέλος, πως κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για μια τουριστική χώρα όπως είναι η Ελλάδα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ