Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Κορονοϊός: Ανοίγει κανονικά όλο το λιανεμπόριο από Δευτέρα – Τι αλλάζει στα SMS (video)

Το click away θα ισχύει μόνο στις «κόκκινες» περιοχές, όπου υπάρχει τοπικό σκληρό lockdown - Την Παρασκευή (15/01) στην επίσημη ενημέρωση οι ανακοινώσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όπως αναμενόταν και μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις τελευταίες τοποθετήσεις του και στη Βουλή την Παρασκευή (15/01), η κυβέρνηση ανάβει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και κέντρων περιποίησης νυχιών από τη Δευτέρα (18/01), με τη χρησιμοποίηση των SMS στο 13033… Μετά και τις ανατροπές που είχαμε στις εισηγήσεις της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν τα καταστήματα στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές, που θα επανεκκινήσουν με τη μέθοδο του click away (όπως στις γιορτές). Στις «κόκκινες» περιοχές, σύμφωνα με τον «ΣΚΑΪ», δεν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης νυχιών.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα της Παρασκευής (15/01) στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Τι ειπώθηκε από τους λοιμωξιολόγους για τα σχολεία, τι θα γίνει με τις εκκλησίες…

Πιο αναλυτικά, η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη (είχε… αποκαλύψει το «ναι» των ειδικών), ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πλάνο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων στις 18 Ιανουαρίου, ημερομηνία που λήγουν τα τελευταία έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού με lockdown σε όλη τη χώρα.

Τι θα ισχύσει 

Η λειτουργία των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου αναμένεται να γίνει με βασικό περιορισμό τα 4 άτομα ανά 100 τμ., ενώ οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν στείλει sms στο 13033 με κωδικό 2 (μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα).

Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ο πολίτης θα μπορεί θα μπορεί να ψωνίσει ό,τι θέλει και να μπει σε όσα καταστήματα επιθυμεί χωρίς ραντεβού και να μετακινηθεί από δήμο σε δήμο. Δηλαδή οι λοιμωξιολόγοι δεν εισηγούνται άνοιγμα με με τη μέθοδο του click in shop, αλλά με ελεύθερη πρόσβαση των πελατών στα καταστήματα.

Όπως αναφέρθηκε, σ’ αυτό, υπάρχει, όμως, εξαίρεση και είναι οι «κόκκινες» περιοχές, όπου σ’ αυτές τα καταστήματα θα ανοίξουν και θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click away. Στις «κόκκινες» περιοχές, σύμφωνα με τον «ΣΚΑΪ», δεν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης νυχιών. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιλαμβάνονται η Δυτική Αττική, η Ροδόπη, η Βοιωτία, η Αργολίδα, η Σπάρτη, και όλες οι περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς τοπικού σκληρού lockdown.

Οι ειδικοί προχώρησαν σε αυτή την εισήγηση μετά τη θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί αυτές τις δυο εβδομάδες και την πτώση σε κρίσιμους δείκτες της επιδημίας όπως είναι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων και η αποκλιμάκωση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Τι ειπώθηκε αρχικά από τους λοιμωξιολόγους

Νωρίτερα, το «πράσινο φως» για να ανοίξουν παντού τα καταστήματα με τη μέθοδο του ραντεβού μέσα στο κατάστημα (click in shop), αλλά μόνο με click away στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες «κόκκινες» περιοχές είχαν δώσει οι λοιμωξιολόγοι.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων αφορούσε το σύνολο του λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια. Οι ειδικοί, στη διάρκεια της συνεδρίασης, επισήμαναν, πάντως, ότι το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει από τη Δευτέρα (18/01), αλλά με προϋποθέσεις, όπως τα αυξημένα τεστ.

Παρότι οι περισσότεροι ειδικοί της επιτροπής, συμφωνούν να δοθεί μία «ανάσα» στην αγορά και τους πολίτες, από την άλλη ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρξει ένα επιδημικό ξέσπασμα προς το τέλος του μήνα. Γεγονός βέβαια που θα τους οδηγήσει αυτομάτως να εισηγηθούν ένα άμεσο νέο κλείσιμο της αγοράς. Ειδικά στην Αττική, όπου οι νοσηλείες ακόμα και σε απλές κλίνες Covid παρουσιάζουν αυξητική τάση, οι λοιμωξιολόγοι είναι ξεκάθαροι ότι μόλις αρχίσει να δυσκολεύει η κατάσταση θα συστήσουν άμεσα λουκέτο εκ νέου.

Από τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστή η επιθυμία για άνοιγμα της αγοράς και στο τραπέζι είχαν πέσε διάφορα σενάρια. «Επιθυμία να ανοίξει η αγορά με click away», υπογράμμισε, άλλωστε, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στον «ANT1» το βράδυ της Τρίτης (12/01).

Τι είπαν για τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία που παραμένουν κλειστά, δηλαδή στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα, με το σενάριο να δώσουν το «πράσινο φως» για επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, να μην συγκεντρώνει – τουλάχιστον προς το παρόν – πολλές πιθανότητες.

Ανοίγουν και οι εκκλησίες στις 24 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του «orthodoxtimes.gr» η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν και οι εκκλησίες για τους πιστούς στις 24 Ιανουαρίου με τήρηση όμως, όλων των υγειονομικών κανόνων. Όπως αναφέρεται, η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε θετικά και η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν οι Ναοί της χώρας, με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων προφύλαξης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ιεροί ναοί θα είναι ανοικτοί για τους πιστούς και οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται με την παρουσία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο εντός του Ιερού Ναού τα 50 άτομα.

Πέραν της εισηγήσεως των λοιμωξιολόγων, καθοριστική συμβολή στην απόφαση για το άνοιγμα των Ιερών Ναών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «OrthodoxTimes.gr», είχαν ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνεργασία με την, αρμόδια για την Εκκλησία, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ