Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Με τη «Δημοκρατία» τα «βάζει» ο ΕΟΔΥ για τα ετεροχρονισμένα κρούσματα στην Κοζάνη

«Το γεγονός δεν επηρέασε την εισήγηση για λήψη μέτρων στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς την περίοδο εκείνη το επιδημιολογικό φορτίο ήταν ούτως ή άλλως υψηλό»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κακόβουλο και συκοφαντικό» χαρακτήρισε ο ΕΟΔΥ δημοσίευμα της εφημερίδας «δημοκρατία», αναφορικά με την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ετεροχρονισμένη δήλωση κρουσμάτων από ιδιωτικό εργαστήριο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Η απάντηση του Οργανισμού

«Στον ΕΟΔΥ λαμβάνει χώρα συνεχής και ενδελεχής ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνάρτηση με επιπρόσθετους δείκτες για την πορεία της πανδημίας, όπως τα δεδομένα από την ιχνηλάτηση που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η πίεση στο σύστημα Υγείας (νοσηλείες σε απλές κλίνες, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και έκβαση των ασθενών), ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών εξετάσεων και η παρουσία ευπαθών ή ευάλωτων ομάδων στον πληθυσμό κάθε περιοχής.

Το σύνολο των πληροφοριών που προκύπτουν αξιολογούνται καθημερινά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εισηγούνται μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού» ανέφερε ο Οργανισμός και τόνισε ότι όλες ανεξαιρέτως οι αναλύσεις έχουν ως βάση την ημερομηνία δειγματοληψίας των κρουσμάτων και όχι την ημερομηνία δήλωσής τους στο μητρώο COVID-19.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, πρόσθεσε, έχει επιληφθεί, μετά από σχετική ενημέρωσή της, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπως σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται καθυστερημένη δήλωση κρούσματος από υπόχρεο στο μητρώο COVID-19.

«Το ανωτέρω γεγονός δεν επηρέασε σε κανένα επίπεδο την εισήγηση για λήψη μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς την περίοδο εκείνη (Νοέμβριος 2020) το επιδημιολογικό φορτίο στην ΠΕ Κοζάνης ήταν ούτως ή άλλως υψηλό» επισημαίνει.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα ετεροχρονισμένα κρούσματα

Νωρίτερα την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το συμβάν διέταξε η Εισαγγελία Κοζάνης, την οποία είχε ζητήσει μια ημέρα νωρίτερα και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, αναφορικά με τα 38 «ξεχασμένα» κρούσματα στην Κοζάνη. Όπως έγινε γνωστό, τα περιστατικά αυτά, προέρχονταν από δειγματοληψίες που έγιναν στις 9 Νοεμβρίου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ