Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Κορονοϊός: «Δημοτικά και νηπιαγωγεία ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα», λέει το υπ. Παιδείας

«Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης την Δευτέρα 11/01. Όλα προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό» - Τι αναφέρεται για τους προβληματισμούς των ειδικών για τα σχολεία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία σχετικά με το αν θα ανοίξουν τελικά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία την ερχόμενη Δευτέρα (11/01) (ημερομηνία που λήγουν τα έκτακτα μέτρα), καθώς τις τελευταίες ώρες έρχονται συγκεχυμένες πληροφορίες και φαίνεται να επικρατεί αλλαλούμ ακόμα και σε κυβερνητικά στελέχη, αλλά το υπουργείο Παιδείας πήρε θέση και αναφέρει όλα προχωρούν όπως έχουν προγραμματιστεί.

Το υπουργείο Παιδείας, μετά το «παράθυρο» που άφησαν νωρίτερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία τη Δευτέρα (11/01) σε περίπτωση που υπάρξει αντίστοιχη εισήγηση από τους ειδικούς, υπογραμμίζει πως όλα προχωρούν βάσει του σχεδιασμού.

«Η απόφαση που έχει ληφθεί ήδη από το ΥΠΑΙΘ, βάσει της εισήγησης των ειδικών, προβλέπει τη δια ζώσης επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων τη Δευτέρα 11/1, καθώς και την εξ αποστάσεως λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από αύριο, Παρασκευή 8/1», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Προσθέτει δε, πως ήδη έχει εκδοθεί εγκύκλιος για ανάληψη υπηρεσίας από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και των ΣΜΕΑΕ για αύριο Παρασκευή 08/01. «Όλα βαίνουν σύμφωνα με αυτόν τον προγραμματισμό, που στείλαμε στις 04/01», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Ξεκινούν την Παρασκευή μέσω τηλεκπαίδευσης γυμνάσια και λύκεια

«Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1.

Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγα λεπτά το υπουργείο Παιδείας.

κορονοϊός σχολείο καθηγητής τηλεκπαίδευση lockdown αίθουσα

Όπως και να έχει η κυβέρνηση θα περιμένει το «πράσινο φως» των ειδικών η κυβέρνηση. Οι επιστήμονες είναι, πάντως, προβληματισμένοι για την εικόνα στη χώρα και λόγω των όσων έγιναν στα Θεοφάνεια. Η τελευταία απόφαση του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και τηλεκπαίδευση – αρχικά – σε Γυμνάσια και Λυκεία πάρθηκε, πάντως, μετά από σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, από την Παρασκευή (08/01) θα ξεκινήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί με τους λοιμωξιολόγους το επόμενο διάστημα και θα αποφασιστεί μετά από τις εισηγήσεις τους, όπως έγινε και με το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

Παράλληλα θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για οικειοθελή εξέταση για τον κορονοϊό, η οποία θα αφορά εκπαιδευτικούς ώστε να εξεταστούν προληπτικά αλλά θα απευθύνεται και στους μαθητές λυκείου. Επίσης, ο ΕΟΔΥ θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν από τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα.

Στον «αέρα» παρουσιάζονταν σχολεία και click away – «Μπορεί να μην ανοίξουν τη Δευτέρα», είπε η Πελώνη

Μέχρι πριν από λίγες ώρες, τίποτα δεν ήταν, πάντως, δεδομένο: Ούτε το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων στις 11 του μήνα (ημερομηνία που λήγουν τα έκτακτα μέτρα) ούτε το click away, όπως γνωστοποίησε η Αριστοτελία Πελώνη. «Άνοιγμα σχολείων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», υπογράμμισε, επίσης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 του μήνα. «Αν όμως η επιτροπή έχει άλλα επιδημιολογικά στοιχεία και μας εισηγηθεί να μην ανοίξουν τα σχολεία, τότε δεν θα ανοίξουν…», υπογράμμισε ακόμα… Η κ. Πελώνη εξήγησε ότι την τελική εισήγηση θα την κάνουν οι επιστήμονες και μετά θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία. Συνεπώς, όπως εξήγησε δεν υπάρχουν βέβαιες ημερομηνίες.

Κορονοϊός: «Μουδιασμένη» αγορά και πολλά προβλήματα την πρώτη ημέρα λειτουργίας του click away

Όλα είναι υπό αναίρεση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ωρών και των επόμενων ημερών, αλλά και με βάσει τις κρίσεις των επιστημόνων της επιτροπής. Η τοποθέτηση της κ. Πελώνη, αλλάζει βεβαίως τα δεδομένα που είχαμε μέχρι σήμερα και δείχνει ξεκάθαρα τον προβληματισμό που υπάρχει και στην πολιτική ηγεσία για την πορεία των κρουσμάτων, ειδικά για την επόμενη εβδομάδα.

Κικίλιας: Άνοιγμα σχολείων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα

«Με καλύπτει απολύτως η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη», δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά και να μην ανοίξουν τελικά τα σχολεία την ερχόμενη Δεύτερα (11/01).

«Αυξήθηκε η κινητικότητα στις γιορτές κι αυτή είναι μια κατάσταση που μας προβληματίζει» τόνισε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι τον πρώτο λόγο έχουν τα μέλη της επιτροπής των ειδικών.

«Αυτά που ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε 12 μέρες πριν. Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, τον λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών. Η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία – νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc (επί τούτω) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε ότι «κρίνονται πολλά τις επόμενες ημέρες» και πως «είναι πιθανά νέα μέτρα ακόμα και αιφνιδιαστικά», ενώ επιστήμονες είναι παρά πολύ ανήσυχοι με όσα συνέβησαν τελικά τα Θεοφάνεια σε ναούς και όχι μόνο.

Επίσης, πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν εκ νέου με το σύστημα του click away (όπως συνέβη Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά) από την προσεχή Δευτέρα (11/01) τα καταστήματα της χώρας, όταν και σταματούν τα νέα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης με σκληρό lockdown σε όλη τη χώρα για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού. Αυτό έκανε γνωστό, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι το click in shop, δηλαδή την αγορά προϊόντων μέσα από καταστήματα και με δοκιμή, αλλά μετά από ραντεβού.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ