Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Θεοφάνεια με συνωστισμό στις εκκλησίες παρά τα μέτρα – Ουρές πιστών σε πολλούς ναούς (video)

Ας ελπίσουμε να μην έχουμε έναν νέο και πιο επώδυνο «Άγιο Δημήτριο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οδυνηρή σε υγειονομικό επίπεδο αναμένεται να εξελιχθεί η υποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιεραρχία σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων, όπως αυτός εξελίχθηκε, καθώς τα περιοριστικά μέτρα πήγαν… περίπατο σε πολλές εκκλησίες, με τις εικόνες συνωστισμού να μιλούν από μόνες τους.

Αν κάποιος πει ότι δεν το περίμενε, μόνο ειλικρινής δε θα είναι. Το να μπορέσεις να συγκρατήσεις χιλιάδες ανθρώπους που ναι εδώ και καιρό κλεισμένοι στα σπίτια τους, βομβαρδισμένοι καθημερινά με το άγχος του κορονοϊού, όταν τους δίνεται η δυνατότητα να συρρεύσουν μαζικά σε ένα μέρος και δη όταν αυτό είναι ένας ναός, όπου νιώθουν πολύ πιο ισχυροί, θεωρητικά μοιάζει με παιχνίδι χαμένο από τα αποδυτήρια. Αλλά και πρακτικά, τέτοιο είναι.

Υπενθυμίζεται ότι η διατυπωμένη θέση της κυβέρνησης το περασμένο Σάββατο από τον ίδιο τον Στέλιο Πέτσα ήταν ότι «οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους». Τελικά όμως, ο πρωθυπουργός για λόγους τους οποίους μόνον ο ίδιος γνωρίζει, υποχώρησε στις πιέσεις της Ιεραρχίας και άναψε το πράσινο φως στο άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στις εικόνες που δημιουργήθηκαν σήμερα.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιπτώσεις τους προηγούμενους μήνες, όπου η κυβέρνηση έδινε εντολή στην Αστυνομία να πραγματοποιεί προσαγωγές και να βεβαιώνει πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα, σήμερα δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αφού επετράπη στην Εκκλησία να ρυθμίσει εκείνη τον αριθμό των πιστών που μπαίνουν στους ναούς και να παρακολουθούν την λειτουργία των Θεοφανίων.

Στο Μπραχάμι, έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, καταγράφηκαν απίστευτες εικόνες με ουρές πιστών, που σε πολλές περιπτώσεις όσοι περίμεναν δεν τηρούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

Στον Πειραιά, στο εσωτερικό της Μητρόπολης, βρίσκονταν λιγότερα από 50 άτομα, καθώς τόσους επέτρεψαν οι υπεύθυνοι της εκκλησίας. Έξω από τον ναό υπήρχε διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, η οποία ωστόσο δεν επενέβη για να τηρηθούν τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

5217276 1Θεοφάνεια Πειραιάς

Ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Απαγορεύεται η τελετή του αγιασμού των υδάτων για κάποιους λόγους που δεν κατανοώ, καθώς θα μπορούσε κάλλιστα ο εκάστοτε ιεράρχης να την κάνει, χωρίς επιβάρυνση της προσπάθειας αποφυγής διασποράς της πανδημίας. Εν πάσει περιπτώσει πιστεύω η χάρις του Θεού να δώσει την παρουσία της και το έλεός της. Θα έλεγα ότι δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση της εκκλησίας και υπήρξε υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τα συμπεφωνημένα για το γεγονός των τριών μεγάλων εορτών της Ορθοδοξίας. Ενδεχομένως τα υγειονομικά πρωτόκολλα να επέβαλλαν μια τέτοια ρύθμιση, αλλά θα έπρεπε να γίνει σε απόλυτη ταύτιση απόψεων και θέσεων με την Αγία μας Εκκλησία».

Σημειώνεται πως σε όλες τις περιπτώσεις, οι πολίτες φορούσαν τις μάσκες. Αυτή ήταν η εικόνα και σε άλλους ναούς, όπως στην Αγία Σοφία στο Νέο Ψυχικό, όπου υπήρχε ένα περιπολικό χωρίς να επεμβαίνει, εξωτερικά του ναού, ενώ στην Αγία Παρασκευή στη Νέα Σμύρνη δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία.

Ο Ιερώνυμος και ο Αμβρόσιος έκαναν αγιασμό των υδάτων στη θάλασσα, στο Αίγιο

Αγιασμό των υδάτων στη θάλασσα, στο Αίγιο, έκανε ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Η τελετή έγινε στο Αίγιο, παρουσία πιστών, και μάλιστα δύο κολυμβητές έπεσαν στα νερα για να πιάσουν τον σταυρό.

Σύμφωνα με το flamis.gr, το Λιμενικό επενέβη, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και επέβαλε στον Μητροπολίτη 1.500 ευρώ πρόστιμο και από 300 ευρώ στους δύο πιστούς, βάσει των σχετικών διατάξεων προστασίας κατά covid-19.

Ουρές και στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλος αριθμός πιστών βρέθηκε και έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια μικρή εκκλησία, όπου μέσα δεν επιτρέπεται κανένας λόγω των μέτρων. Επειδή όμως, έσπευσαν πολλοί πιστοί που περιμένουν στην… ουρά για προσευχή και αγιασμό έξω από τον ναό, στο σημείο μετέβησαν άμεσα αστυνομικοί προκειμένου να κάνουν συστάσεις σε περίπτωση που χρειαστεί, για την τήρηση των μέτρων.

Προσαγωγές και ένταση στον Λευκό Πύργο – Πέταξαν και σταυρό στον Θερμαϊκό

Στιγμές έντασης επικράτησαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη με ομάδα ατόμων να μαζεύεται στον Λευκό Πύργο (πολλοί χωρίς μάσκες) και να μην υπακούει στις συστάσεις των αστυνομικών. Μάλιστα, ένας από το πλήθος πέταξε και έναν σταυρό στον Θερμαϊκό συμβολικά, καθώς κανείς δεν έκανε κίνηση να πέσει στα νερά για να τον πιάσει.

τη2 4

Οι πληροφορίες της ιστοσελίδας grtimes.gr κάνουν λόγο για προσαγωγές από πλευράς αστυνομίας, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό.

τη3 4

Χανιά: Εικόνες συνωστισμού στη Μητρόπολη

Εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν και στην Ιερά Μητρόπολη των Χανίων τα Θεοφάνεια, αν και νωρίς το πρωί, κατά τη λειτουργία, η προσέλευση των πιστών ήταν μικρή και χωρίς να παρατηρείται μαζικότητα.

Λίγη ώρα όμως αργότερα, τα πράγματα άλλαξαν καθώς πιστοί που θέλησαν να παραλάβουν τον αγιασμό άρχισαν να συνωστίζονται εντός του ναού, με την τήρηση των μέτρων να πηγαίνει ουσιαστικά περίπατο.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του zarpanews.gr, ο κόσμος είναι αρκετός, χωρίς να κρατά αποστάσεις.

5ff5980f825e63015b6ed112
5ff5980e825e63098f708b75
5ff5980b825e63098f708b72
5ff5980e825e63098f708b76
5ff5980d825e63098f708b74
5ff5980e825e63098f708b78
5ff5980e825e63098f708b77

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ