Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

«Άλμα Ζωής» και Pilates… ενώνουν τις δυνάμεις τους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με στόχο τη στήριξη της γυναίκας που νοσεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» υλοποιεί Ομαδικά Ψυχοθεραπευτικά Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής.

136395037 428583365177777 4028479106076920000 n

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών πραγματοποιούνται και online μαθήματα pilates προς κάθε ασθενή με καρκίνο μαστού μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Τα Ομαδικά Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής σχεδιάστηκαν πρώτη φορά το 2016 από τη Διεπιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» και υλοποιούνται με εξαιρετική επιτυχία σταθερά από τότε.

Η επιλογή πραγματοποίησης των εν λόγω ομαδικών προγραμμάτων βασίζεται στο γεγονός ότι στη βιβλιογραφία γίνεται όλο και περισσότερο λόγος για τη σημασία και την επίδραση της άσκησης και της κοινωνικοποίησης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο.

«Είναι μια από τις πιο όμορφες συνεργασίες στην πορεία της καριέρας μου, καθώς πέρα από το να γυμνάζω το κοινό, βοηθάω στην ψυχολογία γυναικών που πάσχουν από αυτή τη νόσο», σημειώνει η Ιφιγένεια Μπάκα, η εξειδικευμένη pilates instructor του προγράμματος και κάτοχος του διπλώματος Special Cancer Therapist, ενώ εξηγεί τα ευεργετικά στοιχεία του pilates προς τις γυναίκες που νοσούν:

«To pilates βοηθάει πολύ στο κομμάτι της ψυχολογίας, καθώς κατά την εκγύμναση εκκρίνονται ενδορφίνες, που προκαλούν το αίσθημα της χαράς και της ικανοποίησης. Οι χημειοθεραπείες, οι ακτινοθεραπειες και η συνεχής υποβολή του σώματος σε θεραπείες ρικνώνουν το σώμα. Το pilates βοηθά μέσω της αναπνοής να χαλαρώσει το σώμα, να ανοίξουν οι θωρακικοί μύες και να δυναμώσει το κέντρο των γυναικών».

Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, η ήπια άσκηση αποτελεί βασικό στοιχείο της αποθεραπείας των ασθενών με καρκίνο μαστού. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως η ήπια άσκηση:

• μειώνει την ένταση ή και σε πολλές περιπτώσεις την εμφάνιση των παρενεργειών των θεραπειών, όπως για παράδειγμα την κόπωση, την αύξηση βάρους, την οστεοπόρωση, το λεμφοίδημα κ.α.

• μειώνει τα επίπεδα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και του άγχους

• μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής της ασθένειας

• βελτιώνει τη διάθεση και προσφέρει ευεξία

• ενισχύει τη δύναμη του σώματος, διευκολύνοντας την καθημερινή σωματική λειτουργία της ασθενούς

• βελτιώνει τη στάση του σώματος

• βελτιώνει τη γενικότερη εικόνα του σώματος

Ταυτόχρονα, το pilates αποτελεί μία δραστηριότητα που οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο μαστού, ακόμη κι εκείνες που βρίσκονται τώρα σε διαδικασία θεραπειών, είναι σε θέση να ακολουθήσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιφιγένεια Μπάκα: https://www.instagram.com/breath_pilates_by_ifigenia/

Άλμα Ζωής

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ