Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Κορονοϊός: Εν αναμονή ανακοινώσεων για τον εορτασμό των Θεοφανείων – «Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας»

Τι είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη για το τετ α τετ Μητσοτάτη - Ιερώνυμου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο περιθώριο της ορκωμοσίας των υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξουν ανακοινώσεις, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τον εορτασμό των Θεοφανείων στους ναούς. «Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Alpha» η κα Πελώνη είπε ότι όντως η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έγινε αλλά περισσότερα θα γίνουν γνωστά σε λίγο…

«Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας. Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θ’ αναθεωρήσει τη στάση της», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τις λειτουργίες των Θεοφανίων παρουσία πιστών, παρά την αντίθετη απόφαση της κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό.

Αφού επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του κι αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία πλήττεται και υπομένει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως όλη η κοινωνία».

Η κυρία Πελώνη επισήμανε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία από την αρχή της πανδημίας και αναγνώρισε ότι η Εκκλησία, από την πλευρά της, έχει επιδείξει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση. Εξήγησε δε ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στο προϊσχύον καθεστώς περιορισμών βασίζεται στην ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική εικόνα, εν όψει της προτεραιότητας που έχει δοθεί στο άνοιγμα των σχολείων και γι’ αυτό όλοι πρέπει να συνεργαστούν γι’ αυτό το σκοπό. Ανέφερε τέλος ότι ακόμη και σε περιπτώσεις διαδηλώσεων έγινε προσπάθεια για συνεννόηση αντί επεμβάσεων της Αστυνομίας.

Νωρίτερα, την πεποίθηση ότι «όλα θα πάνε καλά» είχε εκφράσει ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Στην πρώτη του δήλωση λίγο πριν ορκιστεί και όταν, φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ρωτήθηκε σχετικά με τη στάση που τηρεί η Εκκλησία για τον εορτασμό των Θεοφανείων είπε: «Όλα θα πάνε καλά».

Οι σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας οξύνθηκαν όταν τη Δευτέρα (04/01) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει ανοιχτούς τους ναούς για τα Θεοφάνεια, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις εκκλησίες στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων κατά του κορονοϊού που ανακοίνωσε στις 2 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 11 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις που είχε κάνει ο Στέλιος Πέτσας το προηγούμενο Σάββατο (02/01)… «Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η λειτουργία θα γίνει στο εσωτερικό των ναών από τους ιερείς».

Η Εκκλησία απαιτεί οι ναοί να μείνουν ανοιχτοί όπως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά (25 άτομα στις εκκλησίες και 50 στις Μητροπόλεις) αλλά η κυβέρνηση «απάντησε» πως δεν γίνεται να μην τηρεί τους νόμους όποιος δεν συμφωνεί με αυτούς.

Η Εκκλησία «απείλησε» να προσφύγει στο ΣτΕ, κάτι που, πάντως, ακόμη δεν έχει γίνει.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ