Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και δημοτικά, τα οποία σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας τη Δευτέρα (04/01) – μετά και τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων – ανοίγουν στις 11 Ιανουαρίου, περιέγραψε η Νίκη Κεραμέως. Πριν τον γενικό πληθυσμό ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά. Πολλά από όσα είπε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων είχαν γίνει γνωστά από την σχετική ανακοίνωση.
Παρουσιάζοντας τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1», η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων επανέλαβε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης των μαθητών εξηγώντας ότι θα υπάρχει δυνατότητα για διαφορετική ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός μαθητών, γονέων και κηδεμόνων.
Παράλληλα, όπως είπε η υπουργός, θα υπάρξουν διαφορετικά διαλλείματα για τους μαθητές ενώ, όπου υπάρχει δυνατότητα, θα χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι των σχολείων για τους ίδιους λόγους.
Αναφορικά με την πρόβλεψη για τα επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς, η κ. Κεραμέως γνωστοποίησε ότι θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς ώστε να κάνουν προληπτικά τεστ από τις 14-00 έως τις 17.00.
«Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο ώστε να υπάρχει μια εικόνα» σχολίασε η υπουργός προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα αφορά και τους μεγαλύτερους μαθητές, δηλαδή του λυκείου, οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν μέσω αυτής την εξέτασή τους για κορονοϊό. Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία.
Η κ. Κεραμέως έκανε ακόμα γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα.
Όσον αφορά στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η υπουργός σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα με τους ειδικούς, ενώ πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ανακοίνωση για τη μείωση της εκπαιδευτικής ύλης για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς όπως είπε, ήταν μια δύσκολη χρονιά.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά τη Δευτέρα (04/01) τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση) την Παρασκευή (08/01) και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα, όπως τόνισαν και οι ειδικοί. Επίσης, θα υπάρξουν μειώσεις στην ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ Λυκείου…
Τέλος, για τα Πανεπιστήμια εξήγησε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για δια ζώσης μαθήματα, ενώ όπως είπε η υπουργός θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος για τις κατατακτήριες.
Ποια μέτρα προβλέπονται για το άνοιγμα των σχολείων
Η διενέργεια μαθημάτων διά ζώσης προβλέπει αυστηρά μέτρα ασφαλείας και τήρηση κλιμακωτού ωραρίου τόσο στην προσέλευση όσο και στην αποχώρηση των μικρών μαθητών ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία – με διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης και χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας. Παράλληλα προβλέπονται επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς.
Αναλυτικότερα, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:
- Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη
-για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών),
-για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν. - Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.
Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.
Πελώνη: Προτεραιότητα η λειτουργία των σχολείων – Η κυβέρνηση ακολουθεί εισηγήσεις ειδικών
«Η κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών κι αυτές ήταν το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών», δήλωσε, αργότερα, στο ραδιόφωνο του «Alpha» η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν προκατέλαβε τις εισηγήσεις αυτές, αλλά ανακοίνωσε την πρόθεσή της, που ήταν και παραμένει κατά προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων.
Τόνισε, μάλιστα, ότι η επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών για μία εβδομάδα υπαγορεύτηκε ακριβώς από την ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική εικόνα και άρα το άνοιγμα των σχολείων.
Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση αξιολογείται βήμα-βήμα και ότι, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν υπάρξει κάποια επιδείνωση, προτεραιότητα παραμένει το άνοιγμα των σχολείων.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το πρωί της Δευτέρας (11/01) έχουν διάρκεια τα νέα μέτρα της κυβέρνηση για τη μη εξάπλωσης του κορονοϊού με επαναφορά του lockdown σε όλη τη χώρα, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για προληπτικούς λόγους, ώστε να φανεί ποια θα είναι η εικόνα στη χώρα με τα κρούσματα, μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με στόχο να ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα (11/01), όπως είχε τονίσει και ο Στέλιος Πέτσας. Με πιο αυστηρά μέτρα, σύμφωνα με όσα είχα γίνει γνωστά.
Το προηγούμενο lockdown έληγε κανονικά στις 7 του μήνα, και τα μέτρα είχαν αλλάξει κατά τη διάρκεια των γιορτών, όπως το click away στα καταστήματα και την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού πιστών στις εκκλησίες. Με την Ιερά Σύνοδο τη Δευτέρα (04/01) να αντιδρά στα νέα μέτρα και να θέλει πιστοί να υπάρχουν στους ναούς και τα Θεοφάνεια.