Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Κορονοϊός: Αναβάλλεται ο εμβολιασμός υγειονομικών και στην Ελλάδα; – Πανευρωπαϊκός προβληματισμός για τις δόσεις

Γιατί πολλές χώρες στην Ευρώπη αναγκάζονται να αναβάλλουν εμβολιασμούς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ασύμμετρη πίεση φαίνεται ότι δέχεται η εταιρεία «BioNTech» να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση των εμβολίων που παράγει μαζί τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό «Pfizer» και αυτό το γεγονός φαίνεται να έχει επιφέρει αναστάτωση και στην Ελλάδα. Λόγω έλλειψης του δεύτερου εγκεκριμένου εμβολίου στην Ευρώπη, πολλές χώρες αναγκάζονται να αναβάλλουν εμβολιασμούς… Τι γίνεται στη χώρα μας, στην οποία ξεκίνησαν, επίσης, οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο; 

Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει ακόμη κάποιο επίσημο έγγραφο, εντούτοις επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι τελικά δε θα γίνει τη Δευτέρα (04/01) ο προγραμματισμένος εμβολιασμός για το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία – και – της Ηλείας (με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει), ανέφερε η εφημερίδα «Πατρίς» («Patrisnews».com). Μόνο που παρόμοια προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Κορονοϊός: Δρακόντεια μέτρα για τη μεταφορά του εμβολίου - Αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία

Συγκεκριμένα, η έναρξη του εμβολιασμού για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των τριών μεγάλων νοσοκομείων της Ηλείας, του Πύργου, της Αμαλιάδας και των Κρεστένων θα γίνει σε ημερομηνία που θα καθοριστεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Οι λόγοι της αναβολής δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί και μάλιστα έχουν σημειωθεί αντιδράσεις από τους υγειονομικούς για αυτή την καθυστέρηση στον εμβολιασμό τους.

«Ουδέποτε είχαμε πει επίσημα πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Ηλεία»

Για το θέμα με τους εμβολιασμούς στα νοσοκομεία της Ηλείας ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κος Γιάννης Καρβέλης τόνισε ότι ουδέποτε είχε βγει – επίσημα – σχετικό πρόγραμμα, που να αναφέρει ότι οι εμβολιασμοί στην Ηλεία θα ξεκινήσουν Δευτέρα ή Τρίτη (4-5 Ιανουαρίου) και ότι έχει προγραμματιστεί να γίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο κος Καρβέλης τόνισε, μάλιστα, ότι όταν βγει το σχετικό πρόγραμμα με τους εμβολιασμούς στα νοσοκομεία της Ηλείας, θα σταλεί ανακοίνωση που θα δημοσιευτεί από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Εμβόλιο

Αναβολές εμβολιασμών και στην Ελλάδα;

Όπως αναφέρθηκε, υγειονομικοί από όλη τη χώρα καταγγέλλουν ότι υπάρχει αιφνιδιαστική ακύρωση εμβολιασμών κατά του κορονοϊού επ’ αόριστον σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, στα οποία εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα οι υγειονομικοί από τις 28/12.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι στα νοσοκομεία Βόλου, Χαλκίδας, Λαμίας, Τρίπολης, Μεσολογγίου, Πύργου, Κυπαρισσίας, Καραμανδάνειο, ΕΙΕΑ, Σερρών, Ξάνθης, Γρεβενών κ.ά, υπήρξε αιφνιδιαστική «άνωθεν ενημέρωση», όπως λένε, ότι ακυρώνονται επ’ αόριστον οι εμβολιασμοί COVID του υγειονομικού προσωπικού, που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την επόμενη Δευτέρα 4/1.

Είναι χαρακτηριστικό δε, όπως λένε, ότι η απόφαση αφορά μέχρι στιγμής 5 διαφορετικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και συγκεκριμένα την 1η, 3η, 4η, 5η, 6η, από τις 7 συνολικά ΥΠΕ όλης της χώρας.

Το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του στις 31/12, αλλά, αναφέρεται μόνο στην περίπτωση ενός νοσοκομείου, του νοσοκομείου στον Βόλο, στο οποίο διαψεύδεται ότι υπάρχει αναβολή εμβολιασμών: «Ουδέποτε αναβλήθηκε ο εμβολιασμός στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου καθότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται εμβολιασμοί σε εννέα (9) Νοσοκομεία της χώρας μεταξύ των οποίων και το ΠΓΝ Λάρισας, όπου οι εμβολιασμοί διεξάγονται ομαλά. Το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όπως και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ., θα πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς για το προσωπικό το επόμενο χρονικό διάστημα, βάσει προγραμματισμού».

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχει παραλάβει μέχρι στιγμής περίπου 100.000 δόσεις εμβολίων και έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 2.000 εμβολιασμούς κυρίως υγειονομικών, γεγονός το οποίοι δεν δικαιολογεί ελλείψεις. Η πανευρωπαϊκή τακτική «εξοικονόμησης δόσεων» έχει, ωστόσο, προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους υγειονομικούς της χώρας, μήπως τελικά δεν λάβουν όλοι τις δόσεις εμβολίου που απαιτεί η κάλυψή τους. Πολύ περισσότερο που εκτός από τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων, ακολουθούν και οι γιατροί και νοσηλευτές του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών κλινικών.

Κορονοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια – Τα φορτηγά πέρασαν τον Προμαχώνα

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά κάποια εμβολιαστικά κέντρα, λόγω έλλειψης επαρκών δόσεων εμβολίων και μάλιστα λίγες ημέρες μετά την έναρξη των εμβολιασμών στις 27 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, γερμανοί λοιμωξιολόγοι έριξαν την πρόταση «βόμβα», για χορήγηση του εμβολίου σε μία και μόνη δόση, προκειμένου να εμβολιαστεί όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Στη Μεγάλη Βρετανία, οι υγειονομικές αρχές ασπάστηκαν γρήγορα την ιδέα της αναβολής της χορήγησης της δεύτερης δόσης σε όσους πολίτες έλαβαν την πρώτη, προκειμένου να εμβολιαστούν με μία δόση περισσότεροι άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, η έγκριση του εμβολίου των «Pfizer/BioNTech» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), βάζει στο κάδρο το δίκαιο αίτημα αναπτυσσόμενων χωρών να έχουν, επίσης, πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της πανδημίας Covid, μέσω του μηχανισμού COVAX.

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη τοποθέτηση, εάν οι ακυρώσεις εμβολιασμών που – σύμφωνα με τους υγειονομικούς – παρατηρήθηκαν σε Περιφερειακά νοσοκομεία, οφείλονται στον ίδιο λόγο. Εάν δηλαδή υπάρχει και στη χώρα μας έλλειψη εμβολίων ή εάν γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης δόσεων ενόψει πιθανών ελλείψεων.

εμβόλιο κορονοϊός Pfizer

Σοβαρές καθυστερήσεις στην έναρξη των εμβολιασμών στην Ολλανδία

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία θα ξεκινήσει τον εμβολιασμό 30.000 μελών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού πρώτης γραμμής το συντομότερο δυνατόν, ανακοίνωσε το Σάββατο (02/01) το υπουργείο Υγείας, καθώς η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις επειδή βρίσκεται πίσω από άλλες χώρες της ΕΕ ως προς την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Προηγουμένως η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού θα ξεκινούσε στις 8 Ιανουαρίου, το αργότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Πρώτοι προβλέπεται να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, σε ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες και οι νοσηλευτές που φροντίζουν ασθενείς κατ’ οίκον, εκτός από το νοσοκομειακό προσωπικό. Aκόμη παραμένει, ωστόσο, ασαφές πότε θα γίνουν αυτοί οι εμβολιασμοί με το υπουργείο να αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις την Δευτέρα.

Εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, τα συνδικάτα και τα νοσοκομεία ασκούν πιέσεις για τον άμεσο εμβολιασμό των εργαζόμενων πρώτης γραμμής στον τομέα υγείας.

AstraZeneca εμβόλιο Οξφόρδη

BioNTech: Θα υπάρξουν πιθανές καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων

Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «BioNTech», Ουγκούρ Σαχίν και η σύζυγός και συνεργάτης του Οζλέμ Τουρετσί, επέδωσαν την εμπλοκή με τα εμβόλια, στην περιορισμένη ποσότητα εμβολίων που παρήγγειλε αρχικά η Κομισιόν – παρτίδα που στη συνέχεια ζήτησε να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια δόσεις- αλλά και στην καθυστέρηση έγκρισης των άλλων εμβολίων (Οξφόρδης, Moderna κλπ) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας», δήλωσε μιλώντας στο περιοδικό «Spiegel» και πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή έγινε φανερό ότι δεν θα είναι εφικτό να παραδώσουμε (τα εμβόλια) τόσο γρήγορα».

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ παρήγγειλαν 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των «Pfizer/BioNTech» από τον Ιούλιο, ενώ η ΕΕ περίμενε ως τον Νοέμβριο για να παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις και ακόμη 100 εκατομμύρια, ένα μήνα αργότερα.

Εν τω μεταξύ, η έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε η εταιρεία «Moderna» αναμένεται να συζητηθεί από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουαρίου, ενώ παρά τις πιέσεις της Γερμανίας, ο Οργανισμός δεν έχει θέσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την «AstraZeneca», το οποίο έλαβε ήδη άδεια στη Βρετανία.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή και παράδοση του εμβολίου της «Pfizer/BioNTech» αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, κυρίως εξαιτίας της – δύσκολης στη διαχείριση – ψυχρής αλυσίδας τροφοδοσίας στους -70 βαθμούς Κελσίου, όπου συντηρούνται τα συγκεκριμένα εμβόλια. Η «BioNTech» προσπαθεί να βγει νέους τρόπους να καταστήσει πιο εύκολη τη διατήρηση του εμβολίου, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τα τέλη του καλοκαιριού.

εμβόλιο κορονοϊός Ευαγγελισμός sooc

Μεγάλος προβληματισμός στη Μεγάλη Βρετανία

Την ισχυρή αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων της Μεγάλης Βρετανίας προκάλεσε η κυβερνητική απόφαση να αυξήσει το χρονικό διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου των «Pfizer/BioNTech», χαρακτηρίζοντάς την, μη συμβατή με τα επιστημονικά δεδομένα. Με τη χώρα να είναι σε δύσκολη κατάσταση, στη μάχη με τον κορονοϊό.

Οι βρετανοί αξιωματούχοι στην Υγείας ανακοίνωσαν συγκεκριμένα ότι θα δώσουν προτεραιότητα στη χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, γεγονός που θα επιφέρει μια αναπόφευκτη καθυστέρηση έως και 12 εβδομάδων, σύμφωνα με το Bloomberg, στη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε 600.000 ανθρώπους που έχουν λάβει μέχρι στιγμής το εμβόλιο. Παρόμοια τακτική ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθηθεί και με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα ραντεβού δεκάδων χιλιάδων ηλικιωμένων και ασθενών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Η βρετανική Ένωση εθελοντών γιατρών επισημαίνει ότι η προστασία που παρέχει η αρχική δόση είναι «σημαντικά χαμηλότερη» από εκείνη που επιτυγχάνεται μετά από δύο δόσεις.

Συγκεκριμένα οι κλινικές μελέτες της «Pfizer» έχουν δείξει μεν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και μετά τη χορήγηση της αρχικής δόσης, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις αρχές Δεκεμβρίου ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η αποτελεσματικότητα του μετά την πρώτη δόση εκτιμήθηκε στο 52% και στο 82% μετά τη δεύτερη δόση.

Εμβόλιο

(Πηγές: Patrisnews.com. iatropedia.gr)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ