Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Νυχτερινό ουράνιο τόξο στη Σάμο: Μοναδικές εικόνες από το ξεχωριστό φαινόμενο

Πώς δημιουργήθηκε αυτό το πανέμορφο θέαμα όταν μία ισχυρή μπόρα έφευγε προς τα ανατολικά, και το φεγγάρι κατέβαινε προς τη δύση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε παρατηρήσει πολλά ουράνια τόξα, λίγο μετά την εκδήλωση βροχόπτωσης, όταν κάνει την εμφάνισή του ο ήλιος. Πόσοι έχετε παρατηρήσει, όμως, ένα ουράνιο τόξο κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Συγκεκριμένα, ο φωτογράφος Μανώλης Θράβαλος φωτογράφισε ένα moonbow στους Βουρλιώτες, στη Βόρεια Σάμο, περίπου στις 04:00 τα ξημερώματα τη Δευτέρα (28/12), καθώς μία ισχυρή μπόρα έφευγε προς τα ανατολικά, και το φεγγάρι κατέβαινε προς τη δύση του έχοντας το 94% της φωτεινότητάς του. Την ώρα που άφηνε τη χώρα η τελευταία κακοκαιρία που την επηρέασε.

ουράνιο τόξο βράδυ Σάμος Βουρλιώτες Μανώλης Θράβαλος Meteographer Facebook moonbow 1

Τι συνέβη και παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο; Απαραίτητες προϋποθέσεις για την εμφάνιση ενός παρατηρήσιμου, με γυμνό μάτι, moonbow, είναι τόσο το φεγγάρι να είναι κοντά στην πλήρη φάση του, ώστε να εκπέμπει αρκετό φως, όσο και οι συνθήκες εμφάνισης του ουράνιου τόξου (διαυγής ατμόσφαιρα, ισχυρή βροχόπτωση στη σωστή γωνία σε σχέση με το φεγγάρι) να είναι όσο πιο ευνοϊκές γίνεται.

Όταν πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, σχηματίζεται ένα αχνό αλλά ευδιάκριτο νυχτερινό ουράνιο τόξο, το οποίο γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι ως μία δέσμη ασθενούς φωτός που καμπυλώνεται στον ουρανό, ενώ αν είναι ιδιαίτερα έντονο, όπως ήταν το χθεσινό, μπορεί κανείς να διακρίνει και το κόκκινο χρώμα από το φάσμα! Μία κάμερα από την άλλη, μπορεί να καταγράψει με πολύ πιο αποδοτικό τρόπο όλα τα χρώματα και τις λεπτομέρειες του φαινομένου.

ουράνιο τόξο βράδυ Σάμος Βουρλιώτες Μανώλης Θράβαλος Meteographer Facebook moonbow 2

Δείτε τις φωτογραφίες του moonbow, όπως φιλοξενήθηκαν και στη σελίδα «Meteographer» στο Facebook:

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ