Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Παραμονή Χριστουγέννων με κίνηση στους δρόμους, τήρηση των μέτρων και σαρωτικούς ελέγχους (video)

Δείτε εικόνες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κόσμος βγήκε και την παραμονή των Χριστουγέννων στους δρόμους και στην αγορά την Πέμπτη (24/12), τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το lockdown να είναι σε ισχύ και η έξοδος να γίνεται με τα σχετικά δικαιολογητικά και μηνύματα sms. Ίδια εικόνα παρατηρήθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας…

Με τις αρχές να βρίσκονται κι αυτές επί ποδός για να τηρηθούν τα μέτρα, όπως συζητήθηκε και στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην Αθήνα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, υπήρχε κίνηση στους δρόμους και σε κεντρικές αρτηρίες, όπως στην αγορά του Ρέντη αλλά και στα ΚΤΕΛ (Κηφισό και Λιοσίων), όπου πολλοί παραλαμβάνουν δέματα, αφού δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό. Στα διόδια ήταν, άλλωστε, μειωμένη η κίνηση την Πέμπτη (24/12).

Οι πολίτες σπεύδουν να κάνουν τα τελευταία τους ψώνια και εφόσον τα καταστήματα λειτουργούν με την μέθοδο του click away, τα αυτοκίνητα στους δρόμους αλλά και οι πολίτες στις αγορές έχουν αυξηθεί κατά κόρον.


Κόσμος πήγε και στη Βαρβάκειο αγορά. Το θετικό νέο είναι πως οι αποστάσεις δείχνουν να τηρούνται και οι μάσκες να είναι το πιο απαραίτητο… αξεσουάρ.

κορονοϊός Αθήνα Σύνταγμα Χριστούγεννα πολίτες lockdown

κορονοϊός Αθήνα Σύνταγμα Χριστούγεννα κίνηση lockdown

κορονοϊός Αθήνα αγορά Βαρβάκειος Χριστούγεννα κόσμος lockdown 1

Στη Γλυφάδα ο δήμος έκανε και σχετική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με… πρωταγωνιστή τον Άγιο Βασίλη.

κορονοϊός Γλυφάδα Χριστούγεννα γιορτή Άγιος Βασίλης lockdown

κορονοϊός Γλυφάδα Χριστούγεννα γιορτή Άγιος Βασίλης lockdown 1

κορονοϊός Γλυφάδα Χριστούγεννα γιορτή Άγιος Βασίλης lockdown 2

Πολλοί πολίτες βρέθηκαν στους δρόμους και στην αγορά και στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που πολλαπλασιάζονται τα ντελίβερι και τα take away.

Τα φετινά Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν τις υπαίθριες ψησταριές, που κάθε χρόνο γεμίζουν μυρωδιές και κέφι το κέντρο της πόλης. Ήρθαν όμως με ουρές (με αποστάσεις) έξω από κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ, ντελίβερι γιορτινών γευμάτων από ορισμένα εστιατόρια, ξενοδοχεία και ζαχαροπλαστεία και αγοραστική κίνηση, έστω αισθητά μειωμένη, στις στολισμένες αγορές κρεάτων και οπωρολαχανικών του ιστορικού κέντρου.

Οι κλειστές πόρτες των καταστημάτων εστίασης οδήγησαν κάποιες επιχειρήσεις στην ιδέα της ετοιμασίας και παράδοσης γιορτινών μενού με ντελίβερι ή take away για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.

κορονοϊός Θεσσαλονίκη αγορά Χριστούγεννα κόσμος lockdown

Ζαχαροπλαστείο προσφέρει γιορτινό μενού με ντελίβερι σε γυάλινα σκεύη, αλλά και την εναλλακτική του «finger food», εστιατόριο προτείνει 21 χριστουγεννιάτικα πιάτα με παράδοση κατ’ οίκον, κρεοπωλείο διαθέτει με take away δέκα γευστικά εδέσματα, που χρειάζονται μόνο ψήσιμο για να τα απολαύσεις, ενώ γνωστό ξενοδοχείο υπόσχεται να μεταφέρει την εορταστική ατμόσφαιρα μιας πεντάστερης μονάδας στην άνεση του σπιτιού των Θεσσαλονικέων, με τρία σετ μενού που επιμελούνται ο executive chef και ο pastry chef του.

κορονοϊός Θεσσαλονίκη Χριστούγεννα κόσμος lockdown

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σεφ των φετινών ρεβεγιόν έχουν, πάντως, έδρα στο σπίτι, με αποτέλεσμα αυξημένη κίνηση σε κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ (έξω από τα οποία έχουν δημιουργηθεί από το πρωί ουρές σε ορισμένες περιπτώσεις), αλλά και κάποια αναζωογόνηση των παραδοσιακών αγορών του ιστορικού κέντρου.

«Από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας, μετά μια περίοδο “νέκρας”, η αγορά στο Καπάνι κινήθηκε και κινείται, έστω με κίνηση μειωμένη πάνω από 50%. Φαίνεται πως από τη Δευτέρα υπερίσχυσε η συνήθεια των γιορτινών αγορών και οι άνθρωποι ήρθαν στην αγορά, όπου εννοείται πως τηρούνται όλα τα μέτρα και οι αποστάσεις και μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου, Χρήστος Νικολόπουλος.

«Τα καταστήματα τροφίμων, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, είναι όλα ανοιχτά στο στολισμένο Καπάνι και οι καταναλωτές πραγματοποιούν αγορές για το γιορτινό τραπέζι όχι μόνο του νοικοκυριού τους, αλλά και για συγγενείς ή φίλους, που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι», λέει ο κ. Νικολόπουλος, που καλεί τους Θεσσαλονικείς να προτιμήσουν τις αγορές του ιστορικού κέντρου, όπου η ποιότητα και οι τιμές είναι καλές και λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα την τιμητική τους είχαν οι περιφερειακές και οι λαϊκές αγορές και το ιστορικό Καπάνι είχε ερημώσει.

κορονοϊός Θεσσαλονίκη Χριστούγεννα κόσμος lockdown 2

Την ίδια ώρα, σε κάποια καταστήματα εστίασης, οι «σάλες» μπορεί να είναι κλειστές στο πλαίσιο των μέτρων για τον Covid19, αλλά τα… μηχανάκια εργάζονται πυρετωδώς, κάνοντας ντελίβερι γιορτινών πιάτων κατ’ οίκον ή διαθέτοντας με take away χριστουγεννιάτικα γεύματα, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν παραγγελθεί μέρες πριν. Τα περισσότερα καταστήματα, όμως, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

«Σαρωτικοί» έλεγχοι της ΕΛΑΣ ενόψει των Χριστουγέννων

«Σαρωτικοί» είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιεί η ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη για την εφαρμογή των κανόνων που αποσκοπούν στην αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο και τις φωτογραφίες του GRTimes.gr από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να διαπιστώσουν αν όσοι κυκλοφορούν έχουν τα απαραίτητα έγραφα μετακίνησης ή έχουν στείλει το σχετικό sms. Παράλληλα σταματούν διερχόμενα οχήματα και ελέγχουν τόσο τους οδηγούς όσο και τους υπόλοιπους επιβάτες.

κορονοϊός Θεσσαλονίκη έλεγχοι δρόμος αστυνομία Χριστούγεννα GrTimes

κορονοϊός Θεσσαλονίκη έλεγχοι δρόμος αστυνομία Χριστούγεννα GrTimes 1

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από την Αθήνα:

κορονοϊός Αθήνα αγορά Βαρβάκειος Χριστούγεννα κόσμος lockdown

κορονοϊός Αθήνα αγορά Βαρβάκειος Χριστούγεννα κόσμος lockdown 2

κορονοϊός Αθήνα Σύνταγμα Χριστούγεννα κίνηση lockdown 1

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη:

κορονοϊός Θεσσαλονίκη αγορά Χριστούγεννα κόσμος lockdown 1

κορονοϊός Θεσσαλονίκη Χριστούγεννα κόσμος lockdown 1

κορονοϊός Θεσσαλονίκη Χριστούγεννα κόσμος lockdown 3

κορονοϊός Θεσσαλονίκη Χριστούγεννα κόσμος lockdown 4

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ