Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Lockdown: Αυτές είναι οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την άρση – Τα δεδομένα για τα σχολεία (video)

Απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα, προβλέπεται, ωστόσο, μετά το Πάσχα…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ώρα που η ΕΛΑΣ είναι επί ποδός για να τηρηθούν τα μέτρα και να μην υπάρξει εξάπλωση του κορονοϊού τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά (μετά και τις εικόνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), αποκαρδιωτικές οι εκτιμήσεις για την εστίαση και το λιανεμπόριο, καθώς όλα δείχνουν πως το δεύτερο lockdown έχει έρθει… για να μείνει.

Δείτε ποια είναι τα δύο σενάρια για τα σχολεία και όλες οι τελευταίες πληροφορίες για τον σχεδιασμό των μέτρων… Απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα, προβλέπεται, ωστόσο, μετά το Πάσχα, αν και μετράμε αντίστροφα για τους εμβολιασμούς

Η χώρα διανύει εδώ και ενάμιση μήνα το δεύτερο lockdown και οι φετινές γιορτές πήγαν… περίπατο, όπως συνέβη και το περασμένο Πάσχα. Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά του 2020 είναι αυστηρότατα, καθώς ο κορονοϊός δεν… υποχωρεί παρά το lockdown κι έτσι τα σενάρια έχουν αρχίσει να δίνουν και να παίρνουν για το πότε θα χαλαρώσουν τα πράγματα.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Στις 7 Ιανουαρίου θα γίνει άρση του lockdown; Θα ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία, τα καταστήματα και η εστίαση, που θα είναι κλειστά έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία; Υπενθυμίζεται ότι είχε δοθεί ένα «παράθυρο» για άνοιγμα λιανεμπορίου μετά τις 7 Ιανουαρίου σε περιοχές με λίγα κρούσματα.

Αυτά είναι τα δύο σενάρια

Οι πρώτες αλλαγές στην καθημερινότητά μας αναμένεται να γίνουν μέσα στον Ιανουάριο και την αρχή θα κάνουν τα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν  στο κεντρικό ειδήσεων του «Star», υπάρχουν δύο εισηγήσεις από τους επιδημιολόγους.

Η πρώτη είναι να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά σχολεία την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και η δεύτερη να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί δέκα ημέρες μετά, δηλαδή τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Η εισήγηση αυτή γίνεται γιατί τα παιδιά αλλά και οι μετακινήσεις των γονέων λόγω σχολείων επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο τα σχολεία γιατί αυτό θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Κακά μαντάτα για λιανεμπόριο και εστίαση

Την ίδια ώρα, η άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου για το λιανεμπόριο και τις μετακινήσεις φαίνεται πως δεν είναι εφικτή, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν πως όλος ο Ιανουάριος θα είναι «κλειστός».

Το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί με click away ενώ θα παραμείνουν οι μετακινήσεις μας με SMS. Ημερομηνία – κλειδί θεωρείται η 15η Φεβρουαρίου: Τότε ίσως αρχίσει να γίνεται η σταδιακή άρση του lockdown καθώς θα προχωράει παράλληλα και ο εμβολιασμός.

Όπως αναφέρθηκε, απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα, προβλέπεται, ωστόσο, μετά το Πάσχα…

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του Star:

Πηγή: Star

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ