Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Τα εμβόλια και οι ημερομηνίες – Πώς θα γίνει η «επιχείρηση Ελευθερία» (video)

«Ξεκινάμε με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Έρχεται στη χώρα στις 26 του μήνα και ξεκινάμε στις 27»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε την Τετάρτη (23/12) για το πώς «κινείται» ο κορονοϊός στην Ελλάδα λίγες ώρες πριν από τα Χριστούγεννα και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και στη διαδικασία των εμβολιασμών στη χώρα, μέσω της «επιχείρησης Ελευθερία», που ξεκινά στις 27 του μήνα…  Την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 937 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, 62 θανάτους και 495 διασωληνωμένους

«”Επιχείρηση Ελευθερία”, ένα μεγάλο εγχείρημα που ποτέ δεν έχει ξαναεπιχειρηθεί», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει ο κορονοϊός και τα μέτρα στην ψυχική υγεία. Στην ενημέρωση ήταν και η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, με τον κ. Κικίλια να τονίζει, ξεκινώντας πως θα πρέπει τις φετινές γιορτές να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί.

Αναφορικά με το σχέδιο εμβολιασμών, υπογράμμισε ότι το «υπουργείο Υγείας, οι συναρμόδιοι φορείς, οι υγειονομικοί, οι επιστήμονες, άνθρωποι της ψηφιακής τεχνολογίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το σύνολο του κράτους εργάζεται πυρετωδώς για να πετύχουμε σε αυτή την προσπάθεια».

«Είναι προφανές ότι θα υπάρχουν μικρά λάθη και κάποιες αστοχίες. Θα πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της κοινωνίας», συνέχισε ο υπουργός Υγείας, ανακοινώνοντας παράλληλα πως η επιτροπή των επιστημόνων διευρύνεται με τον καθηγητή Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Βασίλειο Παντελεήμονα Μποζίκα.

«Ξεκινάμε με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Έρχεται στη χώρα στις 26 του μήνα και ξεκινάμε στις 27, με τους υγειονομικούς, τους οίκους ευγηρίας και τις ευπαθείς ομάδες. Υπάρχει η δυνατότητα για 2 εκατ. και πλέον εμβολιασμούς τον μήνα. Ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. Όχι βιασύνες σε ένα πρότζεκτ που εξήγησα πόσο σύνθετο είναι. Θέλει μεγάλη προσοχή, διαφάνεια με έγκυρα στοιχεία και όχι βιασύνες. Έτσι θα υλοποιήσουμε το σχέδιο, εμβολιάζοντας σταδιακά όλο και περισσότερους», επεσήμανε για το σχέδιο εμβολιασμών ο κ. Κικίλιας.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης για την ψυχική υγεία

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021 κατά 62% στα 58 εκατ. ευρώ ενώ στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω μέσω χρηματοδοτήσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης.

Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, τόνισε ότι «έχει αλλάξει δραματικά η ζωή και η καθημερινότητα μας».

Υπενθυμίζεται ότι έχουν μπει σε μυστική τοποθεσία τα ψυγεία για τα εμβόλια, ενώ έχουν ξεκινήσει τα τεστ προσομοίωσης. Στο σχέδιο για τη φύλαξη και μεταφορά του εμβολίου έχουν εμπλοκή ΕΛΑΣ και στρατός. Στην Ελλάδα θα έρθουν, τελικά, αρχικά μόνο 300.000 δόσεις. Με συγκεκριμένα προσωπικά στοιχεία θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί.

Όπως έχει ανακοινωθεί, τα Χριστούγεννα θα γιορταστούν χωρίς κάλαντα, με σαρωτικούς ελέγχους και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00, ενώ έχουν δοθεί συγκεκριμένοι κανόνες για το ρεβεγιόν, με βάση σχέδιο της ΕΛΑΣ, με ελέγχους και μέσα σε σπίτια, εφόσον υπάρξουν σχετικές καταγγελίες.

Ράπτη Κικίλιας κορονοϊός ενημέρωση υπουργείο Υγείας

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ