Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Προσφυγικό: 74 ΜΚΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου – «Να μη μείνει κανείς πρόσφυγας άστεγος μέσα στον χειμώνα»

Οι πρόσφυγες καλούνται να φύγουν από τις δομές σε έναν μήνα από τη χορήγηση ασύλου, ενώ οι μεταβατικές δομές απευθύνονται σε ελάχιστα άτομα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τον κώδωνα του κινδύνου για χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι μέσα στον χειμώνα και εν μέσω πανδημίας κρούουν 74 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, καλώντας με κοινή τους ανακοίνωση την κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα. 

Μετά τη σχετική απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης, σε χρονικό διάστημα ενός μήνα από τη χορήγηση ασύλου, οι πρόσφυγες καλούνται να αποχωρήσουν από τις δομές, τα διαμερίσματα και τα δωμάτια ξενοδοχείων στα οποία διέμεναν στα νησιά και την ενδοχώρα.

Οι οργανώσεις εκφράζουν ιδιαίτερα την ανησυχία τους για το μεγάλο αριθμό ευάλωτων προσώπων που αναγκάζονται να αποχωρήσουν, όπως επιζώντες έμφυλης βίας ή βασανιστηρίων, άτομα με προβλήματα υγείας, μόνες γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες και ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες.

Οι μεταβατικές δομές που έχει ανακοινωθεί ότι θα τους φιλοξενήσουν παρέχουν λύση «σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων» για διάστημα μέχρι δύο μήνες, ωστόσο σημειώνεται ότι «η ανεξαρτησία τους δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο».

Την ίδια ώρα στο πρόγραμμα Helios για υποστήριξη της ένταξης των προσφύγων έχουν εγγραφεί 22.980 άτομα αλλά, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων, μόνο οι 9.203 από αυτούς έχουν μέχρι σήμερα πρόσβαση σε επιδότηση ενοικίου.

Πολλοί «δεν έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά δικαιώματα, όπως η εργασία και η δυνατότητα ενοικίασης κατοικίας λόγω της μέχρι τώρα αδυναμίας να αποκτήσουν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, αριθμό φορολογικού μητρώου ή τραπεζικό λογαριασμό λόγω γραφειοκρατικών ή γλωσσικών εμποδίων και διακρίσεων», επισημαίνεται.

Οι οργανώσεις καλούν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα οδηγηθεί σε έξοδο από τα διαμερίσματα μέσα στο χειμώνα και εν μέσω πανδημίας, να εστιάσει στην πρόληψη και στην ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες, να παρουσιάσει μια βιώσιμη στρατηγική για την κοινωνική ασφάλιση και την ένταξη και να βρίσκεται σε επικοινωνία με την κοινωνία των πολιτών για τα ζητήματα αυτά.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις ActionAid Hellas, Αντιγόνη, Άρσις, Κέντρο Διοτίμα, Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, European Federation of National Organisations Working with the Homeless, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, HIAS Ελλάδας, HumanRights360, International Rescue Committee, Mobile Info Team, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Refugee Legal Support, Refugee Education and Learning International, Refugee Rights Europe, Refugee Trauma Initiative και SolidarityNow.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ